Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (868)

plakát

Česko Slovenská SuperStar (2011) (pořad) 

Po světě lazí určitá skupina lidí, kterýma si soukromě myslim, že bude prolezlá i CSFD. Věci jako Superstar nenávidí. Jsou totiž zkurveně alternativní. Filmy jako Black Swan, Mulholland Drive nebo Donnie Darko jim přijdou náramně úžasný, ale proč, to už vám neřeknou. Možná to někde četli. Možná se to od nich očekává. Jsou přece zkurveně alternativní, intelektuální, meta-člověčí a nadupaný. V zahraničí nepřežijou, jejich sloh je oproti mýmu pěkně na hovno, na zkoušce se červenaj a při referátu artikulujou jak Lassie. Fakt lidský těstíčko k zalowískování se. A protože jsem tady celkem dost hojně utrácel hvězdičkama, asi je dost jasný, že spíš fandim lidem, co fandí druhým lidem, co si i v tomhletom dovedou najít upřímný, lidský, pozitivní a mladicky naivně teplý emoce, a mnohem raději zajdu někam s týpkem, který možná nikdy neviděl Černou labuť, prdí na Mulholland, netrápí ho, že nešel na Donnieho Darka, ale tu Superstar si naživo zkusil, nebál se položit gule na špalek, a chce ho ošukat celá obora. Zřejmě měknu, jednoduším a nezdechnu mladej.

plakát

Četa (1986) 

Velevážení CSFD'ers, přikláním se k názorům, že prezence Stonea kdysi ve Vietnamu na ČETĚ je vidět jak skrz výsledný zážitek, tak skrze některé jemné nuance, jako třeba rákosnické šipky, nebo vojáka, co má 3 dny do prupušťáku, zcela a regulérně posraný o svůj život. Jestli jsou tohle vypočítavé manipulace s divákem, pak sebou milerád nechám orat a vláčet - skoro jsem měl pocit, že se válčí u mě doma v obýváku. Jistě, první půlka je trochu bezpohlavní a vymlasknutá vietnamská vesnička mě nechala až ostudně chladným, ale závěrečná noční výměna názorů, včetně gradace vztahu Barnes - Elias, mě rozpálila do té míry, že bych jel do Vietnamu rovnou v zatlučeném dřevěném futrále. A tak to Oliver Stone asi i myslel a jsem rád, že svou exkurzi do jihovýchodní Asie přežil. ____ Dovolím si po letech monitorování vietnamských filmů malé srovnání: 1) mnohem emotivnější než FULL METAL JACKET. 2) větší spád a překvapivě i citlivěji rozepsané charaktery než fascinující jednostranné zlo jménem APOCALYPSE NOW s Coppolou a Morrisonem v zádech. 3) přibližně stejně napínavé jako DEER HUNTER ve svých suverénně nejsilnějších scénách s ruletou s tím, že se člověka v četě nerozhodí ani tak scéna sama, jako přirozená starost o pod kůži vryté charaktery. Zbytek DEER HUNTERA je přitom ve srovnání s tímhle těžká nuda. 4) obdobně optimistický konec jako překvapivě strhující RESCUE DAWN, akorát ten hloupoučký patos jsem v PLATOONU neviděl. PLATOON je vítěz, asi proto, že je to takový pozoruhodný srdcerváč, skrze který si Stone snad vyřešil své staré mindráky. Jeho filmy obecně obecenstvo dost názorově půlí, ale já jsem toho názoru, že i nedovařené a zbanalizované režisérovy sníky jsou strhující, viz např. DOORS.

plakát

Čínská čtvrť (1974) 

Nicholson a další herci dobrý, zápletka inteligentní a dobrá, jako dobovka ucházející, jako celek podivný. Buďme přísný!

plakát

Čistá duše (2001) 

Crowe byl mnou ve své roli shledán nesympatickým, což je na hlavního hrdinu nějakého díla dost velký problém. ___ Filmy věnujících se schýzákům, potažmo i bláznům, co mílovými skoky cválali do chomoutu jenom proto, aby se zde brodili sračkami a problémy, pomalu ale jistě přestávám lovínkovat. ___ Přestože mě BEAUTIFUL MIND asi tak ze čtvrtiny nudil, zároveň ve mě podnítil velikou touhu proťuknout si pana J. F. Nashe na Wikipedii. Přijde mi to zajímavé. ___ Ke konci výtečné masky a konečně jakás takás emocionální gradace, ale pateticky zpackaný úplný závěr. ___ Celkově vzato ucházející, ale nikterak nepostradatelné konvenční starosvětské uměníčko. Které nejspíš ani moc nestálo.

plakát

Čistá práce (2008) 

Překvapivě kvalitní film plný sympatických figurek s příliš doslovným závěrem, který jsem byl mimochodem rozporcovat na tři kusy (pakliže vás zajímají jen non-OT commenty k filmu jako takovému, dál už rozhodně nečtěte). Po prvních asi 30 minutách se ukázalo, že můj anglickej soused-narkoman, co ve volném a možná taky pracovním čase točí porno, bafnul od elektriky - a že nafukovací Aničky a robertky hoří dobře - takže jsem šel zvrhle sledovat spíše Skleněné peklo (jen Newman chyběl), což je mimochodem horší film než THE BANK JOB. Druhá pauza nevím, nebyla už tak zajímavá - rozhodně nikdo nevyhořel od hlavy až k patě - ale podstatný je, že tento film všechno to courání, trajdání a odběhávání ustál a obstál na výbornou. A že je tahle banální zlodějská příhoda naivní až do sklepa? Whatever. Já po sledování tohoto filmu uvěřím snad všemu.

plakát

Člen klanu (1974) 

Lehce nadprůměrný film s ucházející výpovědní hodnotou, dobře a (někdy nezáměrně - možná) vtipně napsanými rozhovory (Kdyby Bůh chtěl, aby si bílí a negři byli rovni, tak by negry neudělal černý. ..... Šerife, co jsem včera zase vyváděl? --- Rozbil jsi manželce nos a rozšlápnul kočku.) a napínavým koncem, který do takového filmu přesně patří. Celkově vzato KLANSMANA hodnotím jen na nějakých 60%, protože valná většina filmu naneštěstí postrádá jakékoli napětí, pokud si jej teda nevynutí za pomoci nějaké hodně hrubé scény (znásilněná a odpaněná černoška). Dobrou alternativou k THE KLANSMAN je mimochodem BURNING MISSISSIPPI, film černější, než půlka negrů z Konga.

plakát

Člověk bez osudu (2005) 

Na začátku, ještě než propukla válka, jsem si říkal, kde Maďaři splašili tolik přehrávajících herců. Koncentrák jakoby nakroutil někdo úplně jinej; střižně / stylově / vizuálně je to až psychedelickej zážitek, jenom za to hnisem a shnilým masem nateklý koleno napadený larvama nedík. Tenhle koncentrák mi přišel rozhodně koncentrovanější než ten v SCHINDLEROVĚ SEZNAMU. No a na konci jsem si říkal, jak dokázali Maďaři ukecat Morriconeho a Craiga. Napište sem prosím někdo něco v tom smyslu, že ten kluk měl na place po ruce kvalitního psychologa, nebo tak. Jinak spíš dlouhý sled cool momentek, než film.

plakát

Čtyři bratři (2005) 

Je to přiblblé? Je. Je to samoúčelně přisprostlé? Nepochybně. Je to i přes to všecko koukatelná věc? No ovšem! :-)

plakát

Ďáblova dílna (2007) 

Vzhledem k námětu je to docela o hubu, ale ani jednou se mnou ten snímek nijak více nehnul.