Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Mysteriózní

Recenze (245)

plakát

Český žurnál - Teorie rovnosti (2017) (epizoda) 

Dokument, který pravděpodobně mine ten cíl, proti kterému se vymezuje. Chybí zástupce většiny - průměrná ženská, která žije v normální domácnosti, pere manželovi fusekle a dvacetiletýmu synovi přispívá na zdravotní a sociální pojištění. Být to o takové ženě, točeno stejným úhlem pohledu jako toto, jistě to ve společnosti diskuzi vyvolá. Takhle si jen pár lidí v trendy kavárně poplácá po zádech, jak to těm chlapům natřeli. Bohužel...nenatřeli. PS: Sekvence s tím podivným hysterickým klubem zamindrákovaných pseudosociologů a mediálních gurujárů (Jakl, Večerníček) ale mrazila:-)

plakát

Westworld (2016) (seriál) 

Jsem fanouškem Frankensteinových snů a příběhy s touto tématikou mě přitahují. Obzvláště pak jsou-li protknuté apokalyptickou náladou. Westworld zřejmě mohl být další cornestone spolu s filmy jako Metropolis, Blade Runner, nebo třeba i Frankenweenie:-) Ale není jím. Částečně za to může cosi jako blábolivá obecná freudovská filozofie, která kape skrze repliky postav, aby zakryla opravdu hluboké logické dějové nedostatky a umožnila scenáristům přeskakovat z jedné efektní scény na druhou a pak také naprosto sterilní formální uchopení, které charakterizuje design, celková vypulírovanost obrazu a návodné používaní písniček skupiny Radiohead. Podobně vykastrovaně se chovali i herci ve svých rolích. Třetí věc, která mě vyloženě irituje je, že celá série je pouze expozicí ke stále oddalovanému střetnutí lidí a robotů. Tento střet bývá však středobodem vyprávění snů o "elektrických ovečkách" a představa, jaký střet pro nás tvůrci připravují v dalších deseti sériích mě moc nezajímá. V nejlepších momentech se seriálu daří překvapovat, ale pořád jde jen o dílčí chvilky, které vám stejně pomohou uhádnout pointy, které nejsou zase tak úžasné, jak se zdají (Ed Harris). Nakonec tak během sledování všech těch vražd a řezání krku přemýšlíte, jak moc se museli postavy v příběhu nachodit, zda-li nepoužívají mimo ten park nějaká golfová vozítka, aby se ve správnou dobu dostali na správná místa. Některé motivy jsou zcela nedořešené - v druhé polovině seriálu vlastně už ani nefungují základní pravidla, kdy a za jakých podmínek androidi mohou napadnout lidi! Westworld se ani zdaleka nepřiblížil k tematicky podobné sérii Battlestar Galactica, která byla mnohem neurvalejší, špinavější a méně snobská. Jediné pozitivum Westworldu pak vidím v tom, jakou obrovskou chuť mám, pustit si Galacticu znovu.

plakát

Kosmo (2016) (seriál) 

Kdyby místo postav pojmenovaných Chromý a Cikán, odletěli do Kosma skutečný Rom a skutečný vozíčkář, to by byla teprve ta správná legrace.

plakát

Chlapectví (2014) 

Už dlouho se mi nestalo, že by se mi něco tak strašně líbilo. Od první minuty naprosto fenomenální.

plakát

Toni Erdmann (2016) 

Zwischen den Welten v Bukureši.

plakát

Já, Daniel Blake (2016) 

Instant Loach. Jako Allen, točí pořád stejně, ví co chce říct a jak mu příběh sedne, tak je to v pořádku, když se vzpírá, zavrtí psem, aby to padlo, tam kam chce.