Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (590)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená, svým způsobem netradiční vánoční pohádka a myslím, že velmi aktuální svým posláním, ty odpady jsou přehnané, si je opravdu nezasloužila! Jestlipak to nebudou nějací hejtři, závistivci či konkurence. Celkové hodnocení pohádek (až na výjimky) posledních minimálně 10 let mi přijde prapodivné. :( Základní důvody vidím tři: A) český pohádkový divák je zmlsaný B) někteří diváci nebo spíše většina se prostě nemohou smířit s tím, že tady již nebude žádná taková pohádka jako je např. Pyšná princezna, Tři oříšky, Byl jednou jeden král, Jasněnka, Šíleně smutná atd.....). To není ani dost dobře možné. Zároveň ale nesouhlasím s názorem, že je pohádka jako žánr vyčerpaná..... Každopádně by tu mohla být pohádka milénia. C) některým věčným kritikům se nikdy nezavděčíte. Oceňuji adaptaci zajímavého scénáře z historie. Docela pěkně vybraná a šikovná ústřední dvojice. (Denis je velmi charismatický, roztomilý, pohledný, má čertíky v očích, ale většího střízlíka jsme jako prince tedy snad neměli....příště bych mu dala roli Jeníčka a vykrmila ho :D) Herecké výkony, které táhnou: Kříž, Bohdalová, Kostka, Vilhelmová, Polívka. Líbily se mi také pohádkové písničky. Hudba je v pohádce velmi důležitá. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla obrovská bída. Příšerně dlouhá, nudná a plná takřka ochotnicky zoufalých nebo zase příšerně afektovaných kreací. Obzvlášť Taťána Vilhelmová by svým pekeln(ick)ým výkonem ozdobila nejeden film Zdeňka Trošky. Víc k tomu raději nemám, snad jen že Lucifera Bolka Polívky bych rád viděl v jiné - lepší pohádce. ()

Reklama

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, až mě to začne bavit. Nezačlo. Katastrofální herecký koncert pana Šafaříka (bez urážky), jehož kreace mně vadily podobně jako Alzák. Karikaturně a pitvořivě psané postavy neměli šanci zahrát ani ostřílení herci. Nejpřiléhavější označení je OTRAVNOST. Takhle se prostě pohádky točit nemají, kdy to tvůrcům dojde? Halooo, filmaři, čtěte komenty na ČSFD! Landa jako Žito byl na slavících lepší. Nene, ten otravný herec žita byl špatný vtip a hodně velký krok vedle. Jediný plus byl asi jen princezna Kadeřávková, která mi připadala přirozená. Jinak všechny nakopat za pitomé čerty. Velice pěkně tuhle kýčovitou podívanou shrnuli flanker.27 a Eleanor05. EDIT: Abych jen nekafral, na jedné konkrétní ukázce chci demonstrovat, proč se mi tahle "pohádka" nelíbila. Herecky mi přišla mizerná i Bohdalová. Přehrajte si scénu, kdy radí Žitovi, jak se má chovat. Bohdalce to nevěříte, podle mě to nezahrála dobře. Její rady jsou škrobené, neautentické, prostě vidíte, že to jen hraje. Pak si pusťte namátkou Statečného kováře, kde Pavlu Křížovi v podstatě totéž radí Vlado Müller - vidíte ten rozdíl? Rozdíl není jen v herectví obou herců, ale i v přístupu režiséra k pohádce. Proto mi Zelenkův počin přišel hrozně protivný a neautentický. Starší pohádky jsou OPRAVDOVÉ a UPŘÍMNÉ, to ty novodobé nejsou. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně špatné. Trend štědrovečerních pohádek neustále klesá a myslím, že Kouzelníkem Žitem našel své dno. To, že pohádka vypadá dobře na papíře, neznamená, že ji musíme natočit. Tady bylo špatně všechno: příběh o naivním klukovi, herecké obsazení (za mě nejhorší byla křečovitá čertice Táni Vilhelmové, která se snažila napodobovat Yvetu Blanarovičovu - marně) i jakože písničky. A tak vznikla další pohádka, kterou už nikdo neuvidí, protože svou velkou premiéru si odbyla a není o co stát. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

To se nedá... 1 hvězdička za to, že to nebylo tak vulgární jako loňská sváteční Slíbená princezna. Ale jinak ubohost. Né že by na tom až tak záleželo, vypnout se to dá samozřejmě vždycky, ale proč se na Štědrák máme otravovat u takovéto kraviny?! Už samotný Kříž v pohádce je kříž. Česká televize by udělala lépe, kdyby své nejapné pohádkové vánoční experimenty uváděla mezi 17. a 19. hodinou, kdy jsme u stromečku. Od 19. hodiny nás potěší osvědčená klasika, tzn. TOPP, S čerty nejsou žerty, Byl jenou jeden král nebo Anděl Páně 1, 2 klidně až 5. A ještě dodám, že Bohdalka je to poslední, co mi na pohádce vadí. (Hodnoceno v průběhu projekce, s klidným svědomím, protože průser poznám do 30. minut. HEČ?!) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost,“ řekl o Denisu Šafaříkovi režisér Zdeněk Zelenka. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama