Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Pohádka

Recenze (676)

plakát

Přátelé - Série 7 (2000) (série) 

Má nejoblíbenější řada celého seriálu. Je sice hodně zaměřena na svatbu, ale Chandler je můj nejoblíbenější mužský protagonista (těsně následovaný Joeym) a Monica pro mě nejlepší ženský charakter (a sex-appealu má rozhodně z žen nejvíc), takže mi to vůbec nevadí. Navíc je to jediná řada, kde téměř úplně absentuje ta otravná a nekonečná lovestory mezi Rossem a Rachel (která mi vždycky lezla na nervy), stačila mě unavit hned v první epizodě.

plakát

Comeback - Je jaro… (2008) (epizoda) 

Jeden z nejlepších dílů seriálu. Ozzák, na kterého přišlo jaro a pak mu žádná neodolá, Lexa a jeho slečna, Saša v mrazáku a Pacovský řešící Ozzákovy aférky - povedená kombinace, kde do sebe všechno zapadne a zároveň to netrpí přeplácaností.

plakát

Arabela - Petr a princezna (1980) (epizoda) 

Ta pohádka o Růžence ale nakonec měla i tak šťastný konec, ne? "Princ až do nejdelší smrti nemusel pracovat a měl se dobře." Prostě super, jako celej seriál. Ale co mi už tenkrát vrtalo hlavou, jak si při proměně ve zvíře pak proměněný otočí prstenem, aby se změnil zpátky.

plakát

Big Ben - Smrt o masopustu (1998) (epizoda) 

Možná jeden z nejlepších dílů seriálu vůbec. Hodně podezřelých a zajímavá vedlejší linka o okrádaných nesvéprávných důchodcích. (Kdyby byla v rámci Bena poprvé, tak by si člověk myslel, že bude nějak spojena s vraždou, ale po mnoha dílech, kdy podobná linka nikdy nehrála ve vraždě významnější roli, už to ani nečekám.) A takovej díl, kde prelát Hinter dokazuje za celý seriál nejjasněji, že je to ve skutečnosti docela solidní hajzl.

plakát

Labyrint - Epizoda 1 (2015) (epizoda) 

Při prvním shlédnutí jsem očekával, že každý díl bude uzavřený případ a v první polovině se skutečně řeší neobvyklý případ zabitého politika. Říkal jsem si tedy, že moc podezřelých nám nenabízí a když se začaly objevovat vedlejší linky, tak jsem začal čekat, že v průběhu děje je kriminalisté nějak propojí s případem. Nicméně od vstupu slovenské kolegyně do děje začalo být jasné, že případ je mnohem komplikovanější a začal jsem si říkat, že by přece jen řešili případ více dílů? Nakonec jsem tohle plně pochopil až při sledování další epizody. Když tedy k tomu přistoupím tak, že už vím, že se to bude řešit celých 7 dílů, tak bych řekl, že první epizoda seriál pěkně rozjela. Hlavní linka se dá v pohodě sledovat, pěkně se rozvíjí a růžky zatím jen mírně vystrkují vedlejší linie, které svou důležitost získají až časem. Hlavní trojice kriminalistů v pohodě, Langmajer, Majer a překvapivě i Zuzana Kanocz jsou hodně dobří (ty dva už jsem viděl v dobrých rolích, ale ji zatím jen v přitroublých romantických komediích, takže mě mile překvapila, její postava mi do seriálu perfektně zapadla), vedlejší kriminalisté tým příjemně doplňují, jen Mirek Donutil mi v roli šéfa moc neseděl, ani později se to moc nezlepšilo. Závěrečný cliffhanger docela navnadil na příští díl, za mě 5 slabších hvězd...

plakát

Labyrint - Epizoda 3 (2015) (epizoda) 

Jednotlivé linie se začínají pomalu proplétat, i když u některých si musíme ještě počkat. Autoři už naťukli i mysteriózní pozadí příběhu, které pátrání tak nějak doplňuje, ale dominantní není (a za mě to není na škodu, ten nadpřirozený konec Ztracené brány docela povedenou detektivku imho shodil o pár stupňů dolů). Mstivého tatíka už nám policisté sebrali, ale v příběhu bude hrát roli dál,  jeden ze stavěčů klece se sám stal obětí vraždy, zatímco jeho kumpán bloudí podzemím a k posunu došlo i u otce Kryštofa. Jen mladý pár Janečková/Hlavica se zatím neposunul, jen jim přibylo pár mincí. Závěrečná sekvence je hodně napínavá, i když vrah působí jak nadpřirozené stvoření, které ve tmě trefí dost vzdálený automobil a v něm přímo řidiče, ne holku na zadním sedadle. Přesto jde asi o nejnapínavější sekvenci z celého Labyrintu. A tahle linka se zloději ze Slovenska se mi moc líbila, že pomohli neznámé holce z takový hrůzy, i když je to oba stálo život. Jinak nevím, odkud uživatel Jara.Cimrman bere to, že pachatele poznal podle bot a auta - copak už se Jan Vondráček někde v seriálu objevil? Viděli jsme tajemnou postavu zdálky a slyšeli hlas v telefonu, ale osobně se objeví až v předposledním díle, ne? Nebo mi něco uniklo?

plakát

Hvězdná brána - Nemesis (2000) (epizoda) 

Uvedení nových záporáků na scénu bylo dobře provedeno - ukazují na další hrozby, které ve vesmíru čekají, nijak nás neodvádějí od hadů, které ještě zdaleka nemáme dořešené a jejich možnosti u nás škodit jsou omezené, takže si nemusíme lámat hlavu otázkou "proč ještě nezničili celou naši galaxii?", zároveň rozvádějí celý SG vesmír a taky už byli zmíněni v minulosti (ne jako všemocní Ori, u kterých mnohé z výše uvedeného neplatilo). Jsou navíc jiným typem nepřítele, stroje, které neznají lidské pocity, jsou inteligentní a dělají vše pro dosažení svých cílů - replikování. Tohle je hodně akční epizoda, kdy primitivnější lidstvo musí zachraňovat technologicky nadřazené Asgardy, kteří jsou díky vyspělejším technologiím zranitelnější. Pěkný úvod se Sam a Jackem ohledně rybaření, spolupráce týmu na lodi, pěkná interakce s Thorem, na druhou stranu tu máme Daniela, který je v rámci zdravotního omezení na Zemi a má skvělé scény s generálem Hammondem a majorem Davisem. Ten se tady po Foothold definitivně profiluje jako výborná vedlejší postava, která má respekt k SGC i SG-1, ale je si schopná uchovat i realistické myšlení a vidí věci i z pozice Pentagonu, který v SGC zastupuje, orientuje se v světa SGC a dokáže se podílet na řešení problémových situací. Trochu vyspekulované mi přišlo přenesení brány na palubu Thorovy lodi - jaká náhoda, že žádný tým zrovna nebyl v terénu, jinak by si to nemohli dovolit. Mimochodem tahle epizoda kromě rozvíjení asgardské problematiky a nového nepřítele začíná rozvíjet i další dějovou linii seriálu - zapojení Ruska (a následně i dalších států světa) do dosud tajného US programu.

plakát

Malý pitaval z velkého města - Narkomani (1986) (epizoda) 

Skvělí záporáci Preiss a Čapek, kdy si dokonce jeden z nich zahraje na teroristu, co vyhrožuje otrávením města - a oproti mnoha novým kriminálkám to nepůsobí vůbec trapně. Preiss tady předvedl excelentní výkon člověka devastovaného drogou, který přece jen zná určité meze, které nepřekročí. Rudolf sice podobné případy nemá rád, ale přesto na to jde efektivním způsobem, který mu nakonec přinese úspěch. Závěrečná scéna v hospodě chvíli zavání takovým "nepřidáme tam nějakou poslední dramatickou honičku?", ale nakonec je ukončena realistickým a proto taky lepší koncem.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Zlo pod sluncem (2001) (epizoda) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů s hodně originálním modusem operandi "vražda spáchaná až poté, co bylo nalezeno tělo" Ze začátku tady máme dost humornou zápletku s obézním Poirotem a jeho pobyt na ostrově se k tomu ještě párkrát vrátí (parní lázeň, dieta), jenže hned od začátku se nad daným místem začnou stahovat mraky, protože mezi hosty je tu i jedna osoba, kterou chce zabít úplně každý (klasika). Poirot tuší zlo, ale jak někdo uvedl, co může dělat (ten jeho pokus s jedním ze zúčastněných dopadl neslavně, ještě aby to zkoušel s tím zbytkem), dokud vražda skutečně neproběhne. Podezřelých je tady spousta, hodně nejasných vodítek, vedlejší zločin, který s tím hlavním nakonec nesouvisí, inspektor Japp, který má rád věci jasné a jednoduché ("váš problém je, že všechno komplikujete"), zločin z minulosti - prostě povedená směs všeho, co mám na Poirotovi rád. Ten se pak po pořádném jídle do toho obuje a má vraha, jako bonus ještě přispěje k zatčení pašeráků drog.  Jsou tady samozřejmě i nelogičnosti (jak asi byla jeskyně daleko od místa nálezu "mrtvoly", možná tam nebylo vidět, ale že by tam nebylo ani slyšet?) a chtělo by to pořádný důkaz, ale v Poirotovi to nějak dokážu přehlédnout. Nakonec ještě rozluštíme otázku "jak je to vlastně s tou Poirotovou obezitou?"

plakát

Hvězdná brána - Záhada (1998) (epizoda) 

Mé oblíbené rozšíření SG univerza. Tolláni byli jedna z mála ras, která nepatřila mezi hlavní spojence Země, ale oproti mnoha jiným jsme ji v seriálu vícekrát viděli/slyšeli o ní a dokonce se dořešil její osud. Tobin Bell byl dost charismatický, i když na první pohled tvrdý a nepřístupný, tak tu byly i náznaky, že je to do jisté míry jen přetvářka (rozhovor s Danielem venku a pak na rampě), navíc vzhledem k faktu, jak dopadla jejich technická pomoc sousedům, tak se nelze divit nedůvěře a neochotě se dělit o své znalosti. Narim mi byl taky sympatický (jen ne jako nápadník Carterové). Taky se nám tu poprvé objevil Maybourne a představila NID, která má zájem získávat vyspělé technologie na obranu Země za každou cenu, což je jeden z léta trvajících story-arců seriálu. Musím ale říct, že mi vždycky přišlo dost divné, že pro Hammonda a SG-1 nevzešly žádné důsledky z toho, že jen tak ignorovali rozkaz prezidenta. To, že by Daniel nemohl jít před válečný soud, je pravda, ale určitě by ho klidně mohli vyhodit. A zbytek SG-1 + Hammond nejevili žádnou snahu mu zabránit v pomoci úniku Tollánů, což by jim taky asi jen tak neprošlo. Za mě hodně velká logická chyba, za kterou jsem v pokušení strhnout celou hvězdu. Ale jinak mám epizodu moc rád, tak jednou přimhouřím oko...