Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (868)

plakát

Duel (1971) (TV film) 

LEHCE SPOILEROIDNÍ. Slovy cynika: je jasné, že jak fyzika, tak logika slaví ve filmu DUEL velký úspěch; 1) Těžko náklaďák z padesátek nebo šedesátek, byť strašidelný skoro jako komunisti na prvním místě ve svobodných volbách, rychlostně a jízdními vlastnostmi trumfne modernější osobák, byť řízený polekaným truhlíkem. 2) Neukázat šoféra trucku je mazanost. Neobjasnit jeho kamikadze mentalitu je hovadina. _____ Ryze divácký pohled: po dlouhé době jsem opět drápnul film s opravdu ďábelským gripem, kdy jsem časomíru tlačil očima směrem doleva, ať si to prostě trvá a trvá. Přitom si raný Spielberg vystačil s pár dolary, benevolentními zákony státu Arizona a dvěma herci, z nichž jeden svůj ksicht nikdy neukáže a druhý budí dojem absolutního poseroutky, který by měl kumšt přežít v urbanizovaných sférách Ameriky, natož mezi tvrďáky, hadojedy a kovboji. Spolu s JAWS a SAVING PRIVATE RYAN je DUEL nejnapínavější režisérův film, co jsem zatím viděl (snímky ze sorty "Spielbergovy ucajdané humánní eposy pro celou rodinu" mě nechávají chladnými asi jako prostitutku maďarské forinty). _____ Který úhel pohledu já sám považuji za relevantnější patrně napoví počet udělených stars. _____ P.S. pořád se nemůžu ubránit dojmu, že na závěrečnou explozi už Spielbergovi prostě nezbyly prachy. Dobře že tak. _____ EDIT PO UHERSKÉM ROCE: jsem blbec. Ta cisterna byla přeci prázdná jako hlava palestinského teroristy, to dá rozum, jak jinak vysvětlit onu baletkovitost trucku na cestách :-))

plakát

Piráti na vlnách (2009) 

Kdyby byl tento film ženou, nesmírně bych toužil po tom ho OŠUKAT, tak moc je pozitivní a upřímnej.

plakát

Zálesák (1966) 

Film drsný jak smirkový papír, kterému navíc totální, ničím neředěný šovinismus a misogynství stříká ven i ušima. Myslím, že kdokoli v dětství ujížděl na Bílém Tesákovi a podobných věcech, musí být THE TRAP nadšen a taková Rita Tushingham je ve své roli prakticky dokonalá a třeba já bych ji za onu tisícovku bral dom všemi deseti. Protože jde o film kvalitní, mimo hlavní proud, a vznikal v době, kdy na stříbrném plátně platila úplně jiná kritéria, je hlavně ve své první půlce takřka nečitelný a díky bohu za to. Možná trochu škoda toho odfláklého DVD, co teď (06/2009) bylo k mání v trafikách. Sakra tvrdá "pohádka". Myslím, že ačkoliv to relativně dobře skončí, stejně se nakonec v tý chatce od ponorky pozabíjeli. ___ P.S. nedivím se, že je český dabing údajně "velice kvalitní", když je na plátně v podstatě 80% času 50% postav nemluvících! :-)

plakát

Wrestler (2008) 

Tííí vado, to byl ale rokenrol - a snesl bych i delší. Je to asi trochu paradox, že mě z celého filmového panoptika pro rok 2008 nebral nejvíc přechytralý okatý přičmoudlík z chatrče, ani Angelina Jolie s obrklóbrcem přes dvě třetiny hlavy, ba ani Clint Eastwood co vyměnil andaluského hřebce za hřebečka od firmy Ford, nýbrž trio papírových nicek: na všem možném závislý strejc-wrestler, pravá americká kurtizána, co už asi krásnější nebude, a úsměvně tvrdohlavá dcerka. Což je mimochodem trio, kde jsem se s každým dokázal aspoň trošku ztotožnit, protože sám sebe huntuju monumentálně, k vlastnímu otci se chovám navlas stejně a ve svý práci jsem taky tak trochu děvka. Jsem rád, že do toho nešli Cage se Slyem, jak je nahoře proklamováno uživatelem Don Corleone, protože jsem přesvědčen, že by tím WRESTLER ztratil hodně ze své autentičnosti (čti: zšaškárnovatěl a zpatetičněl by). Mimoto WRESTLER opět potvrzuje, že ty největší majstrštyky často vzejdou z pravého finančního bahna Hollywoodu (upřímně doufám, že Mickey Rourkemu nakonec vyplatili každý slíbený dolar) a nemají na sobě cenovku. ___ EDIT 06/2009___ tak mám kýženého WRESTLERA konečně na DVD. Moje nedávné juchání se tímto ještě více ztvrdilo, tento film sype jako voda a v podstatě nemá jediné průměrné, neřkuli přímo slabé místo. Ten film se musí potkat s mojí zelenoještěří TOP TEN, mmmuc!

plakát

The Doors (1991) 

Je často spíláno DOORS, že jde o biografii příliš hloupoučkou a úzkoprsou a zároveň vysazenou na frontmana Jima Morrisona, nadaného rockového manekýna posedlého vlastními démony a přirozeně závisláka na třetí. No, asi to, milý angažovaný pane Stone, bude pravda. Ostatně, když jsem si k tomu přisedl poprvé, taky jsem se třískal do čela, k čemu vlastně sledovat neslavný pinožení někoho, kdo - pokud si pán režisér zrovna dneska nevymýšlí - zřejmě jako první ukázal ptáka v nějaký relativně vážný šou a potom třeba ošmátrával fanynku v zákulisí a dostal za to od maníků z LAPD sprejem. _____ DOORS mám momentálně na samotném vrcholu svých nejoblíbenějších filmů proto, že 1) mi otevřel cestu ke skutečnému Morrisonovi, 2) obsahuje spoustu kultovních scén (warholovsko-velveťácké prostřední dobového NY undergroundu, THE END poprvé okořeněný improvizovaným Oidipákem v podání tradičně sjetého Ještěrčího krále aj.), 3) koncerty (někdy tedy spíše bordely, vydávající se za koncerty) jsou neuvěřitelně autentické a tím pádem excelují, 4) Val Kilmer nehraje Jima Morrisona, Val Kilmer je Jimem Morrisonem, 5) kameraman DOORS dělá od začátku do konce neuvěřitelně nadupané věci. No, o skvělé (LA WOMAN), nadčasové (THE END), nebo alespoň zajímavé (FIVE TO ONE) a vyloženě hippie-feťácké (LIGHT MY FIRE) muzice nemluvě. Myslím, že by se měli zbylí přeživší pánové Manzarek a spol. s těmi kritikami trochu zklidnit, protože jim Stone, když už ne se vyloženě poklonil, alespoň skvěle vydělal na hudební důchod.

plakát

Knoflíkáři (1997) 

Knoflíkáři + Samotáři = Pulp Fiction po česku. Knoflíkáři jsou z tohoto velice silného tria IMHO asi nejslabší, zato zřejmě neujetější (cvikač knoflíčků, 6. 8. 1945, fucking weather apod.). :-) Přesto je z nich přímo cítit veliká invenční síla.

plakát

Zlo mezi námi (2003) 

Mimořádný skandinávský film, který rozhodně nepostrádá hloubku charakterů a hloubku pocitu. V ONDSKAN je toho zla skutečně tolik, že jsem místy myslel, že oněm dvěma nebo třem tyranům sám nabančím! Naneštěstí internet tuto službu stále neposkytuje. Film, který je od začátku citově vydírající, nepříliš pravděpodobný a celkově velmi prvoplánový, ale též gradující, krásně natočený (Švédsko je samozřejmě nádherná země) jako celek strašně působivý. Nemluvě o hromadě snadno dosaditelných paralel v rámci vašeho vlastního života... Švédské školství si jej ale za rámeček jistě nedá, ať už je to fikce, nebo "se z něčeho podvědomě čerpá". Nečekal jsem, že ten večer uvidím něco ještě mnohem silnějšího než L.A. - CONFIDENTIAL, ale stalo se - na Vánoce 2008 opět začínám trochu věřit v silné filmy.

plakát

Ucho (1970) 

NEBOJ SE, TO HLAVNÍ MÁM NA SVÉM MÍSTĚ. TO ZASE, MYSLÍM, TY NEMÁŠ NA SVÉM MÍSTĚ. _____ TATÍNEK VŠUDE ROZKŘIKOVAL, JAKÉ BUDE VĚNO, JEN ABY KURVIČKU PROVDAL. _____ TI SEM NEPŘIJELI CHLASTAT. PŘIJELI TO DODĚLAT. _____ KDE MŮŽEME MLUVIT? NIKDE. (90%)

plakát

Gigant Shaolinu (1980) 

Když mi bylo asi osm a půl, SHAOLING GIGANT a NEVERENDING STORY byly dva moje suverénně nejoblíbenější filmy. Pak je překonal BLACK STALLION, pak ALIEN(S), pak GREEN MILE a SHAWSHANK, pak BRAVEHEART. Tedy ne, že bych toho měl v tomhle frackovským věku nějak extra nakoukáno. Přesto je čas splatit účty a napařit tomuto veledílu (erhm, dobrá, a nebo možná jen "dílu") převážně nostalgických 5 hvězdiček, protože do konce života nezapomenu na smrt velkého Mistra třemi noži do zad, Čchuův konec pravděpodobně totožnými noži, apod. ENDE!

plakát

Černá kniha (2006) 

No, není to moc reálnej film. Rozumějte, byrokracie a válka je v něm určitě OK, a vidět nacistické krysičky prchat z potápějící se Hitlerovy kocábky je skoro vždycky "uííí", ale obecně těm holandským rozvracečům prošlo nějak moc lumpáren. Naopak skvělé je na filmu jeho perfektní rozvrstvení různých emocí, ukázková nečernobílost lidiček v něm, gradace a zakudrlinkovaný, překvapivý závěr. ***** za výjimečný charakter, nikoli za zprůměrovanou kvalitu. A ta scéna s kýblem sraček je celkem mysl rozmrdávající. Hlavní hrdinka Rachel to za celý film řekla myslím výstižně: COPAK TO SAKRA NIKDY NESKONČÍ?! _____ P.S. ve filmu snad není jediná pořádná opravdu válečná scéna - zajímavý fakt, ale ničemu neškodící.