Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (24)

Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí

Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí (1984)

John Lithgow požádal Roberta Terminelliho, který tehdy pracoval u studia 20th Century Fox jako kostymér a měl silný italský přízvuk, aby mu namluvil jeho repliky, které měl ve filmu pronést, na diktafon. Lithgow nahrávku použil k natrénování přízvuku a jako výraz díku nechal Terminelliho uvést v závěrečných titulkách jako svého dialektového trenéra.

RoboCop

RoboCop (1987)

Peter Weller (RoboCop) prozradil, že projekt ani samotný název Robocop se mu nejprve nezamlouval. Hlavní roli se rozhodl přijmout až ve chvíli, kdy se dozvěděl, že se režie chopí Paul Verhoeven, se kterým si již dříve přál spolupracovat.

Kes

Kes (1969)

Tvůrci měli pro film k dispozici tři poštolky a představitel hlavní role David Bradley (Billy) se podílel na jejich vycvičení. Když mělo dojít k natáčení závěrečné scény, kdy Billy najde Kes mrtvou, bylo Davidu Bradleymu řečeno, že jedna poštolka byla zabita kvůli této scéně filmu. David Bradley byl zprávou, že jedna z poštolek, které pomáhal trénovat, byla zabita, velice šokován. Šlo však pouze o záměr režiséra Kena Loache umocnit smutek ze ztráty věrného přítele, jakým Kes pro Billyho byla. Ve filmu tak není vidět při této scéně pouhý herecký výkon, ale opravdové rozhořčení, naštvání a smutek. Později se David Bradley dozvěděl, že se jednalo o jinou poštolku, která uhynula z přirozených důvodů. Poštolky použité pro natáčení byly všechny v pořádku.

RoboCop

RoboCop (1987)

Robo-oblek byl tak těžký a bylo v něm takové horko, že jeho představitel Peter Weller kvůli dehydrataci ztratil několik kilo ze své váhy. Oblek musel být nakonec vybaven vlastní klimatizací.

RoboCop

RoboCop (1987)

Všichni američtí režiséři, kterým byla režie filmu nabídnuta, odmítli, protože se jim zdál už jen název filmu příliš hloupý. Producent Jon Davison byl ale fanouškem holandského režiséra Paula Verhoevena, a tak zkusil oslovit i jeho.

RoboCop

RoboCop (1987)

Když Boddicker (Kurtwood Smith) navštíví v budově OCP Jonese (Ronny Cox), přilepí žvýkačku na jmenovku sekretářce Barbaře, kterou hrála Joan Pirkle - manželka Kurtwooda Smithe.

RoboCop

RoboCop (1987)

Film nemá úvodní titulky. Na začátku se objeví pouze titul RoboCop.

RoboCop

RoboCop (1987)

Ve scéně, kdy se Clarence Boddicker (Kurtwood Smith) na policejní stanici dožaduje práva na telefonní hovor, měl říci větu: "Just give me my phone call." Herec se zeptal Paula Verhoevena, jestli by nemohl říct "Just give me my fucking phone call" a k tomu plivnout na stůl krev. Verhoeven nadšeně souhlasil.

RoboCop

RoboCop (1987)

Paul Verhoeven scénář k filmu po prvním přečtení zahodil. Našla ho však jeho žena, která po jeho přečtení režiséra přesvědčila, aby mu dal ještě šanci.

RoboCop

RoboCop (1987)

Film se odehrává v Detroitu, ale natáčení probíhalo téměř výhradně v Dallasu, dále pak v Las Colinas a v Pittsburghu. Paul Verhoeven chtěl moderní lokace, které by vypadaly jako z blízké budoucnosti. Detroit byl zavržen, protože v něm bylo příliš nízkých, nicneříkajících a vizuálně nezajímavých budov.

RoboCop

RoboCop (1987)

Scény z ocelárny se natáčely v Pittsburghu.

RoboCop

RoboCop (1987)

Paul Verhoeven chtěl nejdříve do role Murphyho/RoboCopa obsadit svého oblíbeného Rutgera Hauera, který hrál v mnoha jeho holandských filmech. Michael Ironside a Arnold Schwarzenegger byli další kandidáti na hlavní roli. Tvůrci ale potřebovali do kostýmu RoboCopa navléknout někoho útlejšího. Nakonec tedy do hlavní role obsadili Petera Wellera, který se jim zalíbil ve filmu Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí (1984), a navíc jim svojí fyziognomií perfektně vyhovoval, což bylo hlavní kriterium.

Reklama