Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

O tomto filmu vyprávím, jako o nejlepším kinematografickým počinu všech dob. Miluji filozofii a tento film je ponořením do hlubokého oceánu filozofických slov, které jsou ve filmu prezentovány malým detaily i velkolepými scénami. Kubrickovi se film vyvedl natolik, že by měl být součástí učebnic. Jen těžko se nalézají chyby v takové velkoleposti. Ač stále jsme pouhými lidmi, co si teprve nedávno možná uvědomili, že bůh je mrtev.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Genialita filmu spočívá v minimalistickém pojetí filmu jakožto médiu, které vypráví příběh kamerou, narativem a prostředím. Neznám moc děl, které se odehrávají na jednom místě a přitom dokonale popisují události kilometry vzdálené od kamery. Divák přijímá realitu jen skrze emoce, fakta, smyšlenky a předměty. Poprvé, když jsem tento film viděl, v tentýž den jsem si ho pustil ještě dvakrát. Musím uznat, že v žebříčku nejlepších je skutečně právem!

REC

REC (2007)

První dva díly jsou opravdovými špičkami, ať už ve stylu Found Footage, či žánru Zombie filmů. Často je tento styl zmatečný a nepůsobí vizuálně nejlíp, tady se to však nestalo a nutno podotknout, že je to dost možná i tím, že hlavní herečka je skutečná reportérka. Zombie filmy jsou obvykle to samé, ale tento je velmi odlišný. Co do hloubky a pojetí významu Zombie je [REC] originální a pro mé srdce neodolatelný. Vždy se na něj rád znovu a znovu podívám. Chyby by se našly, například zvuk mi nepřišel zrovna famózní (řev byl opravdu nešťastný). Je to sice škoda, ale to se dá filmu s dobrým nápadem odpustit. Co bylo možná ještě podobně nepříjemné byly masky... do chvíle, než přišla poslední scéna v posledním patře... na tom si dali maskéři opravdu záležet.