Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (81)

plakát

Pět let (2022) (seriál) 

Skvěle zahrané i zrežírované. Jsem rád, že ústřední dvojici (a vlastně i většinu ostatních rolí) hráli mladí, neokoukaní herci. Známým tvářím bych to tak nesežral. Sice pomalejší rozjezd, ale od druhé půle už jsem hltal každý díl s nadšením a plný emocí. Zprvu jsem stál jednoznačně na straně Davida, ale po vyobrazení té osudové noci jsem se dokázal dost dobře vžít i do pocitů Terezy. Konec mě rozsekal úplně. V současném marasmu české tvorby opravdu skvělý počin. Pana režiséra i herce/herečku si značím a moc jim do budoucna fandím. Jo a ještě bych rád vypíchl i výtečný zvuk a kameru.

plakát

Helios (2020) (TV film) 

Neuvěřitelně poutavý a informacemi našlapaný dokument.

plakát

Národ sobě - kultura tobě (2021) (koncert) 

Mockrát děkuji všem co se podíleli na vzniku toho velice neobvyklého počinu. Čekal jsem klasickou televizní mainstreamovou nudu a dočkal se vrchovaté nadílky alternativní multižánrové show se špičkovým zvukem v naprosto profesionálním provedení, a to vše naživo. Některá nezvyklá spojení by měla rovnou vydat vlastní desku. Moderátoři naprosto v pohodě, nestali si nikterak rušivým elementem, skeče byly krátké a mezi jednotlivými vystoupeními byly jen poměrně krátké prodlevy. Za mě top: Nafrněná (mám malinko podezření, že to nebylo tak úplně naživo - bez odposlechů, navíc s prostřihy z různých částí Národního divadla...), Poláková & Bárta, Brzobohatý & Ruml, PSH & baleťáci, 7krát3 & Korn & Pivec, Šporcl & Jaro Cossiga, Clarinet Factory & Lacová, Lenka Dusilová a hodně překvapivě Cristovao & Komenda. Morcheeba byla už jen třešnička na několikapatrovém dortu.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Absolutně nekompromisní špička žánru. Hlavní záporok, který má víc charismatu, než všechny ostatní postavy dohromady. Hrdinové, kteří nejsou nesmrtelní. Opravdu netuším, jak víc epičtěji by měl film natočený na základě komiksových postav vypadat. Tohle je úplně jiná liga, která bez špetky slitování rozdupává všechna dosavadní klišé, čímž se stává jedinečnou, nesmrtelnou.

plakát

Skalpel, prosím (1985) 

Naprosto špičkový, chirurgicky přesný snímek. Zcela nesmlouvavý, bolestný, ale bezpochyby upřímný a navýsost pravdivý. Ta autenticita nemocničního prostředí a všudypřítomná smrt jsou fascinující. Vnitřní monology hlavní postavy berou dech. Nadčasová záležitost prakticky ve všech směrech. "Vsadila všechno na mou kartu a přidala tam i vlastní díl. Rozhodla to sama beze mne a mně to vlastně došlo až dnes. Sobectví je záludné. Přichází nepozorovaně ani nevíme jak. Přivřu oči a vidím ji skládat obdélníčky plen. Přeruší práci a jde mi ohát večeři. Vykládám o svých problémech a ona trpělivě poslouchá. Prožívá se mnou nezdary i úspěchy a já to přijímám jako samozřejmost."

plakát

Samotáři (2000) 

Ta atmosféra, která se táhne celým filmem, je naprosto neskutečná. Divoké devadesátky jsou fuč a všude jde cítit neuvěřitelná svoboda, o které si dnes můžeme nechat jen zdát. Fantastická režie, geniální scénář, nepřekonatelný casting a k tomu nadčasově podmanivá hudba. Tohle je opravdu skvost v české "novodobé" tvorbě a moje srdcová záležitost. PS: Ačkoliv je zde spousta neskutečně vtipných scének, celkově se jedná o velice smutný, trpký a hluboce dojemný příběh. Prakticky všechny hlavní postavy si projdou niterním utrpením a bolestí pod tíhou bezvýchodnosti své životní situace. Překrásně intimní zpověď jedné generace v kulisách čarokrásné Prahy.

plakát

Hon (2012) 

Totálně mě to rozsekalo, přežvýkalo a vyplivlo. Emocionálně naprosto zdrcující.

plakát

Na střeše (2019) 

Už u Mádlovi prvotiny Pojedeme k moři jsem si říkal, že se nám zřejmě klube nový, mladý a slibný režisér/scénarista. Uplynulo dalších pět let a snímkem na střeše Mádl své ambice bezezbytku naplnil. Co říct k tomu mnohými kritizovanému "useknutému" konci? Mně popravdě docela vyrazil dech, bylo to jiné, nečekané a hluboké. Takový konec si budu už navždy pamatovat.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Hrozná blbost. Vyzvedl bych především geniálně propracovaný scénář, to je opravdu logická perla. Všechny hlavní postavy se nějakým záhadným způsobem z čista jasna objevují přesně tam a přesně ve chvíli, kdy je potřeba a samozřejmě se jim nějakým ještě záhadnějším způsobem vyhýbají všechny střely nepřítele. Navíc mi bylo naprosto šumák, jestli zařvou nebo ne a ke konci jsem si to už vyloženě přál. O nějakém vývoji postav či propacování jejich psychologie si nechte zdát. Strašný všudypřítomný patos, trapné pokusy o infantilní humor a do toho všeho černoch s asiatkou zachraňují galaxii, povstalcům velí samé ženy, halelůja. Desetkrát natahovaný, žalostně nudný a naprosto zbytečný blockbuster pro náctileté. 2 hvězdy za triky, propojení Rey a Kylo Ren a ukončení Supreme Leadera.

plakát

Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993) 

Čtyři hvězdy dát nemůžu, to bych urazil bezbřehý (nejen) komediální talent Robina Williamse. Jakmile se na na scéně objeví Pierce Brosnan (který tu mimochodém též předvádí vynikající výkon), je o těžkotonážní nápor na bránici postaráno. Také sady jaké dostává a přitom si je vůbec chudák nezaslouží (-: Nemůžu nezmínit brilantní překlad a ještě brillantnější dabing Viktora Preisse. Až teprve dnes, a to ve svých šestatřiceti letech, jsem si v komentářích zde přečetl, že ho nadaboval právě on. Neuvěřitelné! Jedná se o jeden z velmi, velmi mála filmů, které jsem doposud neviděl v originálním znění. Když to jde v televizi, tak je to prakticky vždy jasná volba. Proč kupovat krávu, když je mléko zdarma? Kdo maže, ten jede, že? Jet do Říma. Leštit svícen. Tahat pilku. Dělat vrzi vrzi. Česat pěšinku. Vyvenčit slimejše. Obdělat zahrádku. Ostrouhat mrkvičku. Navštívit jeskyňku. Podrbat medvěda za uchem...