Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krátkometrážní

Recenze (31)

plakát

Maratónec (1976) 

Skvěle zrežírovaný, bezchybně zahraný a napsaný přesně tak, aby měla každá scéna a vlastně i každá proprieta ve scénáři nějaký silný význam pro děj. Scéna v židovské čtvrti, kdy se dostáváme hlavnímu záporákovy pod kůži, považuji za jednu z nejintenzivnějších filmových scén vůbec. Po téměř padesáti letech stále perfektně fungující a strhující thriller.

plakát

Zloději kol (1948) 

Pokud bych nějakému mladšímu divákovi, nepolíbeného italským neorealismem, chtěl doporučit nějaký film z téhle kategorie, byl by to dozajista tenhle. Naprosto magická a filmařsky čistá poválečná výpověď.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Jeden z nejzajímavějších narativních experimentů v historii blockbusterů jaký jsem kdy viděl, jen je škoda, že ho naprosto podryla epizoda následující. Z hlediska výtvarného řešení a gradace jde však stále o skvělý film, který je ovšem možná až přílíš odvážnou dekonstrukcí světa Star Wars, a na to u zarytých fanoušků dojel.

plakát

Moonage Daydream (2022) 

Tahle filmová mozaika je tou největší poctou jakou mohl Bowie dostat.

plakát

On se bojí (2023) 

Ačkoliv mám velké zalíbení v Asterovi a jeho tvorbě, tak bych se jeho poslední film zdráhal komukoliv doporučit.  Úžasná scénografie, aranžmá hudby, kamera (Pogorzelski opět povýšil svůj standart) a velmi snaživá režie nezastře, že je to především tříhodinová autorská onanie, která je dramaturgicky nedotažená, rozklížená a vůči běžnému divákovi zcela sobecká. Já jsem si to subjektivně užil, ale je mi naprosto jasné, že to většina lidí nezvládne... A vlastně pro ně budu mít pochopení.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Působivý, stylisticky dokonalý a především naprosto atypický blockbuster. George Miller se na stáří parádně vyšvihl a stvořil dokonalé dílo,  které posouvá filmařské možnosti a zároveň dokazuje že je v Hollywoodu stále hlad po autorských originálních vizích. Ve své duši doufám, že se Furiosa povede úplně stejným způsobem.

plakát

Skyfall (2012) 

Sam Mendes posunul bondovský koncept dále než kdokoliv předním a ukázal nám Jamese poprvé se všemi vnitřními rozpory v plnokrevném podání. Jde o výtvarně i řemeslně opulentní blockbuster, který si s konkurencí v podobě Mission: Impossible rozhodně nezadá. Exelentní bondovka.

plakát

BANGER. (2022) 

Jde o extrémně našlapaný a svoji formou i obsahem progresivní film. Vlastně nevím, co bych mu vytknul. Snad jen to, že by tahle frenetická jízda snesla delší stopáž. Pokud někomu z českých tvůrců přeji hollywoodskou štaci, tak je to rozhodně Adam Sedlák.

plakát

Seveřan (2022) 

Fantastická variace na Hamleta a ukázka toho, že je stále možné točit vysokorozpočtové autorské filmy. Velké díky za něj.

plakát

Nikdo (2021) 

Velká stylovka, která je po audiovizuální stránce, ať už hudebně či obrazově nesmírně vymakaná. Má to skvělý casting a takovéto Wickovské vykreslení světa. Tihle tvůrci mají neskutečný talent.