Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (329)

plakát

Tenet (2020) 

Musím říct, že už dlouho se mi nestalo, abych se těšila na konec filmu, který měl úmorné tempo, i když se akčními scénami jen hemžil. Pánové jsou jistě u vytržení a cvrkají z toho do trenek. Nolan je velké jméno, ale také má nárok vybrat si slabší chvilku, to je pravda. Chtělo by to o 50 minut zkrátit, trošku urovnat překombinovanej děj a byla by to super podívaná. On má ty filmy náročný na sledování děje, ale co je moc, to je moc. Navíc mi to nesedlo, ani herecky. Hlavní černý hrdina, by potřeboval vyrůst asi o půl metru, aby se mohl Debicki koukat zpříma do očí. To i ten slizkej Pattizon byl stravitelnější a tolik mi nevadil. Ovšem novodobá americká inkvisice je neúprosná, takže pokud chcete točit, musíte film osázet, těmi utiskovanými, barevnými menšinovými chudáčky, poněvadž bílá barva, jaksi není v modě. A Branagh, ten byl úplně mimo mísu.Tam bych viděla nějakého pořádného, charismatického parchanta a napadá mě rozhodně Jason Isaacs. Takže pro mě celkem zklamání.

plakát

The Haunting - Záhadné sídlo Bly (2020) (série) 

Pro duchařiny mám velkou slabost. Obvzlášť stará sídla plná stínů, temných zákoutí, kleteb, duchů a podivných lidí, které je obývají. A to sídlo Bly rozhodně splňuje. Ač nedosahuje kvalit Domu na kopci, stále je to velmi koukatelná záležitost s opulentní výpravou a atmosférou, to Netflix umí na jedničku. Herecké obsazení výborné i když nedisponuje extra velkými jmény. O to je to lepší, neokoukané tváře jsou velkým plusem a Olivera Jacksona Cohena není nikdy dost. Samozřejmě nesmí chybět děsiví spratci s psychotickýma výrazama v ksichtech, od kterých nevíte co máte čekat. Ti tomu dodávají ty správný grády, když se nečekaně zjeví za zády stejně ujetých dospěláků a vypadají, že je v příští chvíli nějakým sadistickým způsobem zlikvidují. Ideální pokoukání v sychravém podzimním počasí.

plakát

25 let neviny (2020) 

Pro mě asi nej film za poslední dobu od našich černoprdelnických sousedů ze severu, co jsem viděla. A to točí kurva dobrý filmy. Rozsekalo mě to na hadry a poslední půlhodinu nešly krokodýlí slzy zastavit. Tomek je tak trochu, jako náš Otík Rákosník. Takovej hodnej prosťáček, který je ideální typ na nespravedlivé odsouzení, protože se neumí pořádně bránit. Piotr ho zahrál geniálně. Takhle zmanipulovat vyšetřování a odsoudit nevinného jen, aby byly velké prémie a pochvala, to chce extra velký koule, to se musí nechat. Z těch úřednickejch, státních zmrdů, kteří mají v rukou rozhodovaní o vinně a nevinně a kasírojou těžký love, jen vezmete za kliku od kanclu, mně bylo na zvracení. Zajímalo by mě kolik nevinných bylo a je neprávem odsouzených, to musí být síla. Navíc za znásilnění a zabití nezletilé, to je kriminál, jako peklo na zemi, protože na tomto zločinu si mukli, extrémně pochutnají a odsouzeného si vychutnají, až do konce. Dlouhověkost nelze očekávat. Tomek si prošel očistcem, aby se díky jednomu opravdovému a šlechetnému policajtovi nakonec po dlouhých letech zachránil. Ale naprosto zlomený a poznamenaný hrůzami vězení. Scéna, kdy se vrátí domů a u jídla se ptá, jestli si smí vzít kolu, to jsem byla fakt hotová. Peníze nemůžou tuto křivdu a utrpení ani zdaleka vyvážit. Tohle je skvost a jeden z nejsilnějších filmů z vězeňského prostředí a ještě podle skutečnosti.

plakát

Anna (2019) 

Milé překvapení, pustila jsem si to ze zvědavosti, kvůli Murphymu. A musím říct, že se mi to líbilo. Zhltla jsem to, jak malinu. Super akční scény. Skvělá Mirren v dost netypické roli, takové pajdavé, ruské Jaga Bury. A samozřejmě neméně dobří Luke a Cillian v rolích agentů, kteří proti sobě stojí pracovně i jako soci v lásce. Oba propadnou kouzlu vyzáblé žirafy Anny, která to se zbraněmi umí líp, než s pudrem a rtěnkou a nápadně připomíná jinou Lucovu hrdinku, ale to vůbec nevadí. Besson ještě rozhodně nepatří do starého železa.

plakát

Černobyl - Open Wide, O Earth (2019) (epizoda) 

Kulervoucí scéna s nahulatými horníky v čele s udatným předákem, který pro své chlapy udělá cokoliv, mě prostě srazila na kolena. Krizovou situaci s horkem vyřešili radikálně, bez servítků po svém. Nějaké úvahy o tom, zda bude o horníky postaráno, až vše zkončí, jsou zcela zbytečné. Tady se musí nasadit životy, aby nešla půlka Evropy do kytek. Jednotlivec v podstatě nemá žádnou váhu. Navíc tady je největším nepřítelem neúprosný čas, který se nemilosrdně ozývá každou chvíli a za krkem mu nelítostně funí roztavený reaktor, který touží po chládku, jinak běda vám všem. Jak píše Pí. Drábová- tohle by měl vidět každý, pokud to zvládne. Není lehké se na tento skvost koukat. HBO posunula TV tvorbu do jiné dimenze, takže jsem zvědavá, co na nás vytáhne příště. Netrpělivě vyhlížím, čtvrtý díl a další zdrcující dávku radioaktivity, která je silně návyková. Stejně jako osudy všech zúčastněných.

plakát

Černobyl - Please Remain Calm (2019) (epizoda) 

Nevím jestli je horší ta havárie, anebo ten postoj nedotknutelného,nikdy nechybujícího Sovětského svazu. No teda je to fakt husťárna, jestli to vůbec zvládnu dokoukat. Můžeme děkovat bohu, že vůbec žijeme a že se jim ta hrůza podařila zkrotit do únosných mezí. Radioaktivita z TV přímo sálá. Atmosféra je přímo zžíravá a nabírá na obrátkách. Harris, Skarsgard, Watson, prostě skvělí. Oni jsou tam skvělí všichni. Ta strašná kovová hudba se zařezává pod kůži, jak tupá, zrezivělá žiletka. Tady jádro nahlédne hluboko do vaší duše a chuť na jodové tabletky bude nezměrná.

plakát

Černobyl - The Happiness of All Mankind (2019) (epizoda) 

Měla jsem z tohohle dílu velké obavy, to vybíjení zvířat, když je máte rádi je hodně nepříjemné. Nedivím se že s tím měl Pavel takový problém. Ale než by se pak někde trápili, je tohle prostě nejlepší volba. Potěšil mě Fares Fares v roli pohodného Bači a dokonce mi na chvíli vykouzlil i úsměv na tváři. Jinak opět nakládačka, jako prase. Boris dal průchod emocím a konečně mu natvrdo došlo, že boj se sovětským aparátem, je prostě marný. Nikdy celou pravdu před světem nepřizná i za cenu otřesných ztrát. Ulana by velmi ráda pravdu světu sdělila, ale je jí jasně vysvětleno, že následky jak pro ni, tak ostatní její blízké by byly fatální. Ďatlov stále zatvrzelý, snad ještě věří, že reaktor je v pořádku. Ten chlap je prostě neuvěřitelnej. Ten měl jít jako první čistit střechu a ne jen na 90 sekund. Každopádně scéna na střeše s bioroboty drsná a osud Ignatěnkové zdrcující. Blížíme se do finále, ale už teď vím, že mi seriál přirostl k srdci natolik, že mi bude chybět. I když jsem původně myslela, že se na to asi nezvládnu dívat.

plakát

Černobyl - Vichnaya Pamyat (2019) (epizoda) 

Nemám slov, tohle je prostě zhmotněné komunistické zlo v té nejzrůdnější podobě, jak je to jen možné. Rekonstrukce katastrofy versus samotný proces mně slušně zamávali s emocemi. Stále to nemůžu vyhnat z hlavy. Ani se nedivím že to Rusáci nesou nelibě. A chtějí si natočit svůj Černobyl, kde jsou zlí západní imperialisti, kteří tuhle katastrofu vlastně způsobili. Pro mě navždy noční můrou Ďatlov, kterého tímto pasuji na nej záporáka v tomto žánru, ale zároveň velkou poklonu Paulu Ritterovi, který ho zahrál dokonale. Seriál si celou dobu udržel naprosto strhující atmosféru ve všech směrech a právem mu patří post JEDNIČKY.

plakát

Deštivý den v New Yorku (2019) 

Krásně zasněný, náladový film, se skvělou Allenovskou atmosférou, který mě zahřál na duši. A důvodem je samozřejmě Timothée, který je naprosto okouzlující a nejen tady. Mám s ním nakoukáno a pro mě je nejtalentovanějším hercem nastupující generace. Nemám co vytknout, jako romantická komedie na hezký večer nemá chybu. Woody je pro mě skvělý režisér, ať se děje co se děje.

plakát

Gangy z Birminghamu - Série 5 (2019) (série) 

No, pátá řada za námi. Uteklo to jako voda a teď bude peklo čekat na šestou. Tempo ubralo na akci. Ovšem, když nějaká je, tak to stojí za to. Hlavně Arthur, když posnídá láhev whisky a dá si pěknou lajničku a završí to douškem opia, tak se urve ze řetězu tak, že se jeden nestačí divit a jeho psychotickej výraz, je přímej pohled do pekel. Přitvrdilo se na konverzačním duchu a hlubší psychologii postav. Rozklad Shelbyovic familie graduje fantasticky. Do toho nastoupil Oswald Mosley, který zastínil snad všechny zloduchy seriálu. Je jako ztělesněné zlo a jeho fašounsko narcistické ego nezná mezí. Hlavně ty píchačky před zrcadlem, se samolibým pohledem boha, mluví za vše. Claflin ho hraje famozně. Konverzační přestřelky mezi ním a Tommym, jsou jedno velké dusno. Skvělá atmosféra pokračuje ruku v ruce s dokonalým soundtrackem a skvostnými hereckými výkony. Tohle je prostě top seriál. A Alfie se probral z mrtvých s vyšperkovanou fasádou, což mě moc potěšilo, jako bonus.