Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (226)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Trochu skratkovité. Na wiki čítam, že Potterová bola tiež botanička, pričom čelila predsudkom voči ženám vo vede. Ale aj keby som sa nedal ovplyvniť informáciami mimo filmu, kde bol napríklad jej brat v dospelosti? V detstve nerozlučná dvojka a potom ho spomenuli jednou vetou v súvislosti s tým, koho si vzal za ženu. Zrejme za ňou odcestoval, no aspoň na tom veľkom vianočnom večierku sa ukázať mohol. Dve hodiny by filmu určite prospeli. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná dílo této anglické ikony a stvořitelky zvířecích příběhů dětských pohádek, těžko ho nějak výrazněji asi zaujme její životní příběh. Znám její kresby i animované pohádky Svět Petra králíčka a jeho přátel. A dávno před tímto filmem jsem znal i klip mojí milované Katie Melui, která zpívá při závěrečných titulcích píseň při ,,When You Taught Me How To Dance''. Ale jelikož mám jako podobu Beatrix Potterové fixlou představu z Petra králíčka, kde jí hrála velmi jí podobná Niamh Cussack, Zellweger mi tam prostě tím svým neanglickým obličejem vůbec nesedla. A to nejvíce ve chvilkách kdy v podivných grimasách hovořila se svými hrdiny ožívajícími na papírech... Anglie přelomu století resp. těsně před potopením Titaniku a první světovou byla zobrazena dokonale i se všemi těmi způsoby, kterými tehdejší lepší společnost byla spoutána. Životopisné příběhy jsou si leckdy dosti podobné a filmový život Beatrix Potter mi přišel plochý a nevýrazný a to dokonce ve chvílích její největší ztráty. Krásná byla ta místa Lake District a sám bych si uměl představit život na nějaké z těch farem. Tohle je prostě stará dobrá Anglie. Beatrix jí kus zachovala a sama se stala její součástí, ne jen kvůli rezervaci, ale i kvůli svým králíčkům, žabkám, ježkům, myškám, kačenám, liškám a jezevcům, které milují další a další generace dětí ne jen anglických. Dávám za tři výtisky. * * * ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, film jsem viděl pouze 20 minut a přepnul jsem program. Mám rád herečku Renée Zellweger a proto jsem se na film tak těšil. Ale když jsem viděl, jak jede v kočáře, ve svých čtyřiceti si za jízdy povídá s králíčkem a animace ožívá...... řekl jsem DOST! Tak na tohle nemám nervy! Tohle opravdu nevydržím................... Hvězdičku dávám za Renée Zellweger! ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Koho nechytí za srdce tento film má asi nízke EQ (Chodím na NAS). Spojenie skvelého Ewana McGregora a Renée Zellweger sa aj po troch rokoch po natočení Down with love, vyplatilo. Obaja herci spolu pôsobia náramne dobre, príbeh je smutný, plný prekvapivých zvratov, pravdivý a krásne režírovaný. Soundtrack je nádherný. Kresby pôsobia vo filme osviežujúco. Príroda je krásna, dobové oblečenie tiež veľmi dobré. Pre mňa je to 100% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A že sa dá životopisný film natočiť aj rozprávkovým štýlom ma presvedčil Chris Noonan. Ale asi ide aj o to, koho život film zachytáva. Zobraziť život Al Caponeho v sviežích farbách s rozprávkovým ladením by asi nebol najchytrejší ťah, ale život Beatrix Pooterovej je na to ako stvorený. Noonan po jedenástich rokoch opäť za kamerou a opäť to srší živočíšnou ríšou, z papiera na diváka žmurkne zajačik, či posmešne mu otrčí zadok kačka. A celé je to neskutočne milé a dojemné. A čo ma po tom, že je to pramočiare a jednoduché, život môže byť krásny a trpký a vôbec nemusí byť komplikovane prežitý. 90%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)

Reklama

Reklama