Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (167)

plakát

Městečko Twin Peaks - Série 1 (1990) (série) 

Série 1  se podle mého měla ukončit až 9.dílem "Arbitrary Law (S02E09)", kdy se vyšetřování kolem smrti Laury P. doopravdy  uzavřelo a vrah-hostitel  byl odvedený na policejní stanici a definitivně dopaden. Do té doby dávám plný počet. Následující díly jsou podstatně slabší a jiné, jenom v něčem na původní epizody navazují, až na pár lepších kousků už to není ONO. Už to má jinou atmosféru, dynamiku, apod., některé další dějové linky z druhé série od 10. dílu vyloženě nudí. Nejvíc se mi líbí mysteriózní linky, do poslední klapky zajímavé.

plakát

Turista - Epizoda 4 (2022) (epizoda) 

Nejlepší, nejzábavnější a nejvtipnější epizoda plná hříček a s dobrou pointou. Byla to jízda. Michalis Rakintzis taky potěšil.

plakát

American Horror Story - Žízeň (2021) (epizoda) 

Svěží, hravé a vtipné. Většinou podobná kombinace nejde s horory dohromady, nicméně výjimky potvrzují pravidlo. Inteligentní nadsázka, ironie a usazující hlášky bez přehrávání a pitvoření. Přiměřeně strašidelné, spíš méně a právě to mi vyhovuje. Zatím jsem s touto sérií spokojená a to je u mě v tomto žánru vzácností. American Horror Story zase začal zvedat laťku poměrně vysoko, tak jak jsem byla zvyklá.

plakát

Sloní muž (1980) 

Nejděsivější příběhy jsou ty ze života. Hororovíej život postiženého muže, vyřazeného z normálního života. Životopis, jaký by nikdo nechtěl mít. Fakt si nemyslím, že k úspěchu stačí se jen o něco snažit a tento film je toho důkazem. Jedno z nejhloupějších klišé jsou věty typu: "Každý je svého štěstí strůjcem. Život máš jen ve svých rukou".  Je mi líto, že Sloní muži musí na této planetě trpět a nějak to s některými omezenými, nestvůrnými lidmi všechno přetrpět do svého posledního výdechu. Ne, ani soucit v důstojnosti nepomůže. Tragický životopisný film o subjektu, kterého zkoumali v cirkuse i v nemocnici. A kdyby neprokázal vrozenou inteligenci... Smutná výpověď o nás všech, o celé společnosti.

plakát

Angelika, markýza andělů (1964) 

Chápu všechny, kteří dali tomuto filmu nejvyšší hodnocení. Chápu i ty, co poslali Angeliku naopak do odpadu a přijde jim k smíchu. (A to je podle většiny diváků tento díl nejzdařilejší z celé pětidílné ságy). Když to budu hodnotit jako telenovelu, historický, dobrodružný, romantický, kostýmní film podle svazků z nedůvtipné červené knihovny, musím dát vysoké hodnocení. Jo, je to nesmysl, plácají tam kraviny, občas je to úsměvné, ale když jste na sladké, bude vám tahle líbivá cukrovinka chutnat. Mně chutnala poměrně dost.

plakát

Angelika a král (1966) 

Sadistický Arab Batchary-Bej, krásný, nedoceněný a obětovaný Rákóczi, charismatický král Ludvík a naprosto bezcharakterní, schopná nebo spíš všehoschopná prostopášná Angelika, která všechny sobecky využívá, po použití a využití odhazuje a kterou přesto všichni milují. Proč? Protože je hezká, kromě vzhledu je to jinak průměrná drškující ženská, nevím, proč o ní ve filmu všichni mluví jako o obdivuhodné figuře a skvělé osobnosti. Ne že bych neznala podobné potvory ze života, někdy to tak prostě je. Je to moje nejmilovanější dobrodružství, kde se to událostmi jen hemží. - Pozor, spoiler: Dvorský lesk, sláva, intriky a nezapomenutelné scény jako jsou: úmrtí druhého manžela Filipa hned na začátku, večerní návštěva opuštěného sídla s alchymistou, večerní návštěva u krále, kde si najednou bezcharakterní Angelika k údivu mnoha žen vzpomene na morálku a ctnost a krále překvapivě, vzhledem ke své veselé a hrabivé povaze, z úcty k J.P: odmítá. Následují šaty napuštěné jedem a následné hysterické ubití roztřesené služky ("Terezo! Mluv, kdo ti to poručil! Dělej, mluv už konečně!", přes koupací scénu u vody, satanskou mši s novorozenětem, zabití oddaného trpaslíka až po Angeličino bušení na zamknuté dveře: "Joffrey!" a odjezd na kočáře dalším dobrodružstvím a postelím vstříc. Všechno už tu bylo citováno, všichni to notoricky známe. Jen na jedno si nevzpomínám a zkusím to někdy spočítat. S kolika muži se Angelika vyspala, jo, souhlas, to budou dost vysoká čísla (sic v pozdějším dílu přísahá manželi: "Ne! Byla jsem ti věrná!"), kolik mužů kvůli ní zemřelo a kolikrát zaznělo jen co někam vejde aniž otevře pusu: "Angeliko, vy jste tak báječná! Tak chytrá! Tak perfektní, máte můj hluboký obdiv."  No, a stejně mám tuhle nanejvýš zdařilou, nenáročnou ptákovinu o jedné vypočítavé potvoře ráda! Pěkná pohádka.

plakát

Díra (2019) 

Slušná a hodně zajímavá záležitost. "Vězni v horních patrech se najedí lépe než ti dole, na které zůstanou jen zbytky." No, na ty úplně dole se bohužel nedostanou ani ty nejmenší zbytky, tam už čeká jen smrt vyčerpáním, podvýživou a často marný boj o holé přežití. Sci-fi? Thriller? Horor? Nebo nejvíc drama vypovídající o tom, jaká je společnost doopravdy? Nadbytek jídla i moci, sobectví a ponižování těch, co jsou vespod a nemůžou se v dané situaci bránit. Několik nejnuznějších pater, kterými by si v rámci spravedlnosti a empatie mohl projít každý vězeň, i když na některé negativní zkušenosti člověk rád rychle zapomíná a potlačuje je, jen co se ocitne zase výš. Je možná vzpoura systému? Je možná změna, je možné se spojit s lidmi různých charakterů, různých tříd, různé síly, odlišných motivací a odlišných intelektů? Jak bych se zachovala já být úplně nahoře nebo dole? Co jim chtěli (nebo snad nechtěli) soudci říci? Atd., apod., a jiné a další otázky. Horor, nad kterým se dá dokonce i zamyslet. Dám si ho časem ještě jednou, viděla jsem před necelými dvěma lety a nezapomněla. Nezapomenutelných scén je tam několik. Obstojná psychologie postav a fakt hnusná díra, kde i první patro je docela eklhaft.

plakát

Chalífát (2020) (seriál) 

Na toto téma dosud nejlepší seriál, jaký jsem viděla. Příběh vidíme z několika perspektiv a obou stran barikád, včetně záporáků a klaďasů na obou stranách. Dramatické, vždy jsem byla hodně zvědavá na další díl. Napínavé, dalo se nad tím přemýšlet. Některé chybičky by se našly, třeba trošku lépe rozpracovat proč se ty dívky nechaly tak snadno zradikalizovat a nechat ze sebou tak snadno manipulovat, kromě nevyzrálosti (nejsrozumitelnější by to bylo u té nepříliš pohledné dívky vyrůstající u alkoholika, rozháranější studentky bez zázemí, naprosto nepochopitelný pak byl postoj u 13-leté dívky, která zůstala zcela sama na neznámém území bez znalosti Koránu, místo slíbeného luxusního ubytování tvrdé rozčarování, chovali se tam k ní chladně, nerozuměla arabsky jedinému slovu, chtěli jí provdat za starého dědka a ona tam přesto musí zůstat za každou cenu? Jaká holčina by za těchto podmínek chtěla v zaostalé a nebezpečné Racce zůstat, osamocená, zmatená a zcela bez zázemí?). Navíc Ibbe, který verboval mladičké dívky a uměl to s nimi, neměl charisma. Opravdu mohli pro tuto roli vybrat trochu zajímavějšího herce, působil sice jako jako autorita, zdánlivej slušňák, ale mohl by přitom mít i trochu přitažlivou fasádu, ne, když z něho byly ty naivky tak paf...:) Taky závěr už nebyl uvěřitelný, na takové riziko by po všech těch útrapách Pervin nepřistoupila, veliký obrat v chování jejího labilního, slabošského manžela... Ovšem zase tím mohli otevřít téma o tom, že i policie zneužívá lidí, svých informátorů a v nouzi nezná hranice ani nemá meze. I přes občasné zjednodušení a chybičky jsem byla spokojená. Jsem ráda, že vznikl seriál, který po pravdě přiznal, že soužití odlišných kultur je mnohdy problematické, zvláště když se menšina odmítne přizpůsobit celku, nicméně i tak nejde všechny házet do jednoho pytle. Sečteno, podtržneo: výsledně velmi dobré téma i zpracování!

plakát

Tomáš Klus - Je doma máma? (2020) (hudební videoklip) 

Názor jedné náctileté? Hudba se jí nelíbí, ale sexuální predátor v hereckém podání Tomáše Kluse je prý dostatečně slizký na to, aby si od internetových podivínů držela odstup a něco si uvědomila. Jsem asi jedna z mála, které se líbila i hudba, zpracování a text. Je to cílené na jedenácti, dvanáctileté holky (a jejich rodiče) pro co nejširší publikum, takže nějaké sofistikované jinotajné texty by ani nebyly účelné. Myšlenka videoklipu i dokumentu V síti se mi líbí, upozornit na to, k čemu dochází na internetu. Vím od kamarádek, kterým už sice bylo 18 let, že se rovněž stávají objektem různých exhibicionistů a jiných podivínů a zasahuje to do psychiky i plnoletých žen. Veřejně mluvit by se o tomhle odporném problému mělo, zatím je to nevhodné téma, tabu, které není snadné přijatelně zpracovat. Obdivuju Kluse za odvahu, že šel takhle otevřeně a přímočaře do kontroverzního¨, nevděčného tématu, kritika jeho hudby, textu, videoklipu, ztvárnění u takovéhoto tématu se dala čekat. Je mi jedno jestli něco zveličil, nadsadil, podlehl stereotypům, napsal prý moc jednoduše nebo co já vim co všechno podle některých kritiků pokazil. Na klip se dá těžko zapomenout a i přes těžké téma budí na tváři trochu pobavené, ač poněkud smutné pousmání, což také není od věci. Kdo to umí natočit líp, ať se do toho klidně pustí sám a samozřejmě mnohem dokonaleji. Já T.K. děkuju za odvahu, videoklip i tvůrcům dokumentu za nápad. Všem zúčastněným, zvláště pak herečkám, dávám medaile za snahu a za statečnost. Já bych do toho nešla, o to víc to oceňuju. Když za tohle mnozí dávají odpad, tak já za to pálím rovnou pět hvězd.