Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Western

Recenze (2 429)

plakát

Báječní Bakerovi hoši (1989) 

Viděl jsem jej několikrát a pokaždé se mi vykouřil z hlavy (snad kromě scény, kdy Michelle zpívá na piáně), ale pokoukání to bylo příjemné. Nadprůměrná Michelle Pfeiffer v průměrném filmu. Ale sympaticky průměrném. 65%.

plakát

Medvídek (2007) odpad!

Vzorová ukázka úpadku nejen kinematografie, ale především Jana Hřebejka. Z nesmělých, ale v celku podařených "Šakalích let" se vyšplhal ke kultovním "Pelíškům", vynikajícímu "Musíme si pomáhat", hodně dobrému "Horem pádem", podprůměrné "Krásce v nesnázích" až tragickému "Medvídkovi". Scénáře se opisujou jeden od druhého, herci jsou furt stejní a výdělky se sypou. Bohužel. Doufám, že toto je poslední film svého druhu. Pokud ne (jako že určitě), tvůrci doufám prodělají i prdel. 0%.

plakát

Vox populi (1994) (pořad) 

V raných dobách TV Novy to byl fenomén. Dnes již pouze nostalgická vzpomínka. Ale, narozdíl od jiných, příjemná. P.S.: Dva mí kamarádi se před leti vožrali, vlezli do jedné z Pražských budek a zpívali tam Když jsem šel na půdu pro hrábě :-))))). Ať nežeru 50%.

plakát

Ti druzí (2001) 

Reinkarnace anglického hororu s plnou parádou. A nejzajímavější na tom všem je, že ani minuta filmu nebyla natočena ve Velké Británii a tvůrcem je Španěl Alejandro Amenábar. Ovšem to na věci nic nemění. Atmosféra je úžasně temná, a jemné mrazení snad za celou dobu neustane. Těch pár postav je výtečně napsaných i zahraných. Nicole Kidmanová mě opět pouze utvrdila v tom, že je nejlepší herečka. A pointa? Kam se hrabe Šestý smysl. Paráda. Horor jak má být. 100%.

plakát

Udělení milosti se zamítá (2002) (TV film) 

Jiří Svoboda opět nezklamal, stejně jako nikdy předtím. Stvořil vynikající příběh (na motivy skutečného případu) o zločinci, který zločincem být nechtěl a o přáteství, které bohužel nebylo silnější než osud. Honza Dolanský dokazuje, že je jedním z nejlepších herců součastnosti. Svému jmenovci Steinerovi dokázal skrze drsnou slupku vtisknout srdce a chlapeckou obyčejnost. Matěj Hádek svého sarkastického vypravěče Pajdu předvedl rovněž s grácií a kdo opravdu zaujal, byl Petr Motloch. V roli odporně slizké policajtské svině jménem Charvát byl naprosto dokonalý. Být film natočen za velkou louží a na velké plátno, získal by jistě za svůj výkon Oscara (nebo alespoň nominaci). Drsný, naprosto nepatetický a vynikající krimithriller s mrazivě dokonalou hudbou (písničkou) Daniela Landy (a to ho jinak příliš nevyhledávám) od nejspíš jediného tuzemského renomovaného režiséra drsných žánrů. 93%.

plakát

Čtyři pírka: Zkouška cti (2002) 

Dlouho jsem hledal nějaký dobrodružný film, natočený za posledních 10 let, který by si na nic nehrál. A pak jsem jeden objevil - "Čtyři pírka". Narozdíl od těch všech "Mumií" a "Tajemných tváří" působí velice přirozeně a uvěřitelně jak po příběhové stránce, tak co se týče postav. Hlavní hrdina není žádný namachrovaný a neporazitelný borec, ale obyčejný kluk, který se hrdinou stal spíše omylem. Jinak o dobrodružství není ani na chvilku nouze, výprava je pěkná, nechybí pořádná bitva, přátelství až za hrob a láska, která i hory přenáší. Nevím, co se většině na tom nelíbí. 85%.

plakát

Podzim Cheyennů (1964) 

Legendární indiánská epopej Johna Forda. Kdo by čekal Mayovku či "Posledního Mohykána", bude zklamán. "Podzim Čejenů" je vypodobněním (dalo by se snad i říct rekonstrukcí) skutečné příběhu o putování Čejenského kmene do své vlasti. S výjimkou stopáže (některé scény jsou podle mého zbytečné - např. ta s Wyattem Earpem působí jako z jiného filmu) se však nechá jenom chválit. Po technické stránce je film naprosto dokonalý. Kamera je na svoji dobu hodně barevná a záběry jsou (na dobu vzniku) nasnímány z netradičních úhlů. Po příběhové stránce, i když pomalejší, přesto bez výhrad. Postavy jsou skvěle živočišné a film je díky tomu naprosto nestranný. Skvělý Richard Widmark v jedné ze svých nejlepších rolí. "Podzim Čejenů" je skvělé epické westernové drama. Být o dvacet minut kratší, bylo by výborné. 80%.

plakát

Traffic - Nadvláda gangů (2000) 

Zklamání jako řemen. Film se snaží obsáhnout co nejvíce osudů a vyprávět několik příběhů, ovšem rozpadá se na střepy, z nichž se některé rozplynou do ztracena. Potenciál tu je, ovšem u něho to všechno končí. 40%.

plakát

Keoma (1976) 

Zřejmě poslední slovo v žánru spaghetti westernu s lehkým tónem mystiky. Franco Nero je coby titulní hrdina skvělý a přesně takový, jaký se pro danou postavu dá čekat. Jenom mezi záporáky (a že jich není málo) schází nějaký hlavní superdémon (jako třeba Ramon či El Indio z "Dolarovek", major z "Djanga"), všichni splývají do davu (ani Caldwell nemá mnoho prostoru). Za zmínku stojí výtečná kamera, přestřelky alá Peckinpah také nejsou k zahození a film celkově ani na chvilku nenudí. "Keoma" je hodně zajímavý a skvělý western, kterému však hodně přidává (možná z poloviny) úžasná a mrazivá ústřední píseň. 80%.

plakát

Václav (2007) 

Jo jo, když chceme natočit film, který by hodně sypal a sbíral různá ocenění, hlavní postavou musí být prostoduchý či mentálně postižený jedinec. Scénář mě o ničem nepřesvědčil a Jiří Vejdělek měl režírování nechat dřív než začal. Za Ivana Trojana (i když také nic nového pod sluncem) 30%.