Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Recenze (33)

plakát

Pevné pouto (2009) 

Přes pochmurnou tematiku krásný film. Klobouk dolů, Peter Jackson znovu prokázal svou skromnost a podřídil veškerou svou fantazii předloze a asi i ženám v "týmu" scénáristů včetně půvabné tmavovlásky, která mu dělá manželku. Lovely bones je totiž holčičí film. Neubráním se srovnání s dalším Jacksonovým dívčím filmem - Nebeskými stvořeními. Musím přiznat, že Lovely bones tento můj vnitřní souboj jasně prohrávají, za což však obviňuji svou dlouholetou nostalgickou zamilovanost do výše jmenovaného Jacksonova díla. Na druhou stranu Lovely bones jsou filmem pokornějším a asi i pravdivějším. Autorka předlohy může mít radost. P.S. I jedna z posledních scén filmu připomíná jeden dřívější film P.Jacksona. Jen v oné scéně bylo méně sněhu a více krve. Vzpomínáte? ;-)

plakát

Milionář z chatrče (2008) 

Zapomenutelný filmek složený jako skládačka z malých ukázek indického života, kde lepidlem je soutěž západního střihu se slizkým moderátorem. Nápad je to zajímavý a pro obyvatele Evropy (stejně tak asi pro člena oskarové Akademie) je neotřelé hlavně prostředí. Ale to je tak asi všechno. Je líbivé stvořit film za pár babek a s dětskými roztomile okatými herci vytaženými z opravdových chatrčí. Pořád je to ale pohádka a jednotící linie příběhu v podobě vědomostní soutěže film moc nedrží. Neříkám, že to je špatný film. Ale třeba Iñárritu dokáže příběhy sešít mnohem lépe a to dokonce příběhy úplně nezávislých postav a prostředí. A Oskara nemá ani jednoho. Takže se ptám: Proč má Milionář z chatrče 8 Oskarů? Zaujal, jasně. A myslíte si, že by stejně zaujal, i kdyby ho režíroval Ind a film se nikdy k akademikům nedostal? Vsadila bych poslední boty a rok života v chatrči, že na celém světě vzniklo v minulém roce mnoho filmů s podobnou tematikou (např. Srbové jsou na toto hodně šikovní) a některé z nich byly určitě povedenější. Ale bohužel, nerežíroval je tvůrce Trainspottingu.

plakát

Živí a mrtví (2007) 

Vítěz hororového festivalu. Hmm. Když jsme na českou obdobu tohoto festivalu dorazili, čekali jsme asi trochu něco jiného. Zvlášť poté, když nám lístek odtrhla krásná mrtvá a zakrvavená zdravotní sestřička a velmi sugestivní tanec předvedla krásná voskově krvavá Démonica s korzetem, panenkou (a krví;-) Avšak tento film je víc válečný než horor. (ne že by to bylo mínus) Takže tu máme dvě války, podobné charaktery, téměř stejné osudy. Válka je válka v každé době. Je jedno, proti komu a s kým bojuješ. Válka tě nutí vyvraždit rodinu svého bývalého spolužáka nebo vystřelit mozek chlapovi jen proto, že stojí na druhé straně. Někdo si zvykne, jiný ne. Nikdo si to nevybral. Místo hororového prvku tu klidně mohlo být personifikované svědomí. A nejstrašidelnější scéna je tu podle mě ta, která znázorňuje vojáky přecházející přes minové pole. Škoda tak, že z celého festivalu mi asi nejvíc v hlavě utkví šibalský úsměv mrtvolné zdravotnice. Té by i volič ČSSD rád poplatek zaplatil. Na jiném místě ten film mohl zapůsobit lépe, tak se kloním ke 4 hvězdám.

plakát

Želvy mohou létat (2004) 

Nemůžu uvěřit některým zdejším recenzím. Čekala jsem film s naivními dětskými herci bez talentu; film, který prvoplánově těží z dnes "moderního" přístupu FUJ AMERIKA. Ale Želvy jsou úplně o něčem jiném. Právě proto, že v táboře se nacházejí pouze děti a starci - není to film o dětech (zvlášť když červená panenka není sestrou ale matkou). Jsou to dospělí, mají dospělé starosti a nic na tom nemění ani fakt, že mají dětské tváře. Zvlášť chlapec "Bezručka" je naprosto dokonalý a jedna ze závěrečných scén, kde sbírá pusou boty své sestry a přitom si pahýlky otírá oči - za to nemůže mátový olej - to je skutečný pláč. Scéna s netečnými běžícími Amíky je taky příznačná: S námi odchází vaše utrpení. Haha Vrchol letošního Projektu 100 Promiňte Buñuele a Dalí... Výborný komentář: Suchinnen (to oběšení sedí;-)

plakát

McLeodovy dcery (2001) (seriál) 

Nebudu hodnotit. Ve vyšších řadách umírají a odjíždějí hlavní postavy, takže to bude klasickej "Tak jde čas". Ale zatím příjemnej vyplachovák mozku... (první dvě řady)

plakát

Krajina přílivu (2005) 

Film o magorech pro magory. Tak trochu hybrid mezi Monty Pythonovským snímkem a 12 opicemi. Jeff Bridges jako tatík a hlavně malá Jodelle Ferland jsou herecky skvostní. Trochu mi ale vadili zbylí dva herci. Přesto jsem se bavila. Asi vážně musíte být trochu dítětem a mít velkou fantazii, abyste si film dokázali užít. Musím říct, že stejně jako jakýkoliv jiný snímek od Gilliama, i Tideland roste s každým zhlédnutím. No a minimálně dvakrát 5* za závěr - velmi mrazivý. Dívka je sice zachráněna, ale snad ještě větší magorkou, než všechny postavy, se kterými se zatím potkala:-D Žralok je mrtev, jede se dál!!!

plakát

Umučení Krista (2004) 

Zajímavé, kolik film dokáže vzdudit kontroverze. Ale proč ne? Příběhů o Kristu už tu bylo a vždy se zdály být prázdnými řečmi fousatého mladíka hippie střihu. Zde ne. Nevyhlazují se vrásky tomu, že Krista odsoudili "jeho lidé", že Pilát nabídl jasnou možnost volby (propustit Barabáše-vraha, či Krista?), a že nápis INRI na krucifixech je vlastně posměšek. Jak jinak máme uvěřit slovům, "Proč jsi mne, Bože, opustil?", nebo výčitkám svědomí Jidáše bez brutality zde obsažené? Právě to mi vždy chybělo v biblických příbězích - motivace postav. Souhlasím však s tím, že film bez kontextu se znalostmi neobstojí. Proto bych Umučení Krista nenazývala ani tak filmem jako modlitbou na plátně. Nezasvěcený člověk možná pochopí scénu "hoďte kamenem", už méně možná "jízdu na oslu" a další. Předpokládá se, že postavy již důvěrně znáte, proto vám nemusí být připravovány na plátně. Pokud postavy doteď neznáte, vaše smůla. Přece nezačnete číst Harryho Pottera posledním dílem, ne? Jak byste mohli prožívat příběh spolu s postavami? Myslím si, že i přes komunistickou minulost naší zemičky, si snad každý může těch pár stránek Matouše či jiného evangelia přečíst. A i když nejste třeba věřící, chápat Nový zákon jako filosofické zamyšlení... A mé řeči neberte jako kázání. Vzhledem k tomu, že také nejsem organizována v žádné církvi (což ale neznamená, že jsem nevěřící:-)....

plakát

Johnny si vzal pušku (1971) 

Můj komentář bude asi zkreslený knihou, kterou jsem dočetla ten samý den, kdy jsem zhlédla film. Kdybych měla hodnotit sílu příběhu, pět hvězdiček by nestačilo. Z obyčejného kluka se následkem úrazu stává myslící torzo promítající si svůj předchozí život. Pomalu chápe, že již nikdy nebude slyšet nic víc než dávné zvuky minulosti, neuvidí svou milou, nedotkne se jí.... Neví ani, zda je ve své rodné zemi, zda jeho blízcí vědí, co se s ním stalo. Nejsilnější scénou (kromě závěrečné) pro mě byla ta, kdy postarší sestra, která by mohla být hrdinovou matkou, otevře okno a na ležící torzo dopadnou paprsky slunce. A on je zase na chvíli doma a šťastný. Brečela jsem a moc. Ten film snad musí zasáhnout i cynika. P.S. Formě nemám co vytknout, kniha je kniha, ale film se povedl moc dobře. Funguje stejně, i když z vnějšího světa víme víc a z hrdinova nitra o trochu méně. Doporučuji

plakát

Sexuální praktiky pozemšťanů (1999) 

Carmen je sice kočka, ale sluší jí to o dost míň než v Pobřežní hlídce; navíc její hraní (hlavně postelových scén) těží pouze z jejího vzhledu (orgasmus hrajou líp i holky v podprůměrných péčkách). Jediné, co je na tomto filmu zajímavé a originální, je právě ten dokumentární komentář okolo - někdy velmi vtipný ("Sameček se snaží přeměnit v hermafrodita") Takže dvě hvězdičky. Ale kdyby tvůrci vzali z Pobřežní hlídky i představitele hlavního hrdiny, mohly to být hvězdičky tři (kromě Mitche Buchanana samozřejmě:-D

plakát

All About Anna (2005) 

Průměrný romantický film s podprůměrnými hereckými výkony a pár záběry na ženské vzrušení (které je však zahrané velmi dobře narozdíl od průměrného pornofilmu) a pánské ztopořené "zařízení" :-) Celkově to mohlo být originálnější, ale vzhledem k tomu, že je to nejlepší soft "eroťák", který jsem kdy viděla, dávám tři hvězdičky. (btw. hlavní herečka pěkná, hlavní herec moc namakanej a vůbec ne můj typ - kdyby byl hezčí, mohlo být i víc hvězdiček:-D