Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (245)

plakát

Babička je lesba! (2019) 

Za těch pár pěkných záběrů Lanzarote a Lisabonu jednu hvězdu. Jinak to nestojí za řeč

plakát

Vlastníci (2019) 

Jako nebylo to špatný. Ale “není to špatný” není ani to, proč se filmy točí, ani to, proč se divák na film chce podívat. Proč to nebylo špatný: film nenudil, pochopil jsem záměr tvůrců (ačkoliv se mi moc nelíbilo provedení), některé herecké výstupy byly objektivně vzato oukej. Nebylo to dobrý proto, že se tvůrci nedokázali oprostit od stále stejného a už tolikrát zrecyklovaného a vyčerpaného formátu “předžvýkaná fraška”

plakát

Občanka Jane: Bitva o město (2016) 

Dokument o urbanizaci, který popisuje spor o výstavbu dálničního bypassu prakticky středem Manhattanu v roce 1961. Jane Jacobs - pro např. pražskou ODS rozhodně levičácká intelektuálka - dokázala spojit místní obyvatele a společně dotlačit vedení města k tomu, aby se dálnice nestavěla. Problém, který se např. v Praze řeší i po padesáti letech. Urbanizace a dopravní obslužnost, to jsou mantry, kterými se zaklíná kdejaký politik. A kdo nesouhlasí, je pirátskej komunista, co tomu nerozumí anebo brání rozvoji města. Vždyť rozvoj města, to jsou hlavně silnice a auta. Když se člověk zamyslí třeba nad poměrem množství vytvořených pěších zón vs. množství postavených silnic... Až s nepříjemným mrazením pak člověk vidí záběry z Číny, kde se staví, jak se v dokumentu říká, jakoby byl Robert Moses na steroidech. Já (sám motorista) jsem v Jane Jacobs právě objevil novou hrdinku. A myslím si, že BBC vytvořila skvělý dokument. Víc podobných dokumentů o takových lidech!

plakát

Jiná láska (1999) 

Film jsem si pamatoval z dřívějška a podíval jsem se na něj znovu s velkým očekáváním. Bohužel i přes silné emoce nemám dojem překročení průměrnosti. První film, ve kterém se mi herecký výkon (ne role) Diane Keaton vyloženě nelíbil. Oproti tomu se mi vyloženě líbilo použití některých písniček (zvláště Savage Garden!)

plakát

52 úterků (2013) 

Provedení jako variace na 500 Days of Summer, chronologičnost/časosběr se trochu míjí účinkem a po čase nudí, zvraty ve filmu zklamou svou prvoplánovostí, stupňování dramatu ani vypjaté emoce nepřekonají obrazovku a diváka ani neofouknou. Téma zajímavé, nabízí hromadu možných zpracování, ale tohle je tak na obrazovku do letadla, aby člověk spokojeně usnul

plakát

Jack staví dům (2018) 

Mám chuť si přečíst Božskou komedii a poslouchat u toho Ray Charlese (anebo ještě líp Duster Poindextera, což je pro mě okouzlující objev :D). Už dlouho jsem během sledování neměl tolik protikladných, protichůdných pocitů, které se ale vzájemně doplňovaly a stupňovaly. Mně to přišlo jako skvělej biják - asi jsem divnej

plakát

Jeanne du Barry - Králova milenka (2023) 

Nudná hudba, špatný dialogy, průměrný scénář a herecké výkony, vše odpovídá tak oddechovce na nedělní odpoledne, kdy se po obědě s plným břichem člověku nechce nad ničím přemýšlet a chce jen koukat na obrázky.

plakát

Sparta (2022) 

Musím uznat, že se tvůrcům povedlo mě dostat přesně tam, kam chtěli - cítil jsem lítost, nepohodlí, marnost, zoufalství, náklonnost, odpor, vztek i úlevu. Syrovost tohoto filmu měla podobně nakopávací efekt, jako dvojité espresso.. jenom se zamýšlím nad tím, jestli bude podobné i schéma jeho působení: rychle nakopne, nabudí, rozproudí krev, ale po čase stejně rychle odezní a nezanechá po sobě ani stopu. Připomnělo mi to české V síti - ukázat perverzi ve vší syrovosti a bez skrupulí, film všechny musí šokovat.. O širším, trvalejším přesahu (tedy pro mě hodnotnějších kvalitách) filmu ale mírně pochybuju

plakát

V moci ďábla (2005) 

Dobře nastartovanej film, kterej ale v průběhu tak nějak vyšeptal, škoda, to, co mohlo vypadat jako psychologický drama-horor, skončilo v mých očích mírně béčkově, jako dobrá televizní věc nebo hodně povedená epizoda z Akt-X.

plakát

Prorok (2014) 

Po hudební stránce opravdu povedená práce, prolínání různých grafických a výtvarných stylů bylo příjemným osvěžením. Chápu, že aby zfilmování knihy Prorok dávalo smysl (tím spíš v kresleném/animovaném pojetí), tak bylo nutné vystavět nějaký banální příběh, aby nedošlo jen na odříkávání příběhů bez výraznějšího dějového posunu, jako je tomu v knize. Nejzajímavější a společensky nejatraktivnější a nejžádanější myšlenky na různá témata (hlavně láska, práce a duševní bohatství a kvality) se povedlo dobře přenést a výtvarně poutavě doplnit. Jako pohádka s poučením a dobrým výchovným potenciálem je to určitě výborný materiál - pro děti i pro dospělé.