Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (253)

plakát

Prázdnota (2020) 

Miluji nečekaná hororová překvapení. The Empty Man z traileru působil jako stopadesátá variace na teenagerský slasher s rádoby děsivým mýtickým strašákem, ale realita je někde úplně jinde. Už jenom dvacetiminutový prolog odehrávající se v zasněženém Bhútánu je velká paráda. Byť má film hutných (a na horor skoro až absurdních) 137 minut, nenudil ani minutu. Právě naopak. Čím více se zmatený polda zaplétal do okultní konspirace, tím více člověk nevěřícně zírá, kam se zdánlivě jednoduchý příběh ubírá. Jeden z posledních hororů studia Fox stál podle některých zdrojů více než 20 milionů dolarů a krutě propadl. Diváci prskali, protože po traileru očekávali něco úplně jiného, ale já bych se vsadil, že se z něj časem stane kult. Na dvě a čtvrt hodiny dlouhý snímek bych se z fleku podíval znovu a vy se nenechte pobízet.

plakát

Zvony od svaté Marie (1945) 

Hlavním trumfem je Ingrid Bergman. Ta je ve filmu naprosto neuvěřitelná a pro jednou vážně nepřeháním. Její sestra Mary Benedicta je na první pohled striktní jeptiškou, se kterou byste na kafe rozhodně nešli. Na pohled druhý je to však správná holka do nepohody, která řeší šikanu svého žáka privátními lekcemi boxu. Právě vztah O´Malleyho a Benedicty je pak katalyzátorem, který (alespoň pro mě) posouvá tuhle černobílou dramedii mezi to nejlepší, co se v Hollywoodu před 70 lety urodilo. Pokud vás konec nerozbrečí, tak nemáte srdce.

plakát

Billy Elliot (2000) 

Filmový taťka hraný Gary Lewisem chce, aby synátor chodil po škole boxovat a stal se drsoňem, který v životě obstojí. Billy však slyší v uších muziku a musí na ni tancovat. Dostane šanci naplno projevit svůj talent, nebo se bude muset přizpůsobit svému okolí?  Samotný závěr je vyloženě na potlesk.

plakát

Cesta k cíli (1945) 

Joan (Wendy Hiller) je rozmazlená panička, která by si měla brát boháče sídlícího na skotském souostroví Hebridy. Nikdy tam nebyla a vydá se na dlouhou cesta z Londýna. Přijede do skotského přístavu, kde by ji měla čekat bárka dopravující hrstku cestovatelů na blízký ostrov, kde už na ni čeká její milý. Počasí jí však nedovolí dokončit její pouť a ona se při čekání seznámí s Torquillem, který je gentlemanem bez postranních úmyslů. Čeká nás šťastný konec, nebo bude romantické setkání ve Skotsku nenaplněné? V Cestě k cíli nehraje hlavní roli Wendy Hiller ani Roger Livesey. Jde tu hlavně o čarokrásnou skotskou přírodu. K tomu si připočtěte vedlejší postavu Catriony, která jako rázná vdova dokáže udělat radost každému. Můj nejoblíbenější biják dua Powell/Pressburger.

plakát

Grandhotel Budapešť (2014) 

To, co Fiennes předvedl v Grandhotelu Budapešť Ralph Fiennes, je paráda s velkým P a jeho concierge boss, jehož by Bohumil Hrabal označil za největšího pábitele, prostě nemá chybu. Ať už uspokojuje bohaté paničky ubytované v „jeho“ hotelu, nadává šéfovi za najmutí pikolíka bez konzultace nebo dělá kázaní personálu při večeři, budete na něm viset pohledem od začátku do konce. Není to nejlepší Wes Anderson, ale ten film znám nazpaměť.

plakát

Kimi no na wa. (2016) 

Neskutečná nádhera. Každých pár minut jsem měl čelist až na zemi a měl chuť obrázek vytípnout a nastavit si ho jako pozadí na ploše. Plnou palbu dávám navzdory ničím objevnému příběhu, kterej však šlape celejch 100 minut.

plakát

Dva papežové (2019) 

Dva papežové za mě letos z té silné netflixovské trojky snad nejlepší. Což je po osmičkovém Irčanovi a ještě lepší Manželské historii skoro až zázrak. Režisér Meirelles je zpátky tam, kam chvíli před 17 lety patřil - na vrcholu. Výborné to bylo.

plakát

The Escort (2016) 

Pokud hledate Zlaty gral neznamych filmovych romantik, tak jste ho prave nasli. Tohle bylo strasne dobry a 59 % na CSFD je velikanska ostuda.

plakát

Případ Sloane (2016) 

Nic lepšího sem letos neviděl. Závěr vyloženě na potlesk.