Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (168)

plakát

Miss Potter (2006) 

Škoda, že spisovatelka (zvlášť její osud) není u nás známější , ač o její tvorbě pro děti jsem četla. Nejednotný, ale milý styl vyprávění by pro mě měla podtrnout neokoukanější a méně manýristická herečka (Renée hraje pořád stejně...všechno). S postavou Renée Zellweger jsem se smířila až v poslední třetině filmu, kdy byla nucena sáhnout k dramatičtějším a hlubším strunám svého rejstříku. V této zajímavější, hlubší a jímavější etapě spitovalčina života je ale příběh utnut. V podání jiné herečky by film jistě patřil k těm, kte kterým se vracím. Škoda, že více prostoru nedostali moji oblíbenější herci Emily Watson a ano i Ewan McGregor.

plakát

Dveře v podlaze (2004) 

Excelentní herecké výkony. Portrét tragédie, kdy se v hlavních rolích objevují dva dospělí nemrtví, jedno skoro nechtěné, téměř nedopatřením milované děvčátko a velmi živý mladík. V knize by mi asi citlivé otázky bolesti a truchlení byly pochopitelnější, zde jsem si jen přála, aby smrt milosrdněji rozdala karty a nenechala přeživší se tak trapně pachtit životem. Herecky to byl koncert, ale příběh mě nechal pouze jako ustrnulého pozorovatele, který si klade otázku: a co s tím...? Připadalo mi to jako jeden z těch filmů, které se nadělují hercům, aby si dopřáli sólo a šanci na oscarovou nominaci. Nejvíc mě dojímal a zajímal příběh děvčátka.

plakát

Real Jane Austen, The (2002) (TV film) 

Dramatizovaný dokument o životě Jane Austenové. Skvěle obsazená herečka v roli Austenové. Dokument poskytuje fakta o životě Austenové, její době, často je citováno z jejích děl i dopisů, pro ilustraci jsou použity ukázky z různých adaptací.

plakát

Hloupá dáma (2006) 

Příjemní, zajímaví herci, sympatická hudba a krásné kostýmy. Filmové adaptaci pro mě dosud neznámé hry (Lope de Vega), která má podobný půdorys jako Zkrocení zlé ženy, lze ale ledacos vytknout. Dějové a časové skoky, které na jevišti oddělují jednání, zde ponechaly švy, které filmaři nepřekryli a které dělají vývoj zejména titulní hrdinky až příliš nepravděpodobný. Některé filmové nápady zase působí absurdně a rušivě. Filmově průměr, ale nelituji...stálo to za vidění.

plakát

Pokání (2007) 

Téměř dokonalý film. Pečlivě připravený, ale zároveň udělaný tak, že na něm není vidět ani stopy po dřině a úsilí, které stál. Inteligentně vyprávěný, se silou, elegancí a hlavně krásou. Také s udivující suverenitou, lehkou, jistou rukou a jednoznačným rukopisem. Touha a obdiv ke kráse je patrný všude i v chmurně poetických scénách evakuace a scénách v nemocnici. Keira je pochopitelně nádherná a dobové snímky jí očividně svědčí. Úžasný je James McAvoy a malá Briony. Hudební stránka filmu by stála za samostatnou analýzu. Využití psacího stroje v hudební kompozici je brilantní a skvěle funguje. Závěr Vanessy Redgrave mě dostal. To, co její postava říká o své knize, její dilema, je v literatuře klíčové i pro mě. Chce li se autor jen léčit ze "svých" ran a vypsat se z toho...nebo se rozhodne jinak. Opravdu to není slabost, je to laskavost. Volba staré Briony mě smířilo i s tou malou všetečnou Briony.

plakát

Hraběnky (2007) (seriál) 

Seriál, který mě ani neotrávil ani nepřinutil fascinovaně sledovat sebevědomé dílo. Herci se v diktátu formální podoby příběhu ztráceli a žádný nevynikl tak, aby se z něj pro mě stala živoucí zajímavá bytost. Bylo tam ale celkem zajímavé lidské hemžení.

plakát

Co dál, doktore? (1972) 

Bláznivá komedie, kde mě hlavní "divoška" strašně štve. Barbra Streisand má v sobě něco, co mi nedovoluje s jejími hrdinkami sympatizovat (mimo Yentl). Co mi připadá okouzlující a úžasné, když to hrála Audrey nebo Katherine Hepburn, tak mě odpuzuje v podání této nosaté průrazné ženštiny. Ryan O´Neal jako roztržitý muzikolog vzbuzuje můj soucit v zajetí dvou čarodějnic (prapodivně pravá Eunice vzbuzuje mé sympatie víc). Kéž by hlavní ženskou hrál někdo jiný, film by patřil mezi mé oblíbené komedie.

plakát

Křišťálek meč (2007) (TV film) 

Z trojice vánočních pohádkových premiér byla tato nejlepší. Celkem obratně vytvořená atmosféra (až na přehnaně akcentovaný soubor historického šermu), ale příběh v půli ztrácí dech a v závěru jako když tvůrci nevědí jak osudy všech zúčastněných prokletých postav šťastně završit, tak to trochu ošvindlili.

plakát

Air Force One (1997) odpad!

Harrison Ford, Gary Oldman a Glenn Close prokazatelně nejsou zárukou kvality. Škoda, že film je míněn tak "upřímně" vážně, trochu humoru a-la Bond by nezaškodilo, když už postrádá vše ostatní kromě trapně působícího patriotizmu a hrdiny, který by byl nepravděpodobný, i kdyby o něm tvůrci netvrdili, že je to první muž světa.

plakát

Nevěsta na útěku (1999) 

Pretty woman mi k srdci moc nepřirostla. Problémem této "romantické" komedie je nepravděpodobná láska (trochu křečovitě rychle vzniklá), ale jinak jsou na pozadí příběhu mnohem zajímavější otázky než jaké si kladla Julia Roberts v Pretty woman (líbat nebo nelíbat klienta na ústa?). Protože mi Julia Robertsová i Richard Gere lépe sedli zde, musím i tuto smutnoveselou, cáklou komedii postavit výše. Taky zde moc hezky vybraná muzika.