Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Komedie
  • Drama
  • Horor

plakát

Rychle a zběsile 10 (2023)

Tohle je prostě nejambicioznější zakončení ságy od Infinity War a Endgame a Fast X končí největším filmovým cliffhangerem od Thanosova lusknutí. Je to naprosto stupidně geniální a já chci víc a chci to hned! Dejte mi další díl! Protože čekání na pokračování bude nekonečný. Abych se přiznal málem jsem v kině vypustil duši a umřel smíchy. Prostě jsem se extrémně bavil. Tohle je jednoznačně nejlepší díl za dlouho dobu a po nejslabší devítce se tu nabral druhý dech na finále. Vím, že poslední dobou nedávám moc často do recenzí číselné hodnocení, protože mi to přijde hloupoučký, ale desátý díl Fast Ságy, Fast X si prostě nezaslouží nic jiného, než upřímných a nefalšovaných 10/10. PS.: Lidi by měli pochopit, že ty filmy jsou delaný, aby jste se smáli tomu filmu a ne s ním. (Tady máte tak 10 pomrknutí do kamery)

plakát

Star Wars: Vize - Cesta k temné hlavě (2023) (epizoda)

Dokonalost! Tady se mi autoři přesně trefili do vkusu. Takhle jsme si přesně představoval ultimátní Star Wars seriál, kdyby to bylo více než jeden díl. Skvěle vystavěné postavy, témata, úžasná animace, zasazení a styl. Prostě dokonalost.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)

Návrat Jediů pro strážce. Je to uspokojivý konec, který je v některých ohledech nejsilnější ze série. Vše okolo Rocketa, jeho minulosti, cesty a vztahu se záporákem funguje mistrovsky. James Gunn je šikovný a zručný režisér, který každou scénu pozvedá svým provedením a stejně tak je to šikovný scénarista, který miluje každou jim stvořenou postavu. Jenže film se v prostředku ztratí ve slepenci vtípků a gagů, kde se plácá a neví, jak přesně a efektivně rozvinotu a zužitkovat všechny postavy, který nejsou Rocket. Oproti Návratu Jediů to ale v třetím aktu celé zachrání a ukočíruje a naservíruje vynikající finále. I přes uspokojivý konec série a postav se nemohu zbavit dojmu, že být ten prostředek lepší, mohlo to být naprosto dokonalý, takhle je to "jen" skvělý, což je škoda. Nejslabší Strážci s největšími ambicemi, kteří ale skvěle fungují, baví a dojímají.

Renfield (2023)

Skvělá premisa, vynikající Nickové (Hoult i Cage), super neonová estetika a New Orleans. parádní krvavá akce a pořádná dávka nadsázky s humorem. To je jasná záruka kvalitní zábavy, že ano? Že ano? Co by se mohlo pokazit? A jo, Awkwafina která je otravnou klišovitou postavou, která i přes parádní pojítko s hrdinovou cestou tahá film dolů. Stejně jako všichni ostatní herci krom obou Nicků. K tomu je tu nedoladěný scénáře a slabší finále. Jsou tu holt části které nudí a části které baví. Pokud to z traileru působí jako film pro vás, určitě si to pusťte. Je to nevinná jednohubka, která má dobré nápady a scény, ale skrze nedolazenost to není nic, k čemu se asi bude kdokoliv moc často vracet.

plakát

Smrtelné zlo: Probuzení (2023)

Technicky skvěle natočený film, jehož jednotlivé scény, jsou parádně vystavěné, takže to na první pohled působí jako kompetentní horor a zástupce značky Evil Dead. Ovšem i přes všechny snahy to strašně nudí a vůbec neděsí. Ono to totiž nefunguje jako celek. Není tu dost odmlk, dost jasných sázek, dost uvěřitelného vývoje ve vnímaní postav. Tón se neustále nemůže rozhodnout ke kterému Evil Deadu chce mít blíž a tak nakonec nepůsobí vůbec jako Evil Dead. Není to dost konceptuálně zajímavý horor se šarmem, není to dostatečně béčkový a není tu nikdo se šarmem Bruce Cambella. Přitom by stačilo obstát aspoň v jedné z těchto kolonek. Možná povrchně to působí jako součást sérii, ale vůbec to tak není. Ve výsledku je to průměrný horor podkopaný snahama být Evil Dead. Musím ale vychválit Alyssu Sutherland jako démoni mámu, ten výkon z toho udělal aspoň něco zapamatovatelnýho.

Papežův vymítač (2023)

Po nevyváženém Samaritánovi se Averymu podařilo opět najít správný balanc mezi totálním uvědomělým brakem a kvalitně vystavěným filmem, jako u Overlorda. Velmi šikovná režie spolu s výkonem a postavou Russella Crowea tvoří velmi zábavný film na sledování. Člověk si užívá hlavně přítomnost a osobnost otce Gabriela a jaký vztah si vybuduje s méně zkušeným knězem. Film naťukává i zajímavé témata, ale vlastně žadné nedotáhne, což je škoda a brání mi to v tom, jít s hodnocením výš. Ovšem pořád bych rád viděl pokračování. Pokud máte jako já rádi kombinace náboženství a historických událostí s fantasy, tohle vás potěší. Jako zábavná atmosférická jednohubka na večer je to ideální, ale horor v tom nehledejte.

Invalida (2023)

Invalida likvidující zločince? Typický příběh o pomstě říznutý černou komedií ovšem není laciný pokus napodobit západ, ale plnohodnotné dílo Jonáše Karáska, který zde vytvořil unikátní podivanou s vlastním stylem. Přes povědmosti s jinými filmy, je to neuvěřitelně svý, žíznutý slovenskem, což tomu dává nový nádech a život. Není to mišmaš vlivů, ale jedná se o ucelené dílo, které vás pobaví a k tomu naservíruje dobře vystavěný příběh. Postavy jsou vtipné, jedinečné a zapamatovatelné a to platí i pro jednotlivé scény. Dobře vystavěný humor, příběh i akce. Jen škoda finále, které není celkově tak úderné, ať už jde o finální přestřelku nebo příběhové vyvrcholení. Ne že by to bylo špatné, jen to je "pouze" dobré, oproti skvělému zbytku! Přesto je to stále skvělý film, který stojí za vidění.

Sisu (2022)

Jalmari Helander měl v rukách něco speciálního, ale úplně to neproměnil. Leč jednoduchá, tak efektivní, zábavná, špinavá, drsná a po čertech chlapácká rubačka, měla našlápnuto se stát skvostným zážitkem, který bych doporučoval kudy bych chodil. Krásné Finsko, zachyceno v krásných záběrech, zachycující špínu a hnusy války má neuvěřitelnou atmosféru až severského westernu s nácky. Náš hlavní hrdina, je ten obávaný rubač, se kterým si nechcete zahrávat, ale zlato které převáží je příliš lákavé. Film krásně vybuduje každou kapitolu, každé střetnutí a překážku pro hlavního hrdinu, kdy si člověk říká, že to už přece nemůže nijak zvládnou ne? A to tvoří efektivní napětí, které vám dá ještě uspokojivější překonání překážek. Jenže co mohlo být přizemnější a chytřejší, se stalo až moc přímočarý a hloupý na úkor drsňáctví. Neberte mě špatně hlavní motiv SISU (Silné vůle a odhodlání) mě zde bavil a já jim i na tu hru přistoupil. I když jezero i benzínka byla na mě přehnaná (radši bych viděl uzemněnější verzi), nakonec jsem chápal proč to tak zvolili. I to letadlo a souboj se záporákem beru. Ale proč je tam ten finální moment navíc? Ten je krom spektáklu fakt o ničem a podrazil mi to úplně. Nebýt toho, se čtyřma hvězdama neváhám, ale takhle to nemůžu doporučit úplně každému a to bez rozmyslu. Škoda, příště to chce mít trochu více nohy na zemi a byla by to drsňácká kultovní rubačka, jak vyšitá. Takhle je to "jen dobrý", avšak mohlo to být skvělý. Ale pro fandy akčňáků, je to skoro povinnost. Víc podobně laděných filmů prosím! V jednoduchosti je krása.

plakát

The Mandalorian - Season 3 (2023) (série)

Třetí série se vypořádávala s řadou problémů (Zrušení Rangers of the New Republic, odchod Giny Carano, Boba Fett) a ten nejzásadnější byl, jak navázat po Bobovi? Je očividné, že tu původně Grogu neměl být. Zároveň spoustě lidí nesedl více uvědomělí tón, který se nehraje na drsný a špinavý svět jako první dvě série, ale z nějakého důvodu lidem tato přímočarost vadí více, než přetvářka a stěžují si tak na věci, které byly přítomné i v prvních dvou sériích. Jako by jim to otevřelo oči. Avšak já jsem ve výsledku nadmíru spokojen, změna zaměření na znovuzískání Mandaloru a na vztah Bo s Mandem, kteří mají často úplně jiný pohled na svět mě bavila. Stejně jako růst jejich vztahu a postupný vývoj. A ikdyž tu místy Grogu působí navíc, nakonec se krásně poprali s jeho zakomponováním a dalším krokem ve vztahu s Dinem. U série šla taky cítit mnohem větší produkční hodnota, která nadělali víc kulis, lokací, planet, komparzistů a akce (hlavně té vesmírné) než první dvě série dohromady. Díky tomu působí celá galaxie a éra Nové republiky hmatatelněji a uvěřitelněji. Avšak občasné tápání, rozervanost skrze zrušení Rangers of the New republic a zkratkovitost z toho dělá nejslabší série, kde to zachraňují hlavně poslední epizody, které mi to přehouply na maximální uspokojení ze světa Star Wars. Tyhle tři série, jsou momentálně má oblíbená trilogie. Někdo může mít strach z toho, že to vymýšlí tvůrci za pochodu, ale jde vidět že Favreau v tom dokáže plavat a rozumí dílu, které stvořil a ví vždy, jak jednotlivé dílky zapasovat a znovu využít. Je to prostě machr!

plakát

The Mandalorian - Kapitola 24: Návrat (2023) (epizoda)

Perfetkní. Společně s minulým dílem přišlo parádní zúčtování všech náčrtů a linek celé série a dostali jsme opulentní seriálový finále, plné nápětí a parádní akce. Nemluvě o ikonických momentech a záběrech. Já jsem nadmíru spokojený s tím, jak se série ukončila a co do budoucna načrtla. Jediné co mi zde chybělo, byla menší dialogová výměna mezi Bo a Mandem v epilogu.