Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Western

Recenze (2 426)

plakát

Křiváci (1966) 

Přímočará westernová road movie bez kladných postav s dostatkem přestřelek, krve a cynismu. Oproti většině dobových spaghetti westernů oplývá i poměrně neotřelou zápletkou a zajímavou závěrečnou pointou. Hereckému obsazení bezesporu kraluje charismatický Joseph Cotten, z jehož výrazu očí šel chvílemi opravdu strach a nelze nepřipomenout Ala Mulocha, který si svých "pět minut slávy" náležitě vychutnal. 75%. P.S.: Ačkoli hudba je bezesporu povedená, Ennio si opravdu vybral svoji slabší chvilku.

plakát

Zahrajte mi "MISTY" (1971) 

Pobřeží slunné Kalifornie v doznívající éře květinových dětí je atraktivním dějištěm dramatu, postupně měnícího se na drsný psychothriller. Clint Eastwood v nezvykle nefrajerské roli hrající a stejně tak netradičně hitchcockovsky režírující (navíc debutující) rozhodně nezklamal. Mezi nejlepší eastwoodovky, ani mezi špičky žánru bych MISTY sice neřadil, ale nadprůměrná podívaná to bezesporu i po letech je. 75%.

plakát

Appaloosa (2008) 

Ed Harris si nejspíš chtěl splnit sen a natočit western, který si na nic nehraje, do žánru nepřinese nic nového a slušně zabaví - to všechno se mu poměrně povedlo. Herecké obsazení je poměrně zajímavé (Ed Harris, Viggo Mortensen a ostatně i Jeremy Irons působí jako westmani přesvědčivě), postavy jednoduchého agresivního Virgila, přemýšlivého Everetta či samolibého rančera Bragga jsou napsány poměrně slušně. Ani malý výskyt přestřelek (navíc velmi krátkých) mi moc nevadil. To se již nedá říct o prapodivně vykreslené ženské postavě Allie, navíc zahrané zoufale nepadnoucí Renée Zellweger a přespříliš uspěchanému ději (Virgil se s Allie seznámí, za pět minut spolu koupí rozestavěný dům a za dalších pět minut spolu bydlí). Špatný film to není, ale i za poslední léta vzniklo ve westernovém žánru dost lepších kousků. 60%.

plakát

Převozník (1970) 

Western se slibným námětem a neotřelou zápletkou doplácí na řídkost scénáře (úvodní přestřelka navnadí, ale větší akce se dočkáme až ke konci) a nepropracovanost postav, které se občas dopouštějí nemalých hovadin (Travisovo vzplanutí ke krásné osadnici, vůbec celý konflikt se dal vyřešit daleko dřív). Lee Van Cleef a Warren Oates v hlavních rolích nezklamou, film nenudí, ale jedno shlédnutí stačí. 60%.

plakát

Záměna (1983) 

Žádné přehrávané grimasy, žádné výbuchy vtipu, ale příjemně plynoucí inteligentní komedie s jednoduchou, ale nosnou zápletkou a výbornými herci (obzvlášt Eddie Murphyho bych tu nečekal). Krom ústřední dvojky stojí za zmínku rovněž velmi sexy Jamie Lee Curtis a elegán ze staré školy Denholm Elliott. 85%.

plakát

Ubal a zmiz (2021) 

...aneb jak si jeden fanoušek filmů Guye Ritchie splnil svůj sen a natočil vlastní ritchieovku. A docela mu to vyšlo. Není to, pravda, žádné veledílo (ani nemělo být), ale všechno (nebo alespoň většina) funguje jak má a film celkově patří k tomu lepšímu, co u nás za poslední léta vzniklo. 60%.

plakát

Creepshow: Plíživý děs (1987) 

Trojice hororových povídek, které nejsou k zahození, ale ani ničím extra nezaujmou. Naštěstí tvůrci byli natolik soudní, že nízký rozpočet spolu s celkovou béčkovostí vyvážili nadsázkou a vkusně servírovaným černočerným humorem. 60%.

plakát

Coffy (1973) 

Jeden z důkazů, že drsná sedmdesátá léta neplodila jen kvalitní nadčasové filmy, ale i takovýto brak. Nebýt sexy Pam Grier a Quentina Tarantina a jeho citací v Jackie Brown, zmizel by dávno v propadlišti dějin. 40%.

plakát

Nevyřízený účet (2013) 

Jedna z těch slabších Stathamovek, která krom charismatického Jasona nemá moc co nabídnout. Celé to působí nedotaženě (což obzvlášť u postav Winony Ryder a Kate Bosworth zamrzí) a pořádná akce se dostaví až na konci. 40%.

plakát

Andělský podíl (2012) 

V podstatě ryze hollywoodský námět zpracovaný zcela nehollywoodsky. Velmi snadno z toho šlo udělat pohádku o tom, jak chudák kluk s kriminální minulostí ke štěstí přišel, ovšem Ken Loach byl jiného názoru, vsadil více na realismus všedního dne (i když tomu, že by padesátikilový střízlíček zmlátil do bezvědomí metrákového pořízka se mi zdálo dost nepravděpodobné) a i když Robbie si zaslouží lítost i sympatie, za jeho temnou minulostí (a hrozbou temné přítomnosti) nechává pootevřené dveře. Příjemný lidský film se sympatickými civilními postavami a atmosférou chudých čtvrtí dnešní Británie. 80%. P.S.: Taky mám rád whisky.

Ovládací panel
152. nej uživatel Česko
144 bodů