Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer 1
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Videa (24)

Trailer 1

Recenze (632)

Davies182 

všechny recenze uživatele

1. sezóna: Už jen holá skutečnost, že jsem dal osm dílů naráz v maratonu od sedmi hodin večer až téměř do úsvitu, mluví za vše. Neuvěřil bych, že může člověk v jednu chvíli u seriálu řičet smíchy, a v další minutě potom trnout hrůzou a napětím nad zapeklitým dějem. Televizní Fargo začíná jako dusná černočerná komedie, aby se ve své třetině přetavilo v hutné drama a nakonec v ponurou, temnou kriminálku. Je mi to moc líto, pánové McConaughey, Mikkelsene a Dancy, ale Emmy si tento rok bezesporu zaslouží buďto nekompromisní Thornton anebo král zmrdů v lidské podobě Freeman. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvostný seriál z prostředí zamrzlé Minnesoty, dokonce pro mě o dost lepší než původní filmové zpracování. Noah Hawley má Coenovce dobře nastudované. Ani nevím přesně proč, ale ta městská poetika mi hrozně připomíná kultovní Twin Peaks (a to není vůbec chyba!). Billy Bob Thorton a Martin Freeman jsou herecky naprosto perfektní (možná slovo boží je vhodnější)! Druhá série je úplně jiná, dokonce snad i lepší (a ta retro kamera je luxusní)! Třetí i čtvrtá série mi přišly o něco slabší, ale i tak tam bylo hodně zajímavých momentů. Celkově však zůstávám na stále 5 hvězdách! ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hltal som to ako jablkové koláče od babky. Veľmi sľubná zápletka pomaly sa rozvíjajúca a komplikujúca sa k mojej veľkej spokojnosti a k veľkej nespokojnosti všetkých zúčastnených. Thornton má veľmi skvelú postavu a berie si z nej každú minútu pre seba. Freeman dokazuje že nie je len Hobitom ale aj pekným psychopatom. Jeho premena je veľmi výrazným a funkčným prvkom. Bavil ma najviac. Inak plejáda výborných hercov, scenáristických a réžijných nápadov - mojžíšové rany - a pekne vygradované finále. Hoci pilot bol vo svojej ťarbavosti a čiernohumornosti o máličko lepší. Ale atmosféra bezchybná. Ďalší silný pilier americkej seriálovej tvorby. 1. séria - 100% Prequel k parádnej prvej sérií je síce iný, temnejší, bez výraznejších humorných prvkov a plný war stories, ale funguje. Iný prístup, ale rovnaká genéza kauzality a náhod, ktoré systematicky posúvajú dej k finále. Postavy znova hutné a uveriteľné. Najlepšie z toho vychádza dou Wilson a Danson v úlohe dvoch policajtov. Alebo teda prvý veľký prípad Solversonovej rodiny. Atmosféra hutná, krvi sa to neštíti a zároveň si celá séria užíva rozpravy trochu filozofickejšieho rázu hlavne podané cez černocha Milligana. Zabijácky indián je potom už len bonusom. Herecky vyspelé, scenáristicky vypyplané a hoci je to oproti prvej sérií rozdiel, stále to funguje. Dokonca aj línia s lietajúcim tanierom, ktorou som si na začiatku vôbec nebol istý. 2.Séria - 100% Trochu slabšie ako predchádzajúce série, ale stále kvalitka. Práve ten fakt, že už to nie je based na skutočnosti tomu uberá trochu gráciu. Fargo je tu tiež mimo a celé to sleduje len kriminálku zápletku, ktorá je vystavaná s prvotriednou noblesou ako pocta bratom Coenovcom. McGregor v dvoj úlohe skvelý ale celý film si pre seba kradne David Thewlis ako ten najhnusnejší zloduch vôbec. Všetky postavičky okolo neho sú ako prvotriedne šachové figurky, ktorých existencia je veľmi neistá. Má to sympatické postavy, dobré dejové zvraty a super feeling. Dokonca aj ten koniec je taký správny. 80% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. sezóna: Jeden z nejvíce promrhaných seriálových potenciálů poslední doby. Příběh je sice zajímavě rozehraný, některé linie a postavy ovšem vyšumí absolutně do ztracena a atmosféra se na kultovní snímek bratří Coenů nechytá ani z poloviny.. Tempo je místy až příliš pomalé, dialogům chybí šťáva a režie se marně pokouší spojit do funkčního celku a místy působí, jakoby uctívaným bratrům (a producentům seriálu) lezla až příliš do řitě. Herecké osazenstvo si to naštěstí dosti užívá. Martin Freeman je v podobných rolích vlastně jako doma, Alison Tollman je sympatická a Billy Bob Thornton si pro sebe nepřekvapivě krade každou scénu. Jeho vrahoun Lorne je navíc zcela nejvýživnější postavou seriálu a jakmile si začne zahrávat s ostatními obyvateli městečka, je o zábavu postaráno. Nejedná se tak o žádný průser a několik památných scén se zde rozhodně najde. Z této látky se ovšem dalo vytěžit mnohem více..70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prvé dve série boli geniálne. Škoda tej tretej, ktorá ma už bavila trochu menej. Tá už bola trocha za hranou, na môj vkus trocha šibnuté, no ale i tak stále vysoký nadpriemer. Našťastie tu hral David Thewlis, ktorý si strihol mimoriadne zaujímavého záporáka. A samozrejme ho aj perfektne zahral. Takže tu bavili najmä postavy. Naproti tomu prvé dve série mali ešte niečo navrch, a tým bol zaujímavý príbeh postáv, pričom v mnohom to zostávalo v takej obyčajnej rovine, pre bežných ľudí. Samozrejme sa v nich rozdával čierny humor plnými priehršťami. Tretia séria už niečo také neponúka, tu už ide čisto iba o kriminálny živel. Aj toho humoru tu bolo menej, teda pokiaľ sa práve na scéne nezjavil pán Varga (David Thewlis). Tiež sa mi páčilo ako boli jednotlivé série v náznakoch prepojené. Ale vážne iba v náznakoch a pár symboloch. Druhá bola s prvou prostredníctvom policajtky Molly a spomienok jej matky, jednotka s trojkou bola spojená prostredníctvom toho hluchého zabijaka no a tretia s druhou zase nenápadnou zmienku o Sizifovi. V každom prípade perfektný seriálový zážitok, teším sa na ďalšiu sériu, dúfam, že nebude posledná. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (1 005)

Zajímavosti (28)

  • Russell Harvard, představitel neslyšícího zabijáka Mr. Wrenche, který se objeví v 1. a 3. sérii, se společně se svým bratrem Rennym už hluchý narodil. (geklon)
  • Stejně jako ve filmu (1996), z něhož seriál vychází, začíná každá epizoda textem „Tohle je skutečný příběh. Popsané události se staly v Minnesotě roku 2006. Na žádost přeživších byla všem změněna jména. Z úcty k zemřelým je všechno ostatní vyprávěno tak, jak se to skutečně stalo“. Toto tvrzení je smyšlené ve filmu i v seriálu. Výkonný producent Noah Hawley se rozhodl pokračovat nápadu bratrů Coenových, což mu dovoluje "vyprávět příběh novým způsobem". (maseer2)

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama