Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Pohádka
  • Western
  • Animovaný
  • Rodinný
  • Komedie

Recenze (12)

plakát

Čarovný kamínek (2019) (TV film) 

Objektivně je to lepší film než Čertí brko, takže i hodnocení je podle toho vyšší a lepší.

plakát

Čertí brko (2018) 

Pohádka by byla celkem povedená, kdyby ji nesrážely 3 hloupé chyby: 1. Připitomnělé politické proklamace - někde ještě šly, jinde už to bylo trapné 2. Výkon Ondřeje Vetchého byl mizerný. Asi si neuvědomil, že hraje v jiném filmu než Okresní přebor. Mně se jeho výkon nelíbil. Čerty šéfoval jak fotbalové družstvo. Plus příšerný nápad, že si čerti nadělali rohy z větví, ale to jde na vrub scénáristů. 3. Hudba se moc nepovedla. Není nutná barokní hudba, stačí pěkná hudba, což ve filmu nebyla. Režie - povedená, scénář na 80%, hudba na 20%, herci vyjma Ondřeje Vetchého dobrý výkon, Ondřej Vetchý tak na 1 hvězdu za čerta v hodnosti vraníka - vlastně vlka. Jako Lucifer se nepředvedl. Čekal jsem od něj mnohem víc. To byl po tahu nebo jinak indisponován? Jan Budař hrál výborně, hlavní hrdinové Jan Cina a Judit Bárdos také pochvala. Herci ve vedlejších rolích hráli také moc dobře. Kamera, výprava, kostýmy, maskéři - pochvala. Je to hezký příklad, jak lze rychle a snadno zkazit film. Přitom stačilo málo a bylo by to na 4 až 5 hvězd. Našlápnuto měli dobře. Škoda.

plakát

Princezna a půl království (2019) (TV film) 

Vzhledem ke konkurenci z posledních let a ještě pod dojmem otřesné Slíbené princezny hodnotím 5 hvězdami. Klady: Jakub Prachař podal v roli nesympatického Egona hodně dobrý výkon. Scénárista se vyhnul chybám minulých let a předložil vtipný a ucelený příběh. Herci v hlavních i vedlejších rolích podávali dobré výkony. Zápory: Pár drobných vylepšení by se ještě dalo provést, ale netuším, jak moc byli tvůrci tlačeni termínem dokončení. Celé dílo působí mírně uspěchaně, kdyby měli tvůrci více času na dopracování detailů, byl by výsledek o dost lepší. Ale vzhledem k tvorbě z minulých let jde o nadprůměrný výsledek.

plakát

Přemluv bábu (2010) odpad!

Jak lze ve 4 minutách totálně podělat úplně všechno, včetně výkonů obou herců Marthy Issové a Jiřího Mádla. Výtvor je natolik ubohý, že ani po tolika letech od jeho zveřejnění si všechny tři (Zelenku, Issovou, Mádla) nemohu vybavit jinak, než v souvislosti s tímhle odpadem. Když vidím Issovou v reklamě na eon nebo Mádla v reklamě na brambůrky, kam odjel přemlouvat bábu, odpor k výkonu obou herců v Přemluv bábu se ve mně přenáší v odpor ke značce, kterou propagují. Nemohu si pomoci, všichni tři jsou navždy pevně spojeni s Přemluv bábu. Zase je pro ně dobrá zpráva, že níže už klesnout nemohou a všechny jejich filmy už mohou být jen lepší.

plakát

Kouzelník Žito (2018) (TV film) 

Komentáře zde jsou veskrze negativní, takže budu smířlivější, protože oproti předchozím pohádkám, zejména Slíbené princezně, je Kouzelník Žito umělecký skvost. Plusy: Herecké výkony většiny herců byly kvalitní, dobře hráli zejména Pavel Kříž (i když trochu přehrával, ale u padoucha se to dalo snést), Petr Kostka, Anna Kadeřávková, Pavel Liška i Taťána Wilhelmová. Scénář dobrý, kamera i hudba také. ČT konečně po letech tápání místo 3 pohádek raději natočí jen dvě, takže to už bylo na filmu znát, netrpěl šetřením na úkor kvality. Kvalita chyběla ve filmařském řemesle v některých částech. Mínusy: Naprosto otřesný byl nápad pojmout část filmu jako muzikál. Zásadní chyba. Herec Denis Šafařík se do hlavní role nehodil, nebyl pro ni vhodný typ, a na jeho výkonu to bylo znát. Ale snažil se vydat ze sebe to nejlepší, jenže role nebyla pro něj vhodná. Námět byl trochu křečovitý a jeho chyby nespravil ani scénář. Někteří herci ve vedlejších rolích mohli ubrat na hereckém výrazu a přehrávat méně, aby jejich role byly civilnější a uvěřitelnější. Režie mohla být výrazně lepší. Pohádka se nezařadí mezi filmovou klasiku, ale neurazí se na ni podívat. Příkré komentáře ostatních přispěvatelů nesdílím, bylo tam dost kladných momentů, pro které si pohádka nezaslouží takové špatné hodnocení. Snad se tým poučí a příště natočí něco lepšího, protože vedle excelentních výkonů herců a filmařů se daly najít výkony velmi špatné, které celý film poslaly ke dnu. Kdyby místo špatných výkonů jejich tvůrci odvedli výkon průměrný, filmu by to výrazně prospělo na kvalitě. Nejhorší je nevyrovnanost výkonů v celém filmu a celého štábu, nejen herců. Někteří odvedli maximální výkon, jiní práci odflákli. Ale od toho je režisér, aby herce usměrnil v přehrávání nebo špatném výkonu. Zatímco scénář dobrý, režie podstatně horší, a oboje padá na jednu hlavu. Chyběla oponentura vůči názoru jednoho člověka, který v sobě sloučil role scénáristy i režiséra. Měl k sobě mít někoho, kdo jej upozorní na největší chyby. Proti tomu, co se točí v posledním desetiletí je odvedené dílo ale pořád umělecký skvost, kterému ovšem předešlí tvůrci vánočních pohádek laťku nenasadili příliš vysoko.

plakát

Orlí pero (1979) 

Je to skvěle vyprávěný příběh, historicky dost pravděpodobný. Aneb kterak prérijní kmeny ke koňským stádům přišly v Mexiku. Na někoho působí nudným dojmem, protože není přidáno ani slůvko navíc (jeden z hlavních hrdinů nemluví vůbec, druhý jen málo). Postavy jsou nejednoznačné, není klaďák a záporák. Na vyznavače stříleček a videoklipů je to utahané, souhlasím. Ale kdo si chce vychutnat skvělý film, jednu z klasik žánru, rád se na něj podívá. Film vypráví celý příběh kamerou a drobným herectvím postav, často jen gestem, ne dialogy pro zaostalé, kteří nepoznají jiné způsoby hereckého projevu. Zaslouží si všech 5 hvězd, je to skvělý film a povedl se.

plakát

Kobra - smrt manekýnky (1976) 

Je hezké, jak někteří hlasující hodnotí film z roku 1976 podle dnešních měřítek. To je jako hodnotit němý film podle měřítek pro filmy ozvučené. Na svou dobu šlo o skvělý film se skvělými výkony i napínavým dějem. Zaslouží si 5 hvězdiček. Dnes by asi zapadl, lae třeba by jej i režisér mohl natočit jinak. Kdoví? Za shlédnutí rozhodně stojí.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Budu stručný. Přes drobné výtky, které zde už zazněly, se pohádka povedla. Výsledek je pěkný a dost slušný film. V bídě posledních let vyčnívá jako maják kvality přes všechny nedostatky, kterých zase tak mnoho není. Vzhledem k tomu, co je obvykle nabízeno za českou pohádku, se tvůrcům záměr povedl a zaslouží povzbudit do dalších let. Kritiků, kteří strhají kdeco, ale neporadí, jak lépe tvořit, je až příliš. Takže dobrý film.

plakát

Slíbená princezna (2016) (TV film) odpad!

Pohádka neměla vůbec nikdy vzniknout, výsledek se nepovedl. herecký výkon Jana Ciny dobrý, pirát v podání Jana Dolanského také OK, režie, kamera, hudba bez závad. Tlupa princezen s výkonem z vykřičeného domu v pohádce přebývá. Přitom námět docela zajímavý, ale zazdily jej detaily. Promarněná příležitost.