Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (35)

plakát

Sunshine (2007) 

Vážně mám velké dilema, jestli mám dát čtyři nebo pět hvězdiček, protože pro mě je to naprosto jasně za čtyři a půl. Výborná triková podívaná, kde jsem po delší době nenašel snad jedinou chybičku. Celou stopáž je na co se dívat, hudba rovněž hodně pomáhá a ani herci nezůstávají pozadu, byť zde v podstatě nenajdete jediné "velké" jméno. Proto jednoznačné pětkové hodnocení kazí jen lehce slabší děj a některé logické nesrovnalosti. Přesto v oblasti sci-fi za poslední dobu bezkonkurenční záležitost a proto dám nakonec za pět.

plakát

Delikatesy (1991) 

Je to celé takové, jak bych to tak nejlíp popsal, poměrně absurdní. Ovšem nikoliv špatné! Dobré fórky, dobrý Pinon, dobré propojení hudby a děje. Prostě dobré.

plakát

Lidé budou pomlouvat (1951) 

Romantická komedie plná inteligentního humoru a kouzla osobnosti Caryho Granta. Ideální záležitost pro strávení hezkého odpoledne.

plakát

Osudový dotek (2004) 

Nádherně budované napětí od samého začátku až do úplného konce. Dobré herecké výkony, zvlášť dobře vybrané dětské role, kde časový posun o pár let dopředu vůbec nevadí a skutečně to vypadá, že hlavní hrdinové přirozeně zestárli během natáčení. Téma je sice podobné jako například ve Svěrací kazajce, Lovcích dinosaurů nebo v Záhadě bermudského trojúhelníku, ale zde o mnoho lépe natočené a zpracované. Klobouk dolů.

plakát

Lovec dinosaurů (2000) (TV film) 

Citlivý příběh dvou sourozenců, který se odehrává v časech hospodářské krize v jedné malé vesnici v USA, kam přijíždí paleontolog McCabe s nabídkou odměny za nalezení zachovalé kostry T-Rexe. Vesničku následně pohltí "zlatá" horečka, kdy se vykopat dinosaura najednou snaží skoro každý včetně faráře, který zpočátku existenci prehistorických tvorů odmítá připustit. Na místo přijíždí také padouch v podání Christophera Plummera, který za kostru nabízí dvojnásobnou částku, ale zároveň se neštítí ani případné krádeže nálezu. Příběhu kromě lehké dramatičnosti nechybí ani dojemné scény a rovněž tak jemný humor. Celkově se jedná o až nečekaně ucházející film.

plakát

300: Bitva u Thermopyl (2006) 

Hned na začátek musím předeslat, že po slušných a nadějných trailerech je film poměrně velkým zklamáním. Takřka po celou stopáž jsem si říkal, že je něco špatně. A po skončení vím i co konkrétně. Za prvé mám neodbytný pocit, že se Snyder poněkud minul s obsazením všech důležitých rolí, snad s výjimkou krále Xerxa v podání Rodriga Santora. Maximálně na mě ještě poměrně kladně působil David Wenham. Jinak zbytek hereckého ansámblu na mě působil buď nesympaticky, nebo prostě jen málo uvěřitelně. Za druhé děj filmu zbytečně narušují neustálé zpomalovačky, které v tomto množství působí velice samoúčelně až trapně. Za třetí mi některé scény až příliš připomínaly Pána prstenů, k čemuž hlavní měrou dopomohly nejrůznější monstra a stvůry. No a nakonec musím zmínit i lehce kostrbaté dialogy a až zbytečný příval stříkající krve z masakrovaných těl. Vizuální stránka veškeré mínusy lehce vyvažuje, nicméně i tady by se našly některé nedokonalosti. Sečteno a podtrženo - nesporný potenciál zůstal bohužel pohřben někde pod hromadou mrtvol. A protože jsem sparťan, musím být tvrdý také v hodnocení...

plakát

Vratné lahve (2007) 

Na úvod bych chtěl prásknout mé jediné malé zklamání - konec mi v tomto nádherně rozehraném příběhu přišel tak nějak z ničeho nic, jakoby naprosto násilně. Prostě způsobem, který by mi přišel adekvátní v případě, že by Vratné lahve ještě měly pokračovat dalším dílem. Potenciál na vygradování příběhu tenhle film, potažmo Zdeněk Svěrák, rozhodně má... Jinak musím jen skládat samé poklony. Výborní a uvěřitelní herci, z nichž některé jinak moc nemusím, výborné hlášky, všeprostupující hřejivě vtipná melancholie a humorný lehký patos. Rozhodně z filmu necítím kdovíjaký pesimismus. Tohle je prostě život! Samozřejmě včetně strastí, ale také radostí. Jak mám ze stáří přece jen trochu obavy, tak takovýhle důchod bych si asi klidně nechal líbit. Stejně jako tenhle povedený film a jeho autory. Ostatně jak trefně poznamenala má drahá polovička cestou z kina - Jak bude jednou bez Svěráka?

plakát

V zajetí rychlosti (2005) 

Doslova nádherně milý příběh o cestě k naplnění životního snu starého muže, jemuž při putování za závodem jeho snů vypomáhá několik zvláštních, leč příjemných, charismatem obdařených postaviček. Moc pěkná podívaná, při které jsem Hopkinsovi věřil každé slovo. Vlastně sám nechápu, proč nedávám pět hvězdiček...

plakát

Smrt přichází v bílém (2003) 

Dost slušný horor, kde se atmosféra dá krájet. Sympatická je zejména skutečnost, že podobně jako u Lesů (The Woods) je toho docíleno jen malým množstvím triků a prací maskérů. Poctivá hororová filmařina, z které běhá mráz po zádech. Něco takového bych rozhodně nikdy zažít nechtěl! Malé mínus spatřuji jen v občasných nelogičnostech, hlavně v chování ústředních postav, které mi přijde místy trochu postavené na hlavu.

plakát

Italština pro začátečníky (2000) 

Tak předně absolutně nechápu, jak tenhle film vůbec mohl někdo označit za komedii. S hodně velkou dávkou sebezapření by se snad maximálně dalo hovořit o černé humoru. Minimálně skoro do poloviny na mě film působil jako největší depka, pak už jsem se jen musel smát co všechno mě ještě čeká a do jakých prapodivných zákoutí se děj stočí. Už během necelé hodinky umřou asi tři lidé, postupně číslo zemřelých naroste snad na deset. Prakticky valná většina hlavních postav jsou v podstatě nešťastníci, jejichž počínání a osudy jsou spíše k pláči než k smíchu. Kadeřnice, která ani na čtyři pokusy neostříhá neomaleného barmana, jelikož jí neustále odvádí od práce kňourající nemocná matka alkoholička, farář, jemuž z kázání odchází lidé, prodavačka, které neustále něco padá z ruky a tak dále. Celé tohle panoptikum na mě udělalo dojem, že si z nás snad tvůrci filmu jen střílí a zkoušejí co vydržíme. Už už jsem dokonce čekal cimrmanovské rozuzlení ve stylu - Já nejsem tvůj otec, jsem tvůj bratr - a podobně. Tato "komedie" mi opravdu nesedla, a ty dvě hvězdičky dávám jen ze třech důvodů. Za víru, že si z nás autoři chtěli skutečně jen vystřelit, za tu malou kapku určité lidskosti a dojemnosti a za určitou omluvu, že jsem tak krutý v hodnocení...