Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Adéla ještě nevečeřela

Adéla ještě nevečeřela (1978)

Snad nejlepší klasická česká komedie s nejzásadnějšími hláškami historie. Ani je raději nezačnu vyjmenovávat, jako u jiných, neboť bych zabral mnoho místa. Nepřekonatelné!!

Amadeus

Amadeus (1984)

Dokonalé po všech stránkách. Takové propojení výpravy, lokací a především hudby s ejen tak nevidí. Hudba může odvyprávět příběh. Scéna, kdy umírající Mozart diktuje Salierimu v posteli noty na Requiem a při každém vyslovení nástroje a tempa se opravdu v podkresu jednotlivé nástroje začínají ozývat, je jednou z nejlepších scén celé kinematografie. Podobně silná je scéna pohřbu do hromadného hrobu. Pro našince je pěkné vidět známá pražská zakoutí a domy hrající Vídeň.

Pátý element

Pátý element (1997)

Nádherná podívaná, kde opravdu všechno zapadá do sebe skoro v každém nejmenším detailu. A tyto detaily jsou velmi vtipné a hravé. Postavy obsazeny jedinečně. Mix všech žánrů, který je dokonale namíchán i s hudbou Erica Serry, např. vystoupení divy Plavy Laguny je choreograficky i muzikálně báječné. Prostě zelený, superzelený!

Na sever Severozápadní linkou

Na sever Severozápadní linkou (1959)

Pro mne osobně jeden z nejlepších filmů historie, pro kritiky prý taky. Obzvláště scéna s práškovacím letadlem (a není to z Jožina z bažin) je vyhlašována jako nejslavnější filmová scéna vůbec. Ideální kombinace špionážního filmu, komedie, thrilleru, akčního filmu, dobrodružného filmu, romance, takže vlastně všech žánrů. Který jiný film to dokázal?? A ještě k tomu cestovatelský dokumentární film, kdy se dostaneme na nejzajímavější místa USA. Cary je tady ikona a předlohou pro všechny Jamese Bondy, kteří ho již jen kopírují.

Světáci

Světáci (1969)

Měl jsem to štěstí vidět slavnostní promítání ve Varech na fesťáku se všemi třemi hlavními hrdinkami sedícími půl metru ode mne. A to víc jsem si to užil, protože i teď házely hlášky. Jen škoda, že už tři hlavní mužští hrdinové a režisér se nemohli dostavit. Geniální a vkusné vystižení negativních českých vlastností skrz velmi chytrý humor a kouzlo herců a Oldřich Nový jako klasik je třešničkou na dortu.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

K tomu se dá těžko něco dodat. Nádherné uchopení knihy, které je lepší než ona samotná. Taková studie charakterů, která jen dokazuje, že je opravdu těžké rozeznat, kdo je normální a kdo ne. Kdo by měl být zavřeny a kdo by měl být na druhé straně mříží. Marný boj jednotlivce proti režimu, drtivému celku, kdy výjimečný člověk nemá šanci a průměrní ho vždy zničí. Co dokáže jeden člověk s charismatem a vášní!

Magnolia

Magnolia (1999)

Jeden z nejlepších filmů vůbec, alespoň pro mne. Kompozice s paralelně běžícími příběhy, které se vzájemně prolnou až v klimaxu. Nádherně použitá hudba a především píseň zpívanou všemi hlavními postavami od Aimee Mann. A asi nejlepší Tomík Cruise jako mojo machinator.

Třetí muž

Třetí muž (1949)

Pro mne možná nejlepší film-noir, každopádně mezi evropskými vrstevníky. Tento film je ztělesněním poválečné Vídně a vlastně i současné. Je to kult v tomto městě a nejlepší reklama. Film dovedl vystihnout ducha místa, ducha doby a navíc vytvořit kultovní hudbu. Napsalo a natočilo se o něm mnoho. Zaslouží si to. Spojení klasika literartury s klasiky filmu. Kvůli tomuto filmu máte chuť lézt do vídeňské kanalizace.

Šaráda

Šaráda (1963)

Klasika.Absolutně nejkrásnější a nejšarmantnější pár Cary Grant a Audrey Hepburn, a k tomu trochu hitchovské atmosféry. Nikdy se neokouká.