Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mirek Dušín je své předloze podobný asi tak jako chleba cibuli (připomíná mi spíše původního Mažnáka), Jarka Metelka má knírek, Rychlonožka šílené háro a Jindru někdo odbarvil peroxidem a má pěšinku na špatnou stranu. O trapném Bratrstvu snad ani nemluvě. Ani jeden z nich neumí hrát a všichni mluví děsně strojeně. Původní seriál měl rozhodně větší kouzlo a herci mluvili aspon přirozeně. Na adaptaci Foglara mám vysoké požadavky, nebot jsem na něm, ač jako dívka, vyrostla. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Usedám ke klávesnici a plavím se stále na vlně nostalgie; hodnotit pouhopouhý fenomén zajisté nejen mého jinošství, totiž Rychlé šípy, to jest pro připomenutí Mirka Dušína, vzor všech ctnosti, Jarku Metelku, Jindru Hojera, Rychlonožku a Červenáčka a vše, co s nimi souvisí, vytasil bych se s absolutním, leč mnohdy naneštěstí - a platí to i v tomto případě - kniha není filmem a film není knihou. Foglarův bytostně klukovský svět zasluhuje důstojnější převedení, chlapštější přístup; ku příkladu, mluvme na rovinu, komu z nás utkví v paměti tvář aspoň jednoho z hereckých představitelů pětice, okolo které se celý příběh točí? Mdlejší Mirek D. tu vskutku nebyl, nemluvě o vedlejších úlohách - dvanáctiletý usmrkanec Jan Tleskač, jako vážně... a co teprve M., našel či nenašel elixír mládí(?); chlape proradná, na něm bys trhl víc než na nějakém létajícím kole! 50% ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se ve filmu povedlo stvořit to, o čem jsem nejvíc v oblasti zfilmování pochyboval - prostředí je perfektní, ohnilé domy ruku v ruce s pochmurnou hudbou vytvářejí slušnou atmosféru Stínadel. Bohužel, herecké obsazení je katastrofa, všichni dětští herci jsou prachbídní a to i přestože je předabovali jiní dětští herci. A k tomu vizáž většiny dětí ala gay modelové, zejména Jindra Hojer jako totálně teplý nácek. Jinak jde ale o jeden ze zajímavějších a zdařilejších filmů "kapitalistické" české kinematografie, tři a půl hvězdičky. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

ako vacsina mladych chlapcov som foglarovky hltal (i ked som mal radsej chlapcov od bobrej rieky ako rychle sipy) a bol som nadseny faktom ze zo zahady hlavolamu vznikol film (o to vacsie bolo moje sklamanie ked sa nakoniec film u nas v kine nepremietal pre nedostatok zaujmu...). i dnes ma film dobru atmosferu (polorozpadnute budovy v stinadlach) ale je dost casto vidiet ze ide o rezijneho debutanta. skvelu kameru a slusnu hudbu zhadzuju dole neskutocne slabe herecke vykony vsetkych zucastnenich, ktori i ked su typovo presny su herecky tragicky... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to ve Student Agency konečně dokoukal. Líbilo se mi to - kamera kouzlí, a je mi docela jedno, že ne všechny záběry jsou z Prahy, a třeba rozdělovací třída z Olomouce. Kluci mluví přesně jako ve foglarovkách, noční výpravy jsou skvěle napínavé, ten opuštěný kostel, kde se koná nakonec volba nového šéfa Vontů, dokonalý prostorami i atmosférou. Mám pár výhrad - ne vždy se povedlo dětské herce ukočírovat, a třeba Bohouš hraje jak poslední šmíra; hudba Petra Maláska je vykradená od Johna Carpentera z hororu Mlha; chorál Vontů je pateticky směšný; občas mi mírně haprovala vnitřní logika postav. Na druhou stranu mladý Hádek jako Losna, nebo Karel Zima (toho jsem vůbec nepoznal!) jako Dlouhé bidlo, a taky Čepkův hlas, který film uvozuje a ukončuje, mi společně s výše zmíněnou kamerou a skvěle vybranými lokacemi a s dodržením Foglarových atributů přinesly příjemné, lehce tajemné pokoukání v lehce starosvětském duchu, jakých moc v české tvorbě po roce 1993 není (snad jedině Maharal nebo další televizní Jandourkovy věci), které si rád znovu pustím. Mimochodem, zajímavé je, jak aktuální je film politicky po tak dlouhé době - "polovina Vontů odmítla volbu Losny přijmout a soudržnost se začala rozpadat..." ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)

Reklama

Reklama