Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi

Recenze (1 349)

plakát

Absolvent (1967) 

Při neustálém sjiždění Pokáčova klipu a písničky: Dokonalý muž se skvělým romantickým nápadem růžových brýlích, jsem zase dostal (pro změnu) chuť na pořádnou romantiku.:o A došlo na mnou už asi stokrát stahovaného a chystaného Absolventa. První polovina mi přišla z dnešního pohledu spíše přetažená za vlasy, protože paní Hamilltonová mi nepřišla vůbec atraktivní a jejich románek s mladým Hoffmanem důveryhodný....a celkově se na tu namyšlenou Bancroft nedalo dívat. V té druhé měla vznikající velká láska mezi Benjaminem a Ellie zachraňovat a situace jako noční vyjížďka byly opravdu milé a mohlo jich být ještě o něco víc. Sbližování mezi Benjaminem a Ellie jako by zase bylo tou otravnou paní Hamiltonovou utnuto, ještě než stihlo pořádně začít.  I tak je ale určitě druhá půlka už romantičtější,   pohltila mě i svými dramatičtějšími vyustěními a komplikacemi a i to slavné finále se mi líbilo, ale možná ještě více než nekonvenční bitka v kostele (která z dnešního pohledu už taky tak nekonvenční není.) to napínavé zoufalé hledaní. To bylo opravdu hezké. Taky se určitě nedá popřít, že má Absolvent přesně takovou tu hezkou šedesátkovou atmosféru starých časů, která je dalším důvodem, proč se na podobné filmy i dnes dívat. Ale nemůžu si pomoct, prostě mě chytl až od druhé půlky . Elaine, Elaine, Elaine!

plakát

A co láska? (1967) 

Ochodnik Mitt dohodí nervově zhroucenému bývalému spolužákovi Harrymu svou manželku, aby se mohl rozvést a odejít za milenkou, aby záhy zjistil, že jeho milenka je špindíra a chtěl se vrátit k žene, do které je mezitím už hodně zamilovaný spolužák. No, je to trošku fraškovitý příběh, ale často jsem si podle filmu říkal, že na divadle by mě to bavit mohlo. I ve filmu to částečně funguje, není to nějak precizně natočené, ale alespoň takové uvolněné a i když to úplně neoplývá sofistikovaností, tak třeba v první půli jsem se ještě celkem dobře bavil. Nevím jestli se mi to jenom zdálo, ale ve druhé už se naopak bohužel začalo trochu přehánět a některé nápady vyzněly tak nějak trapně až bezradně. Utopenecký závěr se mi taky moc nelíbil . A ženské hrdinky mi taky nebyly moc sympatické. Nakonec je tedy stejně nejsvětlejší bod opět Jack Lemmon, I přesto, že jsem ho jako neúspěšného sebevraha viděl minimálně potřetí, jako životem unaveného neurotika poněkolikate. Ale  minimálně v 60.letech to byl komediální typ každým coulem a třeba co tady předvede bez jedinného slova mimickým cvíčením u pojídaní špaget mě teda hodně pobavilo a záhy na to následovalo zase jedno bláznivé taneční a zpěvné vystoupení, kde ukázal i svůj pohybový talent, který snad už nebyl jinde ani využit. I ve druhé polovině mě párkrát pobavil, ale možná mohlo být při lepším scénáři ještě trochu líp.

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Adéla je  z Lipského trilogie parodií snad  nejlepší. Celý příběh tentokrát na víc  solidně drží pohromadě a dokážu si ho v nějaké béčkové sešitové detektivce představit, Postava Nicka Cartera je dokonale dokonalá. Králem filmu je ovšem Ledvina Rudolfa Hrušínského (ten chlap byl schopen zahrát všechno.) Mám pocit, že takovou filmovou  nálož nám můžou i ve světě závidět.

plakát

Afričan (1983) 

Muž z Afriky. Spíš lehká a hodně oddychová, než originální a  stoprocentně dotažená Brocova osmdesátková hříčka z exotického prostředí na léto, viděna v chladném večeru po pěkné stráveném dnu  v předvečer svátku sv. Václava na ČT 2. Třeba by to na mě právě uprostřed nějakého horkého dne působilo víc.  Romantická zápletka (ona a on) ničím nepřekvapí, ale bavily mě Noirety cholerické výstupy a slovní  přestelky s Catherine Deneuve, na které pravda nějak extra neujíždím. A možná více než slavná Catherine mě tedy bavíl plachý asistent Jean-François Balmera, který mi utkvěl v paměti ve Hrozbě a tady se  na to hodil. Hudba hezká.  Alternativní verze s Belmondem by jistě byla taky zajímavá. Ten měl přeci jen s dobrodruhy  a Brocou bohatou zkušenost.

plakát

Ahoj, jsem Radek... (2007) (TV film) 

Buty jsou momentálně mojí nejoblíbenější kapelou, takže jsem tento dokument ocenil. Nejedná se o nic světoborného, ale je to celkem zajímavé a i ,,Po Butovsku´´ vtipné. Tak já si jdu zase pustit Tisíc korun a Kočku, dneska už asi posté.

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Tady se našlo jenom pár dílů, u kterých bych se bavil méně. Jinak jsem v Royovi, Mossovi a Jen (a dobře i v Denholm a později Douglasovi) našel spolehlivý recept, jak se od srdce zasmát.:D Je to geniální. Je zde spousta úžasného humoru a skvělé komediální výkony herců, na kterých seriál dost stojí  (v českém dabingu to bohužel ztrací kouzlo, originálním emocím a angličtině se tady nic nevyrovná). Charaktery postav jsou řádně ujeté  a zápletky dostatečně absurdní. Ale nechybí ani odlehčené příběhy  ze života, ve kterých se dokáže najít snad každý mimoň a nemusí být nutně Geek.:D Škoda, že nevzniklo více dílů, ale zase je dobře, že kvalita neupadla.  Nejvíce jsem se zasmál u dílu s Gay muzikálem, kde Roy předváděl invalidu (Sraz spolupracovníků.:D), nejradši budu vzpomínat na epizodu Večeře a nejoblíbenější scéna je asi focení kalendáře.:D

plakát

Ajťáci - Série 1 (2006) (série) 

První polovina série pro mě teda byla úplná bomba, tu druhou jsem si užíval kapánek míň. Nová emo postava ve čtvrté epizodě mi moc nesedla, ukázala se pak ještě v šesté....no, tak se uvidíme, jak moc často se bude objevovat a jak si ji oblíbím později. Patý a šestý díl má super momenty, ale hlavně zápletka a pointa  toho posledního mi přišla trochu nechutná, tak uvídím, jak se bude pokračovat nadále, pokud se konec snažil o jakousi otevřenost k další sérii. Ale první tří díly jsem se s partičkou IT ze suterénu naprosto geniálně bavil. Pointa s prostitutkami v první epizodě,  ve dvojce zase dění ze školení o stresu, kdy se přednášející se nejprve omluví, že zvyšuje hlas, aby poté naprosto vybuchl, hrátky se stresmestrem....to jsou zkrátka nezapomenutelné momenty. Žádné zápletky o trapném rande  mi nejsou cizí,  ale ve třetím díle mi původně přišla zápletka zbytečně fekální, ale i tu tady dokázali tvůrci skvěle rozvinout a dohnat opět k naprosto brilantní pointě v rodinné restauraci ,,Medídžous´.:o Takže mě možná mrzí, že už první řadě nemůžu dát ještě vyšší hodnocení a doufám, že v té další už se to zlomí.:o Nejvíc jsem tady přišel na chuť asi Mosssovi, který působí sympaticky roztomile a baví mě ho sledovat i poslouchat.:o  Fakt super stvoření tohlecto.:oAno, ten Richard Ayoade ho hraje geniálně. Činí se ale samozřejmě i  kolegové Jane a Roy.

plakát

Ajťáci - Série 2 (2007) (série) 

Druhá řada  mi přišla vyrovnanější než první. V podstatě jenom pátá epizoda mi přišla trochu slabší. První díl sice možná překvapí krapet drsnějším a nekorektnějším humorem, než na jaký jsem byl  u IT v první řadě zvyklý, ale zároveň je asi zatím nejvtipnější ze všech a byl to opravdu masakr. Po takovém nářezu možná trochu zklame druhý díl série, když v něm zemře šéf Denholm (proč musí odcházet jedna z postav? Bral bych to jenom, kdyby ten herec opravdu odmítl pokračovat, ale nikde jsem to nenašel oficiálně potvrzené) a jeho náhradník Douglas se mi zpočátku moc nezamlouval, ale nakonec se taky rozjel. Třetí díl se mi moc líbil a jeho pointa mě fakt odrovnala nahlas.:D Mým možná zatím  asi nejoblíbenějším dílem je ale asi čtyřka. Konečně jsme viděli naše hrdiny déle na nějakém společném večírku a tenhle v takovém složení a s takovým jménem hostitele opravdu stál za to (:D). Tato  večírkovská příhoda se mi vážně zamlouvala.  I závěrečný díl  se ve výsledku povedl a přinesl nám jasné poučení o tom, že své kamarády nebo kolegy nemáme nahrazovat záznamníkem (:D). Z druhé řady mám ještě lepší pocity než z té první, čili už ji můžu zaslouženě napálit plný počet hvězd.

plakát

Ajťáci - Série 3 (2008) (série) 

Jsem rád, že třetí sérii nespadl řetez a dokázala si udržet kvalitu předchozí druhé řady, za kterou nějak nezaostává, ba je možná ještě lepší.  V této sezóne vlastně ani snad nebyl žádný díl, který by mi přišel nějak výrazně slabší.  Jen bych snad technicky posunul třetí epizodu na začátek, když přímo navazuje na konec dvojky. A zrovna Roy jako bezdomovec  patřil mezi další geniální nezapomenutelné momenty.:D Jako je nádále v této sérii třeba výměna kamer, Roy a Moss jako fotbaloví fanoušci nebo společná líbačka.  Ale suverénně nejlepší mi tentokrát  přišly poslední dva díly nakonec. V pětce jsme mohli vidět Mosse jako falešného manžela Jen a tento námět jsem si opravdu hodně užil.:D Moje nejoblíbenější scéna z celé řady bude ale asi focení kalendáře s Geekama v poslední epizodě, to je prostě super.:D Ostatně jako celý tento  charitativní příběh.  Jen mě mrzí, že když se v Roy v závěru konečně dočkal, zase to dopadlo špatně.:D A to už to pro něj vypadalo tak nadějně.