Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Fantasy
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (8)

plakát

Švýcarák (2016) 

Z trojice komedie, drama, dobrodružný, to nevidím ani na jedno, možná, kdybych hodně přimhouřil oči, tak tam najdu to drama, ale spíše je to takový absurdní příběh o tom, jak se člověk, pokud je dlouho sám, zcela zblázní. 3* za originalitu a ohromnou zábavu pro herecké obsazení.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

Naprosto bez skrupulí tady můžu dát po první sérii 4/5. Atmosféra, příběh i charakterové rysy postav zde dávají smysl. Upřímně jsem čekal propadák a byl jsem příjemně překvapen, že tvůrci neopomněli ve svém receptu na peníze kvalitu. Seriál rozhodně není dokonalý, ale za mne (čtenáře celého pána prstenů a hobita) velmi dobrým rozpracováním mytologie pána prstenů. Ač není zcela podle Tolkienovi vize, myslím, že by ocenil jak atmosféru, tak kreativitu tvůrců. Paradoxně by možná bylo lepší, kdyby díly vyšly najednou a nenechali divákům tolik času domýšlet možné rysy postav a důsledky činů, potom by si asi tolik lidí nestěžovalo, že byl příběh zcela zřejmý.

plakát

A Perfect Ending (2012) 

Film je koukatelny, ale nedoporučuji od něj mnoho očekávat. Céčková produkce je znatelně velmi laciná a místy až groteskní. Už jsem se dlouho tak nezasmál jak u některých vážných scén zde. Scénář je místy mírně hluchý, u herců je to kus od kusu, někteří velmi dobří, jiní dost slabí. Zkrátka film, který má od všeho trochu a pozorného diváka neurazí, ale ani nenadchne.

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Jako čtenář knih pí J.K. Rowlingové mám možná mírně jinou perspektivu, příběh filmů totiž znám napřed a adaptace mne může překvapit jen zpracováním. A šestý díl tuto metu u mne vyhrál. Princ dvojí krve je podle mého nejvtipnějším a nejvíce romanticky laděným filmovým zpracováním Harryho Pottera. Postavy a herci se dostali do hereckých poloh v jakých je publikum ještě nevidělo a dokázali, že se opravdu za ta léta naučily hrát. Atmosféru dokonale dokresluje hudba a zvuk. Film jednak dokonale vystihuje atmosféru posledních let na středních školách a současně přináší téma pro zavěrečnou epochu ságy.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Poslední z Jediů je velmi krásně natočený film. Je velmi těžké ho porovnat se zbylými částmi ságy, protože se tomu Rian Johnson zarputile vzpírá. Snaží se přepsat ságu v prostředním díle trilogie a změnit směřování hvězdných válek. Ovšem každá jeho snaha naráží na mnoho problémů. Johnson nám představil nové technologie a možnosti star wars, které ale zásadně odporují již nastoleným zákonům univerza této ságy a představují více otázek a problémů než odpovědí. Spoustu fanoušků tím zklamal, jiné nadchnul pro nové zítřky hvězdných válek, které již nebudou především pro dětské publikum. Ale hlavně dal J.J. Abramsovi prostřední díl trilogie, na který je v podstatě nemožné navázat.

plakát

Pokoj 1408 (2007) 

Jedna z mých nejoblíbenějších adaptací Stephena Kinga. Pod vlajkou béčkového hororového thrilleru nám John Cussack vypráví životní příběh spisovatele Mikea Enslina, který se mu udál, v hotelovém pokoji. Po úmrtí jeho dcery na neznámou nemoc, nebyl Mike schopen zůstat se svou manželkou, jejíž tvář mu stále připomínala dceru. Nyní se vrací do New Yorku pro poslední duchařský příběh do své nové knihy. Od návštěvy pokoje ho nedokáže nic odradit, protože zoufale potřebuje znát pravdu. Existuje nadpřirozeno? Čeká na něj někde jeho dcera? Množství alternativních rozuzlení dává možnost fantazii, aby si divák mohl odpovědět za sebe.

plakát

Faunův labyrint (2006) 

Miluji filmy, které přináší směs několika žánrů, které nejdou jednoduše smíchat. Pohádka a horor? To je stále ještě v normě, ale přidat válečné prvky nárazem na realitu Španělské občanské války? To už je potřeba velké filmové umění. Navíc si jednotlivé žánry nevadí, ale navzájem se doplňují a vzájemně na sobě v příběhu navazují. Nejlépe je ale vymyšlen scénář tak, aby si člověk mohl vybrat, zda se ty nereálné prvky skutečně dějí, jsou metaforou nebo jsou pouhou fantazií hlavní postavy.

plakát

Počátek (2010) 

Skvěle natočený a zahraný film, s úžasným obsazením a hereckými výkony. I přes mírně nelogický scénář je film velmi poutavý a má několik překvapení, která nejsou zcela očividná ani hloupě uměle vytvořená.