Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Romantický

Poslední recenze (5)

plakát

Nech svět světem (2023) 

Pár dobrých efektů a záběrů, ty ale kvůli zdlouhavosti filmu brzy přestanou uchvacovat. Introspekce hlavních postav příliš nezaujme. Amandin projev je plný úplně zbytečných vulgarismů, které - pokud zvolíte mizerný dabing v podání Nely Boudové - tahají za uši. Největším iritantem je však prepotentní Ruth a její stylizace do talentované, kosmopolitní, inteligentní, schopné a absolutně "cool" černošky. Aby byla ještě víc "cool" a "trendy," rekreačně užívá drogy - proč? Tento film nezachránila ani Julia Roberts.

plakát

Fantom Amsterdamu (1988) 

Když se hororový thriller počátkem devadesátých let objevil v programu českých kin, byla to událost. Divák bývalého Východního bloku byl kosmopolitním městem hříchu nadšený. Amsterdam byl kultovnější než Londýn nebo New York. Londýnský East End měl legendárního Jacka Rozparovače, New Your zase Samova syna a klasik nizozemského hororu Dick Maas dodal amsterdamským grachtům sériového vraha v neoprenu. Detektivní příběh byl přesvědčivý. Zvuky potapěčského dýchacího přístroje, záběry z vodní hladiny na amsterdamské ulice a hausbóty a repetitivní monotematická hudba vytvořily dokonalý filmový dekor a iluzi v duchu tagline na českém filmovém plakátu „Dech, který přináší smrt. I dnešnímu divákovi se možná zalíbí exkurze do jedinečného Amsterdamu a stylu osmdesátých let a dech, který přináší napětí. Ve filmu má cameo roli i slavný nizozemský sloupkař Simon Carmiggelt a závěrečná skladba Loïs Lane se stala vcelku úspěšným radiohitem.

plakát

Nesvatý (2010) 

Více než šest set námitek proti uvedení filmu do kin v předmikulášském čase se Nesvatému postaralo o řádnou publicitu. Zejména filmový plakát, jenž zobrazuje sv. Mikuláše s biskupskými insigniemi a tváří popálené zombie, pobouřil mnohé křesťany. Za jeho stažení se zasadila i rodičovská organizace Ouders & Coo (nyní Ouders van Waarde). Zda to byl dobře promyšlený marketingový tah filmových tvůrců nebo pouhá náhoda, nevyřešila ani nizozemská rada pro reklamu RCC. A tak se typický zástupce třetí vlny tzv. nederhorroru stal druhým nejnavštěvovanějším filmem roku 2010. Profanace moderního zkomercionalizovaného Mikuláše / Sinterklaase najednou přestala znepokojovat a rok poté film vyšel na DVD. Filmový prolog odhalí příliš: úplněk v noci z pátého na šestého prosince přivádí „Mikuláše“ zpět na tento svět, nikoliv však už v roli štědrého ochránce dětí, nýbrž jako ten pravý mstivý krvelačný zabiják, který nemá s nikým slitování. Pak už zbývá jen přesvědčit pár nevěřících Tomášů a pustit se do nerovného boje s běsnícím zlem. Nebýt záběrů Amsterdamu a úryvku nejznámější mikulášské písničky Sinterklaas Kapoentje, film by spolehlivě prošel jako hollywoodský horor o vraždění teenagerů. Pokud série vraždících scén českého diváka omrzí, může svoji pozornost obrátit na fakt, že zatímco u nás se mikulášská tradice postupně vytrácí, v Nizozemsku má Sinterklaas váhu našich Vánoc.

Poslední hodnocení (266)

Nech svět světem (2023)

11.12.2023

Ragnarök – Konec světa (2020) (seriál)

03.10.2023

Manifest (2018) (seriál)

03.10.2023

Greenland: Poslední úkryt (2020)

03.10.2023

Halleyova kometa (2012)

05.04.2019

Bridgend (2015)

05.04.2019

Lepel (2005)

12.02.2019

Pokušitel (2016)

11.02.2019

Tiché místo (2018)

26.01.2019

Reklama