Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Sci-Fi

Recenze (67)

plakát

Volání divočiny (2014) 

Na TV Barrandov, kde jsem ten film viděl, je dobrých filmů jako pověstného šafránu, tentokrát ale musím jenom chválit. Jasně, podobný příběh jsme už viděli stokrát, ale ten film zkrátka a dobře v rámci svého žánru funguje dobře. Díval jsem se na to s dětmi jak se na správný rodinný film sluší a patří a spokojenost byla na všech frontách, prostě příjemně strávené dvě hodiny.

plakát

Anatomie zrady (2020) (TV film) 

Mě se to líbilo. K té časté kritice toho, že jsme neviděli "důvody" toho, proč Moravec zradil - to je proto, že všichni čekají nějakou dramatickou událost, nebo okamžik prozření. Ale takhle to nefunguje. On ze svého pohledu nepřeběhl k nacistům, ve skutečnosti si o sobě nejspíš až do smrti myslel, že je stejně oddaným Čechem jako předtím. My máme pořád tendenci vidět to všechno z našeho pohledu, kdy už víme, co kdo dělal a jak to dopadlo. Takhle to ale lidé tehdy vidět nemohli. Moravec nedělal nic jiného, než nezanedbatelná část celého národa, prostě žil dál. To není obhajoba Moravce, a už vůbec ne znevažování hrdinství těch, kteří se rozhodli nežít dál stejně. Právě naopak, o to víc je obdivuju. Ta volba totiž nebyla mezi kolaborací a odporem. Ta volba byla pro většinu lidí mezi pokračováním jejich obyčejného života a hrdinstvím, u kterého můžete umřít. A to je mnohem těžší volba než ta první. Jitstě, čím výše postavený dotyčný byl, tím více se jeho obyčejný život a kolaborace nakonec prolnuly. V Moravcovi se ale v podstatě zrcadlí osud velké části Protektorátu. Jsem proto rád, že se filmaři neuchýlili k přespříliš dramatickým dějovým zvratům a přílišnému patosu.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Po prvních dvou sériích jsem hodnotil čtyřmi hvězdami, bylo to sice fajn, bavil jsem se, ale na základě toho hypu jsem čekal trochu víc. Dočkal jsem se ve třetí sérii - to je pekelná jízda. Okamžitě měním svoje hodnocení na plnou palbu. Od začátku do konce jsem to co dělají žral absolutně všem postavám. Všechno už tady bylo napsáno, nebudu plýtvat řádky, místo toho si jdu znova pustit scénu s Neverending Story, protože to je něco tak geniálního, že bych musel hodně pátrat v paměti, abych si vzpomněl na něco obdobnýho. Já chci ještě!!!

plakát

Hasičárna Telecí (2018) (seriál) 

Porovnávám-li Hasičárnu s ostatními produkty ze stejné kategorie, tj. primárně streamovanými miniseriály Vyšehradem, Lajnou a Přijela pouť (a odečtu-li prvotní nadšení plynoucí z novosti prvních dvou jmenovaných), vychází mi z toho nejlépe. Jasně, jedná se o jednoduchou taškařici těžící z tisíckrát provařených stereotypů a archetypů, přesto ale v rámci svého žánru a ambicí funguje. Tohle je dílo, které má člověka zabavit při dvacetiminutové cestě vlakem z práce, nemá přinášet hluboké zážitky a podněty k zamyšlení při jeho sledování se sklenkou archivního Bordeaux. Za mě OK a 4 hvězdy (opakuji, v rámci tohoto specifického sub-žánru) dávám s klidem.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Poprvé jsem viděl Star Wars v roce 1990, ve svých devíti letech. Celou ságu jsem zakončil včera v kině se svými vlastními dětmi vedle sebe. Co to znamená? Že je naprostý nesmysl stěžovat si, že nové díly nemají kouzlo původní trilogie. Jasně, že jsou jiné, protože i my jsme jiní. Není přece možné očekávat, že ve mě film probudí na vlas stejné pocity jako v době, kdy jsem byl o třicet let mladší. Ano, na tom filmu se najdou věci, které se mi nelíbí - nemám rád oživování mrtvých postav ve filmech, na můj vkus tvůrci používají "wow efekt" až příliš často, posunujou Sílu někam, kam by podle mě neměli... - ale jinak jsem si užil parádní jízdu a celých 142 minut jsem se bavil. Star Wars považuje každý z nás tak trochu za své, nemůžeme ale čekat, že Disney nebo kdokoliv jiný bude točit filmy pro nás osobně. Je to prostě Blockbuster se vším všudy, tak jak se na sílu značky sluší a patří. Pokud očekáváte hard fan servis, smiřte se s ním, že ho dostanete maximálně v podobě nějakých budoucích televizních (resp. streamovacích) minisérií, na velkém plátně těžko. To ale není chyba, to je přirozené.

plakát

Záhada hlavolamu (1993) 

Na začátek řeknu, že tahle verze se mi líbila - pozor, rouhání - víc než černobílý seriál. Atmosféra a celkové ladění filmu se trefily do mé představy Foglarova universa. Jednu poznámku bych měl k hojně diskutovanému neherectví dětských hrdinů - je to pravda, ale... to jejich prkenné neherectví totiž simuluje Rychlé šípy jak je známe minimálně z jejich kreslené verze. Vždyť Mirek Dušín je týpek, který když mu pod nohy hodili kládu jak blázen, tak řekl akorát "To je nečestné a nesportovní". To zní pěkně prkenně, což? U mě to prostě celé dohromady fungovalo dobře.

plakát

Laguna Truk: Japonský Pearl Harbor (2019) (TV film) 

Poměrně zajímavá exkurze k vrakům japonských lodí potopených během operace Hailstone, jedné z méně známých kapitol války v Tichomoří (méně známá neznamená méně důležitá!). Nepitvá se zde detailně plánování a průběh operace, spíš je její průběh komentován v souvislosti s některými konkrétními vraky lodí a letadel. Záběry z pod hladiny moře se zde střídají s těmi dokumentárními a docela mě zaujal i hudební doprovod. Bohužel jsem měl ale tu smůlu, že jsem dokument viděl na PrimaZOOM v otřesném českém dabingu. Nechápu, jak je možné, že si dokumentární kanál není schopný nasmlouvat někoho, kdo se v tématu aspoň trochu orientuje. Označovat např. admirála Spruance jako velitele "5. letky" místo 5. flotily, to fakt tahá za uši neúnosně... Pokud to uvidíte v originále, asi si budete moct připočíst k hodnocení jednu hvězdu.

plakát

Vražedná modř (2018) 

Vezměte hodinu pečlivě restaurovaných barevných záběrů z misí "létajících pevností" americké 8. letecké armády a nechte do nich mluvit ty, kdo to všechno opravdu zažili. Co dostanete? Film, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech ještě několik dní potom, co skončí. Žádný vypravěč, žádný suchý popis válečné situace, globální strategie nebo technických parametrů letadel. Jen veteráni, jejich vzpomínky a neuvěřitelné záběry z misí nad okupovanou Evropou i jejich každodenního života na anglických základnách. Není to dokument v pravém slova smyslu, je to podle mě něco víc. Záběry těch mladých, 22ti, 23ti-letých kluků a vědomí toho, co museli prožít... tohle je sakra silné kafe. Až (bohužel zanedlouho) odejde poslední veterán Druhé světové války, svět ztratí strašně, strašně moc. A až svět spadne do dalšího průšvihu (ke kterému mílovými kroky míří), budeme si za to moci sami, protože jsme je nedostatečně poslouchali...

plakát

V Billově mozku: dekódování Billa Gatese (2019) (seriál) 

Nesmírně inspirující dokument o zakladateli Microsoftu a (svého času) nejbohatším člověku planety, který se rozhodl, že své bohatství vrátí společnosti ve formě vývojových projektů, které si kladou za cíl vyřešit nejpalčivější problémy dneška. V dokumentu se prolínají dvě roviny - ta historická, kdy se mluví o Gatesově dětství, dospívání a době, kdy založil a vedl Microsoft, a ta současná, kdy nám dává nahlédnout do fungování své nadace a svých názorů na současný svět. Dozvíme se o tom, co ho inspirovalo i o temnějších stránkách jeho minulosti, o konfliktech, které měl se svou matkou i spoluzakladatelem Microsoftu Toddem Allenem. Kromě Gatese samotného uslyšíme i jeho dvě sestry, manželku Melindu, jeho přítele Warrena Buffeta, bývalé a současné spolupracovníky a našinci by nemělo uniknout, že svůj prostor dostane i profesor Václav Smil, Gatesův oblíbený autor a odborník na energii. Zkrátka a dobře, tenhle dokument stojí za shlédnutí!

plakát

BONDING (2019) (seriál) 

Hodnotit tenhle seriál po prvních třech dílech, víc než na tři hvězdy by to nebylo - vtipné, zajímavé, ale nic víc. V druhé polovině série šli ale tvůrci jednotlivým postavám více pod kůži (klobouk dolů při téhle stopáži). Celkově tedy za 4*. Není to taková bomba jako Sex Education, i tak ale stojí za zhlédnutí.