Reklama

Reklama

Nech svět světem

  • USA Leave the World Behind (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V apokalyptickém thrilleru si Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) pronajmou na víkend luxusní dům i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich dovolenou však naruší dva cizinci G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha'la Herrold), kteří se zničehonic objeví uprostřed noci a hledají útočiště před kybernetickým útokem. Ten je každou minutou silnější a děsivější a donutí všechny přijmout, co jim hroutící se svět nachystá. Film je natočený podle románu Rumaana Alama nominovaného na Národní knižní cenu. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (500)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sam Esmail tvůrce chváleného seríalu Mr. Robot natočil pro Netflix apokalyptický psychologický Thriller o kybernetickém útoku se slušným hereckým cástingem a potenciál byl rozhodně vyšší, ale i tak si zaslouží Esmail s Netflixem palec nahooru, jelikož dobrých mystery konspiračních Thrillerů není nikdy dost. Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahersala Ali a v menší roli i Kevin Bacon je příjemná sestava, takže ikdyž jde převážně o konverzační drama/Thriller s delší stopáží než je zdrávo, tak film naštěstí výrazně nenudí. ( samozřejmě jak pro koho) Líbila se mi mysteriózní atmosféra, která doprovází celý film, rozdělení do kapitol, řemeslně je film na úrovni, těch pár apokalyptických záběrů je hodně fajn ( rozhodně však mohly být delší a mohlo jich být více),otázek je spousta a odpovědí je málo, to by až tak nevadilo, kdyby film nezazdil divný konec, kde divák čeká na nějaký pořádný zvrat a dostane tohle. Vždy mi příjde, že když si tvůrci neví s filmem rady, jak jej ukončit, bojí se, že nemají dostatečně promyšlený twist, tak to ukončí takhle random, ale tohle na mě neplatí. Nejsem z toho úplně unešený, čekal jsem větší mindfuck zážitek, ale ve srovnání s novým Shyamalanem je to přece jen o třídu lepší a byť mi tu pár věcí vadilo, tak celkově s tím problém nemám a slabší 4 hvězdy si film ode mě odnese. Myšlenka je však rozhodně děsivá. 7/10. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Z netflixovské party Don’t Look Up a White Noise. A přesně tak dobře mířící na cíl, ale míjící ho, jak byste čekali. Poznávací dialogy s pár existenciálními myšlenkami, které ale nejsou nijak objevné. Dramatičnost filmu boostující scény narůstajícího napětí, které nám pokaždé pouze naznačí, co se “tam venku” může dít. A digitální jeleny pro dotek mystiky, ale bez smysluplného zakomponování do dějové struktury. Elegantní, o vynalézavost se snažící kamera vtahuje, ale na odvážnou kreativitu Jordana Peela nedosáhne. A konverzační rovina se pouze snaží o sociologii na evropské čí asijské scenáristické úrovni. Přesto ale film baví a dobře se na něj kouká. A taky chápu, pokud je pro někoho zajímavým alternativním příspěvkem do katastrofického žánru. Přesně takhle nějak by totiž k tomu mohlo dojít. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Lepšie jak posledné štyri shyamalanovky. Dosť ľudí bude asi sklamaných, pretože trikových scén zas toľko nie je a miesto akčnej katastrofy sa jedná hlavne o konverzačný thriller. Super je to postupné stupňovanie napätia, keď väčšinu filmu divák prakticky nič nevie, a nakoniec na nejakom rozuzlení vlastne ani nezáleží. Herecky aj vzťahovo kvalitka, skvelá je kamera a záver cool. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Tísnivá a znepokojivá atmosféra, od samého začátku, se skvělou kamerou a výborným, hudebním doprovodem. Jen kdyby to nebylo občas tak zbytečně ukecaný a mohlo se klidně přitvrdit nějakým tím útokem navíc. Každopádně, dobrá podívaná. Co by asi dělali v dnešní době influenceři a modelky z Instagramu, kdyby došlo pouze k vypnutí internetu =) Btw, Julia je stále kost. (top scény - pád letadla, zuby !). Slabší čtyrka. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to byl již problém předlohy, Sam Esmail si vybral slabší chvilku, režie filmů mu nejde tolik jako seriálů nebo je jeden z těch tvůrců, kteří jsou zázrační pouze jednou a pak už ne. Dokud od něj neuvidím více projektů, můžu jen hádat. Každopádně po nadějných, správně mysteriózních trailerech se nakonec z filmu vyklubala (ba dum tss) průměrná netflixovka. Sterilní, zbytečně dlouhá a dokonce i vizuálně (prostředím, celkovou estetikou, stylizací) většinu času hrozně vyčpělá. Ani Hawke a Ali nedokázali z představeného vesměs mělkého scénáře svými výkony vytáhnout nějakou přidanou hodnotu. Kritika konzumní společnosti, která měla být zřejmě hlavní myšlenkou, většinu času vyznívala hrozně povrchně. Abych ale nebyl jenom úplnej doomer (heh), na několika místech film rozhodně dokázal prodat správnou atmosféru (škoda jen, že z nějakého důvodu Esmail často přistoupil k budování napětí tím nejvíc lenivým a po určité době hrozně otravným způsobem), pár motivů zaujalo i pobavilo (tím, jak absurdně realistické byly) a nakonec skrze nejzajímavější postavu Aliho film přinesl docela mrazivý a zároveň zajímavý pohled na potenciální křehkost západní civilizace a zároveň ukázal škodlivost až (v kontextu vyřčené křehkosti) nebezpečnost života v neopodstatněné paranoii. Když se tak dívám na náš svět, tohle je rozhodně velmi aktuální. 5/10 ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Priezvisko suseda GH je Huxley, čo je pocta Aldousovi Huxleymu, ktorý napísal "Brave New World" a ďalšie romány, ktoré stvárnili obrazy dystopickej budúcnosti, kde sa technológia stala vecou, ​​ktorá kazí ľudstvo a používa sa ako spôsob ubližovania ľuďom. (Arsenal83)
  • Natáčanie sa začalo v apríli 2022 na Long Islande v dome navrhnutom štúdiom The Up. V Katonah v New Yorku sa potom v máji 2022 natáčalo dodatočne. (Arsenal83)
  • Scéna s hrou „Jenga“ chytře předznamenává společenský kolaps, k němuž ve filmu směřuje. (NumeranS)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama