Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně špatné. Trend štědrovečerních pohádek neustále klesá a myslím, že Kouzelníkem Žitem našel své dno. To, že pohádka vypadá dobře na papíře, neznamená, že ji musíme natočit. Tady bylo špatně všechno: příběh o naivním klukovi, herecké obsazení (za mě nejhorší byla křečovitá čertice Táni Vilhelmové, která se snažila napodobovat Yvetu Blanarovičovu - marně) i jakože písničky. A tak vznikla další pohádka, kterou už nikdo neuvidí, protože svou velkou premiéru si odbyla a není o co stát. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já trošku přemýšlím, jestli je normální na štědrovečerní večer, kdy jsme pravděpodobně všichni se svými nejbližšími, zapnout notase nebo datlovat do phone názory na pohádku, jestli třeba není lepší sdílet svůj čas s těmi lidmi, se kterými jsme u jednoho stolu papali salátek a kapříka a jediný jabko na stole by mělo být to rozkrojený, ale jak zde vidno, mnozí to takto nevnímají. To jen taková štědrovečerní miniúvaha u stědrovečerní pohádky, které se spíše nepovedla. Uplně nejvíc mě iritovalo, že snad všichni herci kouleli očima jak kdyby měli nějakou oční epidemii. Nebo se snad na FAMU uči, dobrý herecký výkon znamená, koulet očima, koulet očima a zase jenom koulet očima a na stěně ve FAMU vysí místo prezidenta Hurvínek. Tady se píše výpravná pohádka, ale některé záběry jsou tak kulisové, že už lacinost nemohla dosáhnout nižší úrovně. A ty hudební vložky ?? To snad pan Zelenka nemohl myslet vážně. No příběh jako takový mě zásadně nevadil, až do konce mě zajímalo jak se to ze žitem bude vyvíjet navzdory hloupě napsaným postavám, zejména král se choval jak blbec z Xeenemünde. Vyslovený pozitiva sklízí jen princezna, protože byla přirozeně krásná a nechovala se jak vebloud v iglů. Pevně doufám, že se dožiju v ČR toho, že zde v oblasti filmu skončí kamarádšofty a vše se posune na vyšší level, bez toho se tady prostě nehneme z místa a nebo budeme čekat až Jirka Strach natočí Anděl páně 3, jiný varianty nevidím. ()

Reklama

boshke odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli není na čase přestat na ty štědrovečerní pohádky ČT koukat. Je sice fajn se rok co rok přesvědčovat, že už nikdo v dnešní době pohádky točit neumí (až na Stracha), ale po těch letech to už doopravdy hraničí s masochismem. Možná už dozrál čas, aby ČT učinila tiskové prohlášení, že prostě pohádky dělat neumí, a tak s tím sekla. My bychom si oddychli a pustili si Šafránkovou jako každý rok... 0% ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neduhy moderních pohádek přetrvávají, ale objevují se i koncepty jiných moderních pořadů, které jsou pro mě krokem správným směrem. Aby tam taky ta moderna nebyla znát, když jsem v ději našel hned několik podobností s populární kulturou současnosti - ústřední záporná postava je Severus Snape wannabe (na můj vkus málo Affably Evil, ale to od pohádek nečekám; je také zajímavé vidět, jak někteří pohádkoví princové promují na krále, Pavel Kříž pro změnu na záporáka) a ústřední kladná postava je pak Light Yagami reborn se svým komplexem boha a vlastní představou spravedlnosti. Casting se povedl, já osobně jsem rád, že repliky nejsou odříkávány se stoprocentní přesností, byť pro někoho to pak může vypadat amatérsky. Efekty jsou kvalitně tak 50:50, na jednu stranu tu máme skvěle zvládnuté "ďábelské" přechody, na druhou stranu všechna ostatní kouzla. Díky pánům z ČSFD můžu i oslovit konkrétní lidi - bez hudebních čísel bych se obešel, hudební doprovod by taky mohl být ještě vylepšen, pane Bartáku. Scénář vypadal nadějně, nakousl dokonce pár zajímavých myšlenek, ale dokola opakovaná aktivace a deaktivace kouzelného kamene a omezení délkou celovečerního filmu a) nedovolily nic dostatečně rozvinout a b) devalvovaly pravidla daná filmem. Vůbec se nedivím, že pan režisér na konci zvolil rozuzlení formou Diabolus Ex Machina. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Kouzelník Tráva. No, dalo se to čekat, to si soudruzi přiznejme. Splnili jsme plán, ale jen proto, že jsme si laťku položili zatraceně nízko... Představte si všechno, co je na novodobých pohádkách špatně. Přesně to samé najdete i zde. Dialogy strašné, herecké nevýkony k uzoufání, celek naprosto nevěrohodný. Hlavní postavák (nikoli hrdina) je nejasné sexuální orientace, všemu se vyhýbá, simuluje a podvádí, a to ani ne tak vtipně jako Švejk, přesto princeznu (Anna Kadeřávková je jediné pozitivní světýlko tohoto díla) uhrane na první pohled. Za drzost je "velmi zlými" nadřízenými potrestán pouze tím, že ho odvezou domů. To panečku zasluhuje peklo. Věci se přihodí prostě proto, že to tak scénárista chce, kdo se na obrazovce objeví, je tou nejprimitivnější a nejotřepanější karikaturou své "profese" (zlý rádce, dobrá kořenářka...). Děj je vlastně jen slepenec několika epizodek násilně na sebe naroubovaných, tím pádem mu chybí spád, jediná myšlenka, která se tam snad rýsovala, tedy možnost zneužití moci v touze dělat spravedlnost, byla ihned zašlapána do země a pokusy o humor by rozplakaly i notorického cynika. A abych parafrázoval Světáky, nejhůř mi bylo, když začala hudební čísla. Pamatujete tu nádhernou scénu z Jak se budí princezny, kdy princezna hraje na loutnu a v okně naproti princ na flétnu? To je ukázka, jak dokonale přirozeně vpravit do děje hudbu, bylo to romantické, naprosto to tam sedlo. Ne, tady se najednou všichni seberou a začnou falešně recitovat špatné verše a k tomu hraje podřadná hudba. Filmaři zjevně považují děti za chovance z Liškova - totiž z Jedličkova - ústavu. To, že tenhle patvar ČT ohraničila Werichem a Třemi oříšky, je jen důkazem toho, jak ti páni televizní sami své nové tvorbě nevěří a musí si takhle nasrané štědrovečerní diváky udobřovat. To je fakt takový problém napsat normální postavy, smysluplné dialogy a trochu zajímavý děj? Asi jo, páč nás o tom každoročně přesvědčují. Sám Zelenka se před pár lety vyjádřil, že je pohádka mrtvý žánr. Pak se naskýtá otázka, proč se na to tedy nechává najímat. Jinak nemá samozřejmě pravdu, jen to nesmí dělat hlupáci. P. S. Strašnosti Slíbené princezny dosaženo sice nebylo, ale jen proto, že to nebylo vulgární. Na jednu hvězdu by tam museli obsadit aspoň Landu. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)

Reklama

Reklama