Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (138)

plakát

Game Over (2019) 

Kvalitní mrazivý psychologický thriller s mysteriózní dějovou linkou a survival koncem řešící pro Indii dost zásadní téma sexuálního násilí, skupinové nevyjímaje, udržující diváka v napětí až do konce... Co byste sakra chtěli? ... PS: Není to oddechový film. Muže se z něj někomu, kdo hledá kašírované slasher násilí udělat i špatně...

plakát

Wednesday (2022) (seriál) 

První díl byl vyloženě pětihvězdičkový, Tim Burton, kterého mám rád. Ale pak jsem postupně začal být stále rozpačitější. Celé se to bralo vážně takovým zvláštním způsobem... nevím, jak to popsat, ale prostě mi to teen drama jako dospělému člověku nesedlo, jako detektiva docela fajn, ale taky to nebylo úplně dotažené. Prostě původní Addams Family je nedostižný seriál a ani Burtonovi se na něj nepodařilo dostatečně dobře navázat. Ale zase bavilo mě to dostatečně, abych to dokoukal, herecké výkony parádní, takže lepší tři hvězdy.

plakát

Válka zítřka (2021) 

Ach jo, já mám pocit, že všechny dobré filmy už jsem viděl... No, první část byla fajn. Dokonce to nepostrádalo i nějakou dějovou logiku. Vše po návratu do přítomnosti byla čirá a nepříliš vtipná parodie. A film tak vlastně nebyl ani jedním.

plakát

Moře stromů (2015) 

Moc milý, v zásadě nekomplikovaný melancholický film o vztahu, vině, odpuštění a cestě temným lesem. Velmi pěkně a věrohodně zahrané, kýčovité jen dočista malinko, slza ukápne tam, kde má a tak. Můžu doporučit.

plakát

Tvář vody (2017) 

Nesmírně milá, ba přímo líbezná pocta Guillerma del Tora monster filmům z padesátých a šedesátých let ovšem nahlížených současnější optikou a spíše než v americkém, natočená ve francouzském stylu, ať už jsem o styl vyprávění, erotično atd.  Ano, je to červená knihovna o uklízečce, která nalezne své štěstí ve vztahu s vodní příšerou, v níž se ovšem skrývá víc, než je na první pohled vidět ;-), ale je to prostě moc příjemný film, pohádka pro dospělé, kde všechno nakonec dobře dopadne a divák ví, že to tak bude a nevadí mu to, protože aspoň někdy, byť třeba jen ve filmu, by něco dopadnout dobře mohlo. Tedy divák, který právě nemá chuť nějaký film vztekle rozcupovat na kusy, což já rozhodně nejsem. Ovšemže věřím, že na Konec s velkým K všechno dobře skončí, ale mezitím potěší i snímek, jako je tento.

plakát

Sůl a oheň (2016) 

Werner Herzog si rád povídá sám se sebou. V dokumentárních filmech osobně a prostřednictvím obrazů, v hraných filmech, jako je tento, prostřednictvím obrazů a herců. Pro někoho je radost této samomluvě o umírajícím světě, více audiovizuálnímu eseji než filmu, naslouchat, pro někoho je to nebetyčná nuda. Tak to prostě je. Svět umírá, ale ještě pořád je v něm Řím...

plakát

Arvéd (2022) 

Tento film zapůsobil jako zjevení. Hlavně mi po jeho zhlédnutí v hlavě znělo: COŽE?! U nás někdo točí životopisná dramata o homosexuálních okultistech paktujících se s ďáblem, nácky a následně s StB? A točí je ve stylu Davida Lynche s kapkou Švankmajera a navíc fakt dobře? Jak to, že jsem vůbec nic nevěděl o Arvédu Smíchovském? Jak to, že nevím, kdo je Vojtěch Mašek (režie) a Michal Kern (naprosto hypnotizující představitel titulní role)? Převibroval jsem snad někdy během posledních let do nějaké paralelní reality, ve které Arvéd Smíchovský existoval a Mašek a Kern existují? A co je vlastně realita? Co když má pravdu syžet filmu naznačující, že životní příběh lze poskládat z klíčových událostí i zcela nechronologicky a stále může dávat perfektní smysl? Navíc lepší, než ve většině Lynchových filmů? Existuje vůbec čas tak, jak si ho představujeme, nebo existuje tak, jak jsem jej kdysi zažil pod vlivem extraktu šalvěje divotvorné (nechcete zažít, opravdu ne)? Myslím, že přesně tohle rozpoložení chtěli tvůrci filmu ve vnímavém divákovi navodit, a protože se jim to povedlo na výbornou, dávám pět hvězd! Jen pro ten dnešní den stojí za to žít!

plakát

Poslední závod (2022) 

Na film jsem kdysi přispěl koupí píšťalky a konečně jsem jej zhlédl. Já snad začnu více sledovat současnou českou kinematografii, protože už mi nějak přestává připadat pitomá! Filmu by bylo možné pár drobností vytknout, ale v zásadě drží pohromadě s je vlastně zejména poctou neznámému hrdinovi celého příběhu, skvěle zahranému jak v mladé (Marek Adamczyk), tak i staré (Oldřich Kaiser - podle mě zřejmě v nejlepší roli svého života!) inkarnaci. Co tomu chybí... obě ženské postavy by si zasloužily větší péči a druhý zemřelý v "posledním závodu" rovněž, protože vykonal dobrý skutek pro bližního a doplatil na to životem. Odsunout to do absolutně vedlejší postavy je škoda. Nicméně, i vzhledem k tomu, že film je velmi věrný historickým faktům, rozhodně stojí za vidění!

plakát

Bažináč (2019) (seriál) 

Nakonec vlastně ani není tak důležité, "o čem" nějaké dílo je (a v tomto případě rozhodně je "o něčem", respektive by bylo možné je filosoficky rozebrat, ale s tím počkám, až po přečtení předlohy). To, co chytne za srdce jsou, vždycky, dobře napsané, uvěřitelné, dobře zahrané a pokud možno sympatické postavy (respektive aspoň nějaká sympatická postava by v díle tohoto druhu být měla a zde jich je hned několik). Tato variace na Krásku a netvora se dle mého soudu opravdu podařila a přesto mě nepřekvapuje, že seriál skončil první sérií. Je prostě až příliš svébytný. A možná, že takový konec je přeci jen lepší, než rozpliznutí díla do bezradného ztracena, jak se stalo tolika jiným. Doporučuji.

plakát

Snowbeast (1977) (TV film) 

Zhlédnuto včera, protože film byl zmíněn v knížce Devoluce Maxe Brookse. Fajn sedmdesátkový horor, který by mě fakt dostal, kdybych jej viděl v deseti letech. Ale i tak pěkně zahrané, postavy mají nějaké psychologické pozadí, které není úplně triviální (wow!) a někam se pod tlakem okolností posouvají... Hlavní příšera je vždy jen krátce naznačena, takže na rozdíl od Čelistí nenastává trapný moment setkání s gumovitostí modelu. Na druhou stranu nelze říci, že by to byl nějaký vyloženě strhující film, spíš horor smíšený s katastrofickými klišé. podobně jako zmíněné Čelisti. Solidní tři hvězdy. Je to na ulož.to.