Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 5
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (333)

Adasin 

všechny recenze uživatele

No tvl, co to je? Nevim, kam ty šílený prachy šly, do zaplacení kvalitních scénáristů, herců a trikařů evidentně ne. Tohle je přinejlepším generický fantasy s ucházejícím vizuálem, nic moc akcí a s nudným prázdným vyčpělým dějem. Prsteny moci jsou absolutně nezajímavý a neuvěřitelně přetažený, za tu hodinu se v každým díle stane prakticky kulový (vlastně v podstatě za celou sérii). Že to má bejt něco s Pánem prstenů jde poznat akorát podle jmen a názvů, jinak ho to vůbec nepřipomíná, o ničení loru nemluvě (a to nejsem vyloženě fanynka toho světa), možná by skoro bylo lepší, kdyby se to od Pána prstenů úplně distancovalo. To snad i Star Trek: Discovery, neblaze proslulý mimo jiné i překrucováním loru, má větší úctu k původnímu materiálu než tohle. Náběh na zajímavej děj tu přitom je, ale všechno je podáno tím nejnudnějším nejklišovitějším způsobem. Postavy jsou z naprosté většiny nesympatické a příšerně obsazené, jak a kde ty herce vybírali? Za takových peněz ani jeden známější nebo kvalitnější herec? Navíc naprostá většina postav jsou i dementi měnící názor jen tak ze scény na scénu jakoby nic, někteří jsou až protivní, otravní kreténi. Jejich interakce a dialogy mi většinu času přijdou strašně cringe a je mi trapně se na to dívat nebo to jenom poslouchat. ---------- Jako to přirovnání k seriálům jako Xena bohužel není daleko od pravdy, co na tom, že vizuál to má lepší, když je to tak trapný a nudný, že se na to nedá dívat. Po takovýmhle průjmu se vůbec nedivím, proč se tomu u nás začalo přezdívat Prsteny moči. Jediný co mě tu zaujalo, byla ta myšlenka, že skřeti taky chtějí mít svoji vlastní zemi, chtějí normálně žít a být bráni jako normální národ. S tím kdyby víc pracovali, tak by mě hned zajímalo, co se tam stane. Ale ne, oni na tom pak akorát musí ukázat, jaká je tahle Galadriel nesnesitelná kráva (mírně řečeno) – zlatá Cate Blanchett. S Rodem Draka nesrovnatelné, v Rodu Draka jsou herci, příběh, triky na úplně jiné (vyšší) úrovni. To upřímně i ta osmá série Hry o trůny je lepší než tohle, aspoň se tam něco děje a i když tam postavy taky přepínaj víceméně náhodně, pořád jsou tam kvalitní herci a dialogy nejsou zdaleka takovej průser jako tady. I druhá série Zaklínače mi přijde lepší než tohle – sice se taky nedrží moc knih, ale aspoň to nějak dává smysl a není to vyloženě přehlídka demence. Na Prsteny moci se nejspíš bude vzpomínat jako jeden z největším failů mezi seriály. ---------- P.S. Asi nejlépe seriál vystihují komentáře uživatele HellFire (k jednotlivým epizodám, 1. sérii i seriálu jako celku), se kterými nemůžu jinak než souhlasit. 3/10 ()

decouble 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechno je to jeden velký dlouhý prolog naplněný tunou dějové vaty. Osmá epizoda byla docela fajn. Kdyby tu vatu z prvních sedmi zkrátili na dva díly, byla by to vlastně super fantasy (ty peníze jsou fakt vidět), byť s nesympatickou frackovitou hlavní hrdinkou (opravdu by nesmrtelný elf trávil věčnost hledáním pomsty?). Takhle je to spíš otravná fantasy variace na seriál z díly J. J. Abramse, zmatený vyprávění (v jaký části Středozemě jsme většinou netušíme), který každou půlhodinu předkládá další kus nezajímavé záhady (např. kdo je postava x?, k čemu slouží předmět x?) a kupí (spíš) očekávané zvraty, které do tolkienovskýho světa vůbec nesedí. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Tak přesně tato slova velmi přesně popisují mé dojmy z tohoto seriálu, od něhož téměř každý fanoušek knih a filmů očekával skoro nemožné. The Lord of the Rings: The Rings of Power Vás zaujme na první pohled svou precizní audiovizuální stránkou, na níž jde vidět, že minimálně na tomto aspektu se opravdu nešetřilo. Je mi tedy vážně velkou záhadou, proč lidem pracujícím na projektu nepřišlo tak důležité rovněž podobně zapracovat i na příběhu, scénáři a zejména i výběru herců. Nic z výše uvedených totiž nefunguje moc valně. Příběh, byť s několika atraktivními konturami, je zoufale nezajímavý a neosobní, scénář je děravý a zcela postrádá nějaké stěžejní “wow” momenty, přičemž i samotné dialogy mezi postavami jsou šroubované až hrůza. V kombinaci s tristními hereckými výkony tedy bohužel dostaneme velmi průměrnou fantasy, která dokonale vymyšlenému světu Johna Ronalda Reuela Tolkiena dělá spíše ostudu. Jistě, je zde sice nepatrná možnost, že se toto všechno s příchodem druhé řady změní, nicméně já osobně se budu vážně dlouho přemlouvat, abych tomu dal ještě jednu šanci. (Prime Video) „Evil does not sleep, Elrond. It waits. Until the moment of our complacency, it blinds us.” ()

Aiax odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Normálně dal hvězdu nebo dvě za výpravu a hudbu, ale tady nemám slitování. Kombinace hollywoodské arogance, samozřejmé necitlivosti k předloze, šokující scénáristické nekompetence, skrz naskrz nemastného obsazení a navrch dětinské reakce tvůrců, kteří na širokou kritiku svého výtvoru na úrovni fanfiction odpovídají, že jde jen o rasisty a troly, mi brání v jakémkoli mhouření očí. Připojuju se k zástupu fandů Tolkiena i "nezúčastněných" pozorovatelů v hodnocení, že tohle je naprostá katastrofa a bezohledná vandalizace Tolkienova odkazu partou škrabalů a diletantů, kteří se navzájem přesvědčili, že dobrou práci odvedli už tím, když dali do scénáře "silné ženy" a obsadili herce a herečky tmavé pleti. Zřejmě dnes v Hollywoodu panuje názor, že nic víc už není potřeba. Talent? Kompetence? Kvalifikace? Přiměřená úcta k předloze? Ok boomer, běž se zahrabat, tohle dnes už neletí. Inu, gratuluji tedy lidem od Amazonu alespoň k přízni hrstky mainstreamových kritiků (jakož i těch místních "čtyřhvězdičkových-a-více" hodnotitelů, obdoby restauračních kritiků, kteří na talíři nepoznají lejno od čevapčiči), protože nadšení veřejnosti, respekt fanoušků ani komerční úspěch si za svou utracenou miliardu nekoupili. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Nejsem zase nějakým ortodoxním fanouškem původní Jacksonovy trilogie, ale dokážu její kvality naplno ocenit, v rámci žánru fantasy nic lepšího není (a asi dlouho ani nebude). Knižní předlohy ale nemám načtené. Takže někdo možná bude považovat můj názor za bezduché tlachání laika, ale co už. První fotky, zákulisní informace a trailery na nejdražší seriál v celé historii kinematografie mě nestrhly. Něco mi tam prostě nesedělo. A to vůbec nemluvím o tom všude omílaném kastingu, to vidím jako nejmenší problém celého výsledku. Jenže když se na poli 7 dílů skoro nic zásadního nestane a tvůrci se snaží dohánět vše v závěrečné epizodě, tak se někde stala asi chyba. Herecky většinou průměrné až podprůměrné, představitelku Galadriel vidím jako největší slabinu (stejně tak i to, jak z ní udělali namyšleného fracka, co by si zasloužil pár facek). Příběhově to též nemá čím překvapit, celou linku s Chluponohými bych ze scénáře vyškrtl (absolutní zbytečnost). Všude chválený audiovizuál většinou působí na první dobrou pro divákovo oko líbivě, ale při důkladnějším prohlédnutí to přemrštěné CGI ze seriálového LOTRa dělá sterilní podívanou (tu monumentálnost LOTRa od Jacksona jsem nepocítil ani v jediném momentě). A i bitev se člověk moc nedočká. Pár pozitiv se najde (hudba, ztvárnění skřetů a vztah elfa Elronda s trpaslíkem Durinem), ale za takovou sumu peněz to je extrémně málo muziky. Za mě 5/10 ()

Galerie (808)

Zajímavosti (43)

  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Natáčení druhé série se přesunulo z Nového Zélandu do Anglie. (spacemaster)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Akční Citadela se dočká další řady

Akční Citadela se dočká další řady

26.05.2023

Amazon opět zatřásl svými bezednými měšci na peníze a potvrdil dříve avizovanou druhou sérii akčního seriálu Citadela. Projekt, který měl poměrně komplikovanou cestu na obrazovky a několikrát změnil… (více)

Reklama

Reklama