Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 436)

plakát

Případy detektiva Murdocha - Nadějné mladé dámy (2022) (epizoda) 

JINÝ název : Slibné sličné slečny. Zápletka se svlečenými chlápky přivázanými ke kandelábru je celkem povedená ... . ***Díl je na webu Č.televize : ČT 1, neděle 31.3.2024, 23.25 .

plakát

Stezka Českem - Krušné hory (2024) (epizoda) 

Taky pěkný díl, nejvíc se mi líbil vodopád. ***2.díl je na webu Č.televize : ČT 2, čtvrtek 14.3.2024, 20.50 .

plakát

Stezka Českem - Z Krásné na Klínovec (2024) (epizoda) 

Velice dobrý cestopisně-turistický dokumentární seriál. Mirek Vladyka se na to hodí. Ostatně má už zkušenosti, např. z dokumentárních seriálů : Krásné živé památky(2019) nebo z celkem tří sérií Klenoty naší krajiny - o CHKO (2015, 2016 a 2017) .***1.díl je na webu Č.televize : ČT 2, čtvrtek 7.3.2024, 20.50 .

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Copak je to za veksláka (2024) (epizoda) 

Baví mě hlášky v každém dílu. V tomhle zabodoval hlavně Vojta (J.Cina) v samém závěru, když se kolegovi Davidovi (J.Macháček) přiznal, že se zamiloval do drsné estébačky Snížkové (A.Fialová) ... . Zdánlivě zavražděného šéfa veksláků si zahrál Ladislav Hampl, mihla se tam J.Plodková coby Davidova zmizelá manželka(čili máma mladé Evy-D.Pavlovičová). ***Natáčelo se v Liberci /poděkování : Filmová kancelář Liberec-Město Liberec/, hlavně na vysílači na Ještědu. Taky v kostele sv.Antonína Velikého (scény na věži kostela a před ním. VIZ - poděkování : Římskokatolická farnost-arciděkanství Liberec, arciděkan R.D. Mgr. Radek Jurnečka . ***3.díl je na webu Č.televize : ČT 1, neděle 17.3.2024, 20.10 .

plakát

My, občané Protektorátu - Epizoda 1 (2024) (epizoda) 

Vynikající objevné zpracování vzpomínek obyčejných lidí, obyvatel jak odtrženého českomoravského pohraničí, přímo připojeného ke "třetí říši", tak i území protektorátu. Je dobře, že 1.díl začíná už v r.1938 před mnichovskou konferencí (tj. před 29.zářím 1938). ***Ve všech 3 dílech byly použity citace z knih: 1)Minka Podhájská - Paměti/autor: Vilemína Podhájská, vyšlo 2021/, 2)Ostrava27(edice: Osobní deník Libuše Střelcové z Hrušova z let 1938-1945/autor:Petr Tesař, vyšlo 2010/, 3)Doba zkoušek a naděje - deník děkana Františka Wonky z let 1938-1945/autor: Frant.Wonka, vyšlo 2010/, 4)V samotách duše - deník z let 1925-1954/autor: Jaroslava Lukavská, vyšlo: 2013/, 5)Deník stíhače/autor: Stanislav Fejfar, vyšlo: 2013/, 6)Deníky parašutistů-z bojů na západní frontě 2.světové války /autoři: Jaroslav Čvančara, Vlastislav Janík, Jindřich Marek, vyšlo 2022/, 7)Václav Polívka - Deníky 1945-1948/autor: V.Polívka, vyšlo 2022/. Poděkování : Archiv soukromé filmové historie(Jan Šikl), Pragafilm(Jan Vaněk), Agentur Karl Hoffkes(Karl Hoffkes, Benedikt Iwanek), Národní filmový archiv(Lukáš Hanzal, Jiří Horníček, Tereza Sklenářová), Archiv bezpečnostních složek(Veronika Chromá, Vladimír Lejtnar, Zuzana Svobodová), Professional Sound(Petr Sýs), Supraphon, Městský úřad Úvaly(Ivana Šťastná, Jana Tesařová), a dále : Václava Balmanová a mnoho dalších. Hudba : Jakub Řehoř. Komentáře četli : např. Dana Syslová, Klára Jandová, Kamila Janovičová, Zuzana Skalická, Martin Zahálka, Martin Finger, Kryštof Hádek (celkem 14 lidí). ***1.díl je na webu Č.televize : ČT 2, neděle 17.3.2024, 15.45 .

plakát

Případy detektiva Murdocha - Svět spisovatelů (2022) (epizoda) 

JINÝ název : Co je psáno ... . V této epizodě se objevili i spisovatelé Rudyard Kipling(mj. autor Knihy džunglí) a E.R.Burroughs(autor Tarzana). ***Díl je na webu Č.televize : ČT 1, neděle 24.3.2024, 23 h .

plakát

Případy detektiva Murdocha - Občas se vracejí: 2. část (2022) (epizoda) 

JINÝ název : Mrtví se někdy vracejí, 2.část. Premiéra v Č.televizi : ČT 1, neděle 17.3.2024, 23 h. Konstábl George Crabtree (J.Harris), jeho (už konečně) manželka Effie Newsome (C.McConnellová), novinářka Louise Cherryová (Bea Santosová) a na samém konci i samotný detektiv William Murdoch (Y.Bisson) zase zaperlili... :-) .

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Ostře sledované UFO (2024) (epizoda) 

Byl tam údaj : 1.března 1983, 23.12, planeta/souhvězdí Epsilon Eridani A. Takže se děj odehrává v roce 1983. Seznamovací díl : cynický skeptik David Zajíc(velmi civilní,proto uvěřitelný J.Macháček), jeho levitující dcera Eva(D.Pavlovičová), nadšený novopečený inženýr Vojta(J.Cina), drsná estébačka Snížková(výborná A.Fialová) a její kolega, "hodný policajt" Hora(typově přesný L.Noha), laskavá,maminkovská docentka Lada(L.Termerová), snaživý ředitel Čurko(velmi vtipný R.Stanke), vynálezce+příležitostný patolog Pavlas(velmi vtipný J.Jackuliak), jim zdatně sekundují Juna 1(M.Kern) a Juna 2(T.Kobr) a nakonec hinduista,gudžarátský Ind(Kampan Soni)... . V této epizodě hraje zavražděného ufologa Petr Franěk, jeho kamaráda R.Novák mladší, hostinskou P.Lustigová, vrátného v ústavu A.Hardt a předsedu JZD M.Siničák. Baví mě tam spousta hlášek, třeba Vojtova o alergii na politiku a další a další ... .***Hudbu Ondřeje G.Brzobohatého nahrál Epoque String Orchestra, autoři úvodní znělky : Tomáš Holub a Tomáš Hájek, kaskadér/dubl : Milan Kulas, vynikající kostýmy : Eliška Krejzová, dronové záběry: Marek Tajbl, Martin Kaňůrek a Vladimír Doležel. Poděkování (místa natáčení): V.Holý, obec Bykoš, Jar.Peřina s rodinou, Opatov u Svitav: na farmě v Opatově se natáčely scény ze zemědělského družstva. Dále : Soňa Králová, Třebotov(na fotbalovém hřišti v Třebotově u Černošic- "SK Třebotová" je klubovna ufologů. Poděkování také ČVUT-Ústavu makromolekulární chemie AV (Viz - Zajímavosti). Výroba podpořena Moravskoslezským krajem+Moravskoslezskou filmovou kanceláří. Finanční podpora: Audiovizuálny fond SR, Státní fond kinematografie ČR.***1.díl je na webu Č.televize, ČT 1, neděle 3.3.2024, 20.10 .

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Jak uškrtit mistra Šálka (2024) (epizoda) 

Ředitel Čurko(R.Stanke) zaperlil se svým sluchomatem ... .Plus různé vtipné hlášky a situace, např. lanový výtah s košíkem a s párky ve sklenici. Mimochodem autentické, byly v 80.letech v socialistických obchodech - někdy - ke koupi .Manželku zavražděného břichomluvce Šálka(J.Maryško) hraje vynikající M.Borová, tělocvikáře velmi přesný J.Roskot. Služební byty Davida Zajíce(J.Macháček)a jeho dcery Evy(D.Pavlovičová) a nad ním jeho kolegyně Lady(L.Termerová) jsou na adrese Praha 6-Dejvice č.2190/22. Loutkoherci : Matouš Valchář a Mikuláš Suchý. Seriál je koprodukcí s německou ZDF. Výborný komentář - VIZ : Tristanian, i když já osobně tomu 5 hvězd dát nemůžu, není to dotažené, chtělo by to "víc šťávy" .... . ***2.díl je na webu Č.televize, ČT 1, neděle 10.3.2024, 20.10 .

plakát

K poctě zbraň! - U Poříčí 1420 (2024) (epizoda) 

Jojo, jak už v 90.letech konstatoval jeden z našich historiků(nikoliv komunista): husité byli křesťanský Tálibán první třetiny 15.století ve vrcholně středověké Evropě. Zničili toho za pouhých 15 let(1419-1434) víc,než všechna možná a nemožná vojska protahující našimi zeměmi o cca 200 let později za Třicetileté války(1618-1648). Jan Žižka z Trocnova(a Kalicha) mimořádně proslul i na středověk nebývalou krutostí. Při vyloupení+vypálení jednoho kláštera nechal jeho představeného ,samozřejmě zmláceného+svázaného vhodit do okované truhly,která byla v kostele, který lehl popelem. A nebo jak "udatní" táborité utopili v krvi povstání sedláků ve vesnicích v okolí Tábora(tvořili jeho zázemí a museli na novou vrchnost dřít a odevzdávat jim všechny potraviny,takže jim NIC nezbylo). Ostatně okamžitě po Žižkově smrti/1424/začali pořádat loupeživé nájezdy,tzv.rejsy do okolních zemí, do Bavorska, Saska, Slezska, Horní+Dolní Lužice, do Rakous, do Horních Uher(Slovensko), takže tam dodnes mají pověst jako Turci na Balkáně...  . ***Poděkování : projekt Sub Utraque, Gléva Jana Smiřického, Jízdní družina pana Buška ze Žampachu, Památník Jana Žižky z Trocnova, Jihočeské muzeum v Č.Budějovicích a Tvrz Malešov. Městys Malešov leží asi 6km jihozápadně od Kutné Hory a v r.1424 se u něj udála další bitva husitských válek, kde fanatik a krutý válečník J.Žižka z Trocnova na Kalichu(jeho nový hrad,postavený z lupu,pardon z válečné kořisti) porazil spojená vojska Svatohavelské jednoty, tvořené vedle katolíků hlavně umírněnými husity včetně Pražského městského svazu. ***Natáčelo se v červenci 2022. ***8.díl je na webu Č.televize, ČT 2, středa 28.2.2024, 21.30 .