Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (129)

plakát

Circle: Uzavřený kruh (2017) 

Jsou inteligentní filmy, které vás donutí přemýšlet. Pak jsou pitomé filmy, u kterých můžete vypnout. Oba typy mají své místo. Bohužel Circle je hloupý film, který se snaží tvářit inteligentně. A nefunguje to. Skřípe hlavně scénář. Představte si nejslabší možnou epizodu Black Mirror, roztáhněte děj na dvě hodiny, odmažte jakákoli překvapení a přidejte tunu klišé. Jedna hvězda prakticky jen za herecký výkon Emmy Watson. Zbytek herců je trestuhodně nevyužit, postava Karen Gillan je asi jediná, která projde nějakým vývojem, ale z děje se potom vytratí. Patton Oswalt má asi tři věty a Tom Hanks si odehraje svůj standard, i když se většinu času zřejmě diví, kde se ocitl. Pusťte si radši Black Mirror, tohle je ztráta času.

plakát

U Konce světa (2013) 

Ze tří filmů Edgara Wrighta a Simona Pegga (po Shaun of the Dead a Hot Fuzz) je World's End určitě nejdospělejší a nejspíš i nejhlubší. To ale vůbec neznamená, že by nebyl zábavný. Naopak. Nadsázka, popkulturní odkazy, lehkost režie, fungující scénář a přesné herecké výkony dávají filmu šťávu. A ty dialogy! Mimochodem, je zábavné pozorovat, jak si v jednotlivých filmech trilogie Simon Pegg se svým kamarádem Nickem Frostem vzájemně prohazují role a charaktery. World's End je zakončení série, která stárla společně se svými tvůrci, jak se patří a pro mě zatím nejlepší film léta. PS: Viděno v kině v malé vesničce v UK, což možná ještě přidalo na atmosféře. PSS: Hospodu World's End najdete třeba v Edinburghu, vypadá trochu jinak než ve filmu, ale určitě stojí za návštěvu.

plakát

Stážisti (2013) 

Byla by to pěkná běžná trojhvězda, trochu nevyrovnaná, ale se světlými momenty. Byla by, nebýt toho, že se někdo v CinemArtu rozhodl, že to pošle do kin dabovaně, a pak si nepohlídal kvalitu. Mizerný překlad, pitomé dialogy, které nedávají vůbec smysl (přitom soudě podle traileru v originále smysl dávaly), a ochotnické herecké výkony. Vypadá to, že se šetřilo časem a mám pocit, že jeli na první dobrou. Občas jsem měl pocit, že koukám na "Jak se staví sen". Takže kinům se v tomhle případě raději vyhněte, nestojí to za to.

plakát

Mansome (2012) 

Není to tak propracované jako jiné dokumenty pana Slurlocka (Supersize Me, The Greatest Movie Ever Sold, ...), ale neurazí. Film spíš staví na zábavných situacích a názorech celebrit i podivínů "z ulice". O opravdové podstatě mužství se moc nedozvíte, ale nudit se nebudete.

plakát

Tam nahoře (2012) 

Příjemná nezávislá komedie, která staví na civilním projevu herců (úžasný Burn Gorman z Torchwood) a ujetém setupu, který se hemží výbornými nápady. Jednohubka, která neurazí, v paměti asi dlouho nezůstane, ale času stráveného v její přítomnosti rozhodně netřeba litovat.

plakát

Můří deníky (2011) odpad!

Scénář stojí za starou bačkoru, spousta věcí není domyšlená a finále nestojí za řeč. Vlastně tu nefunguje nic. Přitom toho mohlo být tolik, objevování sexuality, tajemství, odhalení, mrazení. Ale ono nic.. jen prázdnota, toporní herci a vlastně i nuda.

plakát

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) 

Brad Bird to vzal za správný konec, už to není jen o Cruisovi, ale o celé partě. Je to vlastně ze všech dílů nejblíž původnímu seriálu a hodně to prospělo. Odlehčující vtipné momenty jsou opravdu vtipné a fungují, na druhou stranu během chvilky už zase nevíte, kde vám hlava stojí. Navíc Ethan tentokrát vypadá hodně zranitelně, takže se o něj, stejně jako o všechny ostatní postavy zvládnete i bát. K tomu dokonalá kamera a pár technických vychytávek, které by opravdu asi takhle přesně nějak mohly fungovat.

plakát

Transformers 3 (2011) 

Je to drahé, je to efektní, ale tentokrát bohužel moc nefunguje scénář. Hlavně a to především tentokrát Baye ještě víc opustil nadhled, než kdy předtím. Vtipné a odlehčující momenty nefungují, na druhou stranu military stránka věci je v porovnání s například Battle L.A. taky slabší. Takže jen těch výbuchů je víc a víc. Jo abych jen nehaněl.. jedna akční scéna opravdu funguje skvěle, ale nebudu spoilerovat.

plakát

Santiniho jazyk (2011) (TV film) 

Au, tohle bolelo. Ani ne tak proto, že by to byl úplně špatný film, spíš kvůli promarněnému potenciálu. Všude je, bohužel, vidět buďto nedostatek financí, nebo špatná dramaturgie. Celkově film ještě ujde, ale jednotlivé scény, minimálně v první polovině, prostě nefungují. Spousta rutinérských až skoro klišovitých postupů (ano pomalu otevírané dveře kostela opravdu vržou, a podobně). Korunu všemu dodávají příšerné postsynchrony. Proč proboha čeští tvůrci nemůžou natáčet zvuk na place, nebo když už, tak ho lépe mixovat. V tomhle stavu jsou veškeré dialogy odtržené od okolního prostředí a celek působí, jako by člověk sledoval dabovaný film. Celkem dvě hvězdičky, jednu za námět a druhou za docela dobré výkony herců, hlavně Martina Stropnického.

plakát

Ďáblova ruka (2011) 

Film kupodivu není vůbec tak špatný, jak by napovídalo hodnocení zde, nebo poněkut připotomnělý překlad názvu českého distributora. Na Hollywoodský mainstream se v něm vyskytuje poměrně hodně poměrně dost hloupých lidí a to nemusí každému sedět. Škoda je trochu nejasné rozkročení mezi komedií a vážně míněnou kritikou, na druhou stranu děj příjemně ubíhá, scénář v intencích žánru funguje a herecké výkony jsou výborné. Tedy za předpokladu, že protivnost některých postav byla záměrem režiséra, ale řekl bych, že ano. Není to hluboké drama, ani úsměvná komedie, ale subjektivně mi film sednul. Mimochodem jeden z mála případů, kdy jsem v mém hodnocení blíž IMDB, než ČSFD. A zrovna u filmu tohoto typu bych to čekal spíš obráceně.