Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

Vraždy v Midsomeru

Vraždy v Midsomeru (1997)

I Midsomerské vraždy trpí syndromem všech seriálů. Některé díly jsou absolutně nabušené, co do mírné tajemnosti, promyšlenosti zápletek, vtipu i šarmu, jiné jsou slabší. Skutečně vysoký standard si dokáže držet jen velmi omezený počet z množství současných seriálů, které je naopak nepřeberné. A ve výsledku jsou jednou z těchto perfektních sérií právě Vraždy. Kladem je, že těch vyloženě slabších dílů je zde jen nepatrně, a i ty dokáží často když už ne napnout, tak alespoň dobře pobavit. Troy je legenda, Dan Scott sympatický floutek a zhýralec, Ben Jones trošičku navazuje na Troyovu tradici přitroublého Watsona, i když ne v takové kolosální míře. Midsomerské vraždy jsou precizní anglické dílo s příměsí typického humoru a občasného tajemna a s přehledem dokazují, že dobrá detektivka není o střílení za jízdy z vozu na vůz či divokých honičkách, ale především o pádném motivu, chladnokrevné přípravě a úkladné vraždě.......První řada je nepřekonatelná nejen v rámci série, ale i v kontextu žánrové produkce - televizi se povedlo převést průměrnou románovou předlohu do podoby, jejíž kvalita spočívá v unikátním spojení atmosféry, zápletek, kresby postav, prostředí a těžko popsatelné "chemie". Ačkoliv se série již velmi vyčerpává (čtrnáctou sezonu zatím nereflektuji, 12. a 13. ale byly poměrně slabé), i mezi pozdějšími díly lze najít perly: ZVONÍ TI UMÍRÁČEK, hodně drsný díl SMRT A SNY, ŠESTÝ SMYSL, TAJEMNÝ SKLEP, hamletovská variace SKLENĚNÝ KRÁL apod.

Dobrodružství kriminalistiky

Dobrodružství kriminalistiky (1989)

V mládí to byla vzrušující jízda na vlně tajemství, detektivky či populárně-naučných a historických exkurzů - co si budeme povídat, u Moskalyka byl každý díl příslušně dobově špinavý a brutální. S odstupem několika let zjišťuji, že to JE vzrušující jízda na vlně tajemství, detektivky, i populárně-naučných a historických exkurzů - co si budeme povídat, jen málokterý televizní režisér u nás dosahuje Moskalykových kvalit. Inu, některé věci se holt nemění. Na všechno ostatní je tady Mastercard.........Pro milovníka filmu a divadla je velkým zážitkem také možnost vidět tehdejší československou hereckou elitu ve skvělé a naprosto koherentní formě. Vyrovnané výkony od postav hlavních až po vedlejší role (Miroslav Táborský, kompletní obsazení dílu "Tým" apod.).........Signifikantní je rovněž velká láska k vědě a snaha alespoň v malé míře popsat svět kolem nás. Kam se hrabe Sheldon Cooper, Moskalykově sbírce všemožných geeků napříč několika staletími nesahá ani po kotníky.

Temný případ

Temný případ (2014)

(komentář s nulovou výpovědní hodnotou, ale nemohu si pomoci) Seriál tak dokonalý, až se na to člověk bojí pomyslet. Opojná audiovizuální i narativní jízda s vynikajícími hereckými výkony. Cary Fukunaga se s každým zpracovávaným tématem beze zbytku ztotožňuje - a na základě toho buduje atmosféru, které se podléhá úplně samo.

V čísle 9

V čísle 9 (2014)

říká se, že literáty lze (vedle skupiny, která zvládá obojí) dělit na spisovatele sprintery (píšící výhradně povídky) a spisovatele maratonce (jimž nejvíce vyhovuje květnatá románová forma).......pokud je možné toto rozdělení aplikovat i v případě scenáristů, pak Pemberton s Shearsmithem pravidelně vyhrávají všechny závody v běhu na 100 metrů.......dokonalá aktualizace všemožných poeovsky makabrózních, popkulturních, filmových, literárních a kdo-ví-jakých-dalších odkazů, zakomponovaných do detailně promyšlených struktur, které se pohybují žánrovým polem s nevídanou lehkostí.......hranice mezi puberťáckou komikou toho nejhrubšiho zrna, černým ostrovním humorem, hrůzostrašností a dramatickým přesahem nikdy nebyla tak tenká, resp. neexistující.......