Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Western

Oblíbené filmy (10)

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Už jako malej kluk jsem při prvním shlédnutí zíral s otevřenými ústy nad dechberoucím příběhem okořeněným geniální hudbou Ennia Morriconeho s těmi nejtypověji obsazenými herci, kteří šli vybrat. Všichni zde podali nejlepší výkony svých kariér a ukazují nám snad to nejbravurnější herectví, jaké může být na filmovém plátně předvedeno. Claudia Cardinalová v roli bývalé prostitutky Jill je krásná, silná a odvážná, dokáže překlenout všechny kopance, které jí život uštědří. Frank Henryho Fondy je lotr k pohledání, Cheyenne Jasona Robardse má skvělé hlášky a Charles Bronson alias Harmonika je jednou z nejtajemnějších postav filmové historie. Sergio Leone stvořil více než western. Stvořil nejnádhernější memento na zašlou slávu divokého amerického západu a příběh hluboký a do slova a do písmene skvostný. P.S.: "Tenkrát na Západě" bude navždycky mým nejmilejším filmem. 101%.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Bob Dylan ve svém nejslavnějším evergreenu Blowin in the wind zpívá, volně přeloženo do češtiny …kolik cest musí člověk ujít, aby mu řekli, že je člověkem?.... Pacienti sanatoria pro duševně choré, z nichž je zde dost na vlastní žádost, jsou zmítaní despotickou vládou vrchní sestry Ratchedové. Okolní svět za nimi zavřel bránu, a zpoza personálu jsou bráni jako blázni, tudíž jejich pracovní náplň. Do tohoto světa vtrhne buřič, výtržník a ulejvák McMurphy, který rozvíří prach na dosud poklidném místě. Jako spasitel z nebe přináší pacientům novou naději, víru v sebe sama, chápání lidských podstat a potřeb. Rok 1975 se do dějin světové kinematografie zapsal jako rok, kdy Čech dobyl Hollywood. Svým omračujícím dílem vytřel zrak porotě a odnesl si pět Oscarů ve všech hlavních kategoriích. Na všem přispělo také maximální herectví všech zúčastněných a jeden z nejdojemnějších a nejsilnějších závěrů všech dob. Mistře Formane, děkujeme. 100%.

Všichni dobří rodáci

Všichni dobří rodáci (1968)

Hájil jsem tě v kostelní radě, ale všichni si myslí, žes ty nechal zatknout faráře. - Ne, opravdu ne. I když se mi občas to jeho kázání nelíbilo, ale proč soudit lidi kvůli kázání ?! Jakkoli se dá říci, že v lecjakém filmu se objeví nějaké to moudro či silná myšlenka. V tomto filmu je každá druhá věta životní moudrostí a konečné vyznění mě už po několikáté posadilo na zadek. Tady jsou skutečné emoce, opravdové osudy lidí, opravdové charaktery. Díky absolutnímu vcítění všech hereckých představitelů má každá postava punc osudovosti. Vladimír Menšík v jedné ze svých nejlepších rolí každou chvilkou přechází z komické do tragické roviny, neuvěřitelně překvapil Waldemar Matuška a s Františkem Radka Brzobohatého bych šel klidně i do pekla. "Všichni dobří rodáci" jsou něčím víc, než páskou celuloidu, či filmem pro ukrácení chvíle. Nejprv jsou oni, až potom se můžeme bavit o tom, který tuzemský film je lepší, nebo horší. 100%. Sbohem, všichni mí dobří rodáci. A kdybychom se už neviděli, vyplň se, osude!

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Od diváckého propadáku Ciminovy "Nebezké brány" jakoby tvůrci ztratili zájem natáčet westerny, zřejmě ze strachu že dopadnou stejně (já nemohu posoudit, neviděl jsem). Za pět let natočil Lawrence Kasdan skvělý western "Silverado", který rovněž neměl velký úspěch (nevím ale proč). Během několika dalších let vznikaly spíše televizní westerny až do roku 1990. Kevin Costner, představitel jedné z hlavních rolí "Silverada", se rozhodl, že to tak nenechá. A nenechal. Stvořil nadpozemsky krásné a oslnivé dílo, které nikdy nezestárne. "Tanec s vlky" nabízí naprosto precizní spracování příběhu o bílém muži, který se spřátelil s indiány, naučil se jejich řeči a zvykům. Kevin Costner ho zahrál naprosto fenomenálně a právem se jedná o jeho životní roli. Rovněž na režisérském postu předvedl parádní kus svého umu, který bohužel již svými jinými režisérskými pokusy nepřekonal (skoro by se dalo říct, že se k "Tanci" ani nepřiblížil). Za pochvalu (a více než za to) stojí nádherný soundtrack Johna Barryho a praví indiánští herci (Graham Greene, R. A. Grant, Wes Studi). Jedna z mých největších filmových lásek. P.S.: Viděl jsem rovněž i Director's Cut, o délce 224 minut jej vysílala Prima v roce 2004. Když to tak vezmu, režisérská verze téměř žádný nový prvek do filmu nepřináší, spíše prodlužuje jednotlivé scény. Přestože mi i režisérská verze rychle utekla, dám vždycky radši přednost té nejznámější 183 minutové verzi. 100%.

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

Tak tomu říkám klasika. Tohle byl asi úplně první opravdický western který jsem viděl. Neohrožená parta sedmi chlápků (vždycky jsem měl nejradši Chrise), kteří brání chudou vesnici před bandity vedenými Calverou (výtečný Eli Wallach). A už od dětských let je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Vždycky a stejně rád jako tenkrát se nechávám unést tím překrásným příběhem o odvaze, cti, smrti a lásce k životu. Spolu s Tenkrát na Západě nejlepší western a geniální klasika, která bude už navždycky zářit na filmovém nebi. 100%.

Prázdniny v Římě

Prázdniny v Římě (1953)

Nádherný film. William Wyler bravurně zrežíroval s absencí ubuleného happyendu a naivních klišé krásný příběh princezny a novináře uprostřed krásy Říma. Mužný Gregory Peck (doteď mi v uších zní jeho boty při závěrečné scéně) a křehká kráska Audrey Hapburnová (je zde krásnější než kde jinde) podali výtečné herecké výkony v romantické komedii, která ve svém žánru nemá konkurenci. 100%.

Amadeus

Amadeus (1984)

Stalo se nemožné a dva géniové se sešli. Jeden z nich Wolfgang Amadeus Mozart prostřednictvím Toma Hulce a Miloš Forman, který se vrátil do své rodné vlasti natočit film, o kterém léta snil. O velké fresce plné hudby, kostýmů a emocí. A stalo se. Miloš Forman to dokázal. „Amadeus“ v žádném případě není a ani neměl být dokumentárně laděný životopis Wolfganga Amadea Mozarta. Je to zobrazení konfliktu mezi Antoniem Salierim a Mozartem, konfliktu průměrnosti a geniality v nepříliš vhodném človíčku. A to právě Salierim nedokázal překousnout. Scéna, kdy Salieri pálí kříž mluví za všechno. Kameraman Miroslav Ondříček čaruje a kouzlí a přináší nám nádherné obrazy. Každý by se nechal zarámovat. Theodor Pištěk je prostě geniální. Tak nádherné a věrné kostýmy se jen tak neuvidí. Frank Murray Abraham v roli Salieriho podal svůj životní výkon a své postavě vdechnul démoničnost a zvláštní auru. I když nevypadá nijak hrozivě, jde z něho strach. Tom Hulce jako Mozart naprosto excelovat a předvedl nám Amadea jako skladatelského génia, avšak hlavně jako genialitou obdařené roztěkané věčné dítě. Jsem hrdý na tento film, hrdý na Miloše Formana a hrdý na to, že dokázal natočit film, který se vyšplhal na Mount Everest mého TOPu. 100%.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

"Forrest Gump" je pojem ve světové kinematografii a stal se jím za velmi krátkou dobu. Curiculum vitae muže s IQ 75, se spostou humorných, tragikomických a tragických historek. Ledaskdo by řekl, tohle už tu bylo. Ale takhle lehký film, který naprosto suverénně kombinuje naprostou radost se smutkem, zde nebyl od dob "Malého velkého muže", minimálně v USA. Nese v sobě spoustu životních mouder, kterých se zkouším držet. Ale některá nefungují :-). Herecké obsazení je vskutku jedinečné. V titulní roli se představil Tom Hanks a podal svůj životní výkon. Navždy už s ním bude spojován. V žádném případě nijak nezaostávají ani nadpozemsky krásná Robin Wright a charismatický Gary Sinise. Nejsem z těch, kteří by se u filmů hodně dojímali a nebo když jo, tak poprvé. Na závěr "Forresta Gumpa" se ale nikdy neudržím. 100%.

Údolí včel

Údolí včel (1967)

Dokonale vyšperkovaný klenot, který nemá snad jedinou stinnou stránku a svoje klady nám servíruje mírou vrchovatou. Začněme odzbrojující geniální hudbou Zdeňka Lišky, kde sborové vokály příjemně navnaďují atmosféru středověku, přes excelentní kameru Františka Uldricha, až po nejvyšší stupínek, brilantní režií génia Františka Vláčila. A samozřejmě, abych nezapoměl, suprové herecké výkony. Charismatický, tehdy začínající Petr Čepek v roli Ondřeje z Vlkova si vás svýma uhrančivýma očima získá a do konce filmu vás nepustí. Výtečný záporák Armin Von Heide je snad nejsilnější herecký výkon Jana Kačera. Z pohledu do tváře Věry Galatíkové alias Lenory na vás sálá tajemství, chlad, zatrpklost, ale i přívětivost. "Údolí včel" podává reálný obraz středověku a prostřednictví černobílé kamery, i přes příběh jasně zakotvený do parného léta, je mrazivý až běda. 100%.

Strašáci

Strašáci (1971)

Peckinpah z Peckinpahů nejpeckinpahovější. Režisér na naprostém vrcholu své tvorby nám předvádí svoji studii o agresi a násílí a obraně proti nim. Komornost snímku a jednotvárnost místa děje (dům, hospoda, náves) na působivosti přidává. Od samého začátku, kdy film připomíná rodinnou pohodovku se s narůstajícím časem mění v drsný psychothriller, který na konci filmu propukne v neskutečné orgie. Dustin Hoffman podal v roli Davida svůj možná nejlepší výkon. A prosím, žádné ocenění. Susan George byla velice krásná a až neskutečně přesvědčivá. Banda vygumovaných buranských násilníků byla do jednoho přepychová (nejvíce ten starý a krysař). Dost bylo slov, ale čtyři stejně ještě přihodím na závěr: Nejlepší film Sama Peckinpaha! 100%.

Ovládací panel
152. nej uživatel Česko
144 bodů