Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Recenze (8)

plakát

Bad Taste - Vesmírní kanibalové (1987) 

Peter Jackson měl u tohoto žánru (bad taste a braindead) zůstat. Kam se na toto hrabe Pán prstenů a Hobit. I samotný Tolkien by se mnou jistě souhlasil. Nevidím konkurenci. Naprosto jedinečné a dokonale šílené. Mohu jen doufat, že Peter Jackson znovu spadne na nějaké to ptactvo, otevře se mu mozek a bude pokračovat v tomto dokonale-nepopsatelném filmovém klenotu.

plakát

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz (2021) odpad!

Film je geniální v tom, jak je hloupý a trapný, děj oplývá svou očividností a osoby svou nudností. Láska JE slabina; to mi nevyvrátí žádný necharismatický exorcista se zdravotními problémy, které mu jsou natolik ukradeny, že jeho prášky mu musí manželka udržovat ve svých špercích - nebo co to bylo za medailon. Nemám tu sérii rád a nerad přihlížím na to, že se inspiruje skutečností - zda je cokoliv z toho reálné, tak i něco tak tajemného (a masivně uznáváno jako děsivé) se stává k smrti otravně nudným a činí mě to apatickým.

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Ve své podstatě to funguje. Jednoduchá komedie, hned ve svém konceptu přihlouplá s řadou absurdních skutků a událostí. Doporučeno všem, co milují snadnou dynamiku, umírající narážky a snahu o klapající vtip - někdy až na dřeň (střih dokázal v určitých chvílích být chaotický, hlavně aby byl vtip dokonán). V řadě souvislostí se celek stává skousnutelným dílem. Film doporučuju, ideálně ve více lidech a s látkami podporujícími lehkost lidské existence.  Jana Plodková si za tento výkon vysloužila pozici v mých oblíbených herečkách. S její postavou jsem se dokonale ztotožnil.

plakát

REC (2007) 

První dva díly jsou opravdovými špičkami, ať už ve stylu Found Footage, či žánru Zombie filmů. Často je tento styl zmatečný a nepůsobí vizuálně nejlíp, tady se to však nestalo a nutno podotknout, že je to dost možná i tím, že hlavní herečka je skutečná reportérka. Zombie filmy jsou obvykle to samé, ale tento je velmi odlišný. Co do hloubky a pojetí významu Zombie je [REC] originální a pro mé srdce neodolatelný. Vždy se na něj rád znovu a znovu podívám. Chyby by se našly, například zvuk mi nepřišel zrovna famózní (řev byl opravdu nešťastný). Je to sice škoda, ale to se dá filmu s dobrým nápadem odpustit. Co bylo možná ještě podobně nepříjemné byly masky... do chvíle, než přišla poslední scéna v posledním patře... na tom si dali maskéři opravdu záležet.

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Další pokus o českou pohádku. Takže nesmí chybět přesaturovaná scenérie, ve které se odehrává nějaký děj. Narativ je naprosto šílený, chvilku je divák nucen sledovat jednu akci a najednou se ocitá naprosto jinde a vlastně to do sebe vůbec nezapadá. Chvíli jsem měl pocit, že sleduji Pulp Fiction, prostě opravdu prapodivný zážitek. Herci, co jsou předurčeni k tomu, že jsou prostě dobrými postavami a tak jsou zahleděni do dálky a neprojevují žádné emoce (tím se asi znázorňuje nevinnost), je unavující. Jakub Prachař mi nevadil, ale něco mu chybělo... možná ikonická dědova postava. Co by na to Ilja řekl?

plakát

Kancl (2014) (seriál) 

Kde je ta hloubka? The Office je snad o postavách s vtipnými gagy, které za sebou táhnou obrovské příběhy a tím nás baví a neslouží pouze k pousmání. Silně ne-emoční a typicky v tomto prostředí neosobní pojetí jednoho z nejlepších konceptů, se kterým seriáloví tvůrci přišli.  Na druhou stranu, kdyby se našel prostor i pro druhou sérii, mohlo by to být opravdu skvělé. Nicméně mé chabé hodnocení je způsobeno nastavenou laťkou předchůdců.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Genialita filmu spočívá v minimalistickém pojetí filmu jakožto médiu, které vypráví příběh kamerou, narativem a prostředím. Neznám moc děl, které se odehrávají na jednom místě a přitom dokonale popisují události kilometry vzdálené od kamery. Divák přijímá realitu jen skrze emoce, fakta, smyšlenky a předměty. Poprvé, když jsem tento film viděl, v tentýž den jsem si ho pustil ještě dvakrát. Musím uznat, že v žebříčku nejlepších je skutečně právem!

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

O tomto filmu vyprávím, jako o nejlepším kinematografickým počinu všech dob. Miluji filozofii a tento film je ponořením do hlubokého oceánu filozofických slov, které jsou ve filmu prezentovány malým detaily i velkolepými scénami. Kubrickovi se film vyvedl natolik, že by měl být součástí učebnic. Jen těžko se nalézají chyby v takové velkoleposti. Ač stále jsme pouhými lidmi, co si teprve nedávno možná uvědomili, že bůh je mrtev.