Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (211)

plakát

Ecce Constantia (1992) (TV film) 

Neuvěřitelně zajímavé a navíc neotřelé zpracování. O hereckých výkonech nemá smysl hovořit. Tak silné obsazení ale ani nedává nic jiného tušit, než že se od prvních chvil na obrazovce rozehraje skutečný herecký koncert. Ačkoli je v současnosti určitě už jen málo lidí nahlížející na tuto epizodu našich a evropských dějin v jednoduché kosntrukci Zikmund - liška ryšavá, Jan Hus - mučedník, kvůli kterému byl koncil svolán, aby ho upálili, i vzdělanější člověk možná bude překvapený jak až složitá hra se to tehdy v Kostnici hrála. Zarámování děje do dobového televizního vysílání ve mě před shlédnutím vzbuzovalo silné obavy, že půjde o jakousi frašku. Ve skutečnosti působí tento koncept v některých místech příjemně a přitom opravdu jen jemně odlehčujícím dojmem a zároveň dobře funguje jako pojítko mezi současným způsobem vnímání světa a tehdejším děním v Kostnici. Už například samotné zahájení zprávami o počasí je naprosto geniálním řešením toho, jak divákovi stručně a jasně ukázat, jak vypadala Evropa v době upálaní Mistra Jana Husa.

plakát

Jen o rodinných záležitostech (1990) 

Pět hvězd dávám pouze filmům, které bych si ráda kdykoli zkoukla znovu. Tohle ovšem není ten případ. Tento film je tak moc dobrý, že ho podruhé už vidět hodně dlouho nemusím a pořád ho budu mít v živé paměti. Vynikajícímu scénáři, naprosto dokonalé kameře odpovídají úžasné herecké výkony.

plakát

Doktor Martin (2015) (seriál) 

Skvělé. Takové pygmalionské téma zcela naruby. Nicméně, jak já mu rozumim. :-)

plakát

Jistě, pane premiére (1986) (seriál) 

Stejně, jako Jistě, pane ministře, dokonalé. A co víc, obě řady naprosto dokonale nadabované.

plakát

Jistě, pane ministře (1980) (seriál) 

Dokonalé! ...a při tom všem strašné tím, jak realistické...

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

Hurá, konečně seriál pro mě. Toto jsou lidé, kteří hovoří jazykem mého kmene. Hrají stejné hry, mají stejné záliby, řeší stejná dilemata. Zcela jim rozumím. To mi však neblokuje možnost se z plna srdce zasmát. Jediné okamžiky, kdy poněkud "bliju v rohu" nastávají ve chvílích, kdy Howard začne někoho balit. Naopak lituji, že nemohu některé lidi ve svém okolíé sejmout stejně, jako Sheldon. Mně by to neprošlo, já na to nemám ty papíry. Jen pro upřesnění: Život s "Aspergery" NENÍ ve skutečnosti takto vtipný. Jako odreagování od reality to ale funguje dokonale. :-)

plakát

Krkonošské pohádky (1974) (seriál) 

Naprostá klasika mého dětství. Na rozdíl od vlka, kterému jsme s bratrem fandili odjakživa, jsem se do fanklubu Trautenberka přiřadila až v dospělém věku. Jeho vynalézavost, podnikavost a obchodní duch neznají mezí! :-) Bohužel má ale strašnej pech na souseda, kterej nejenomže je téměř všemocný, ale ještě mu šmejdí po revíru sojka-práskačka. Hůř, než se sousedem, dopadl už jenom s poddanstvem. Neustále kušnící Anče, přizdisráč Kuba a totálně neschopnej hajnej. Aneb jak nebohý feudál k ještě větší bídě přišel. :-) Ale vážně. Nádherné pohádky. S tradičním dobrým koncem, navíc v tomto případě vždycky i s nějakým tím mravním ponaučením, a pro mě v dětství naprosto neodolatelným Krakonošem.

plakát

Enderova hra (2013) 

A je to tu zasse. Pro jednou si v Holywoodu dovolili natočit film podle knížky, kterou přečetlo více lidí než se vejde do středně velkého supermarketu a hned s ekaždýá cítí oprávněný hodnotit a především kritizovat, jak se to dělat nemělo a jak on by to ... a blablabla a blablabla. Nechme zoufalcům nikdy nepřekročivsím stín průměrnosti jejich chvilku slávy a nadšení, že mimořádně od něčeho zase znají předlohu.... Předně, je moc dobře, že se k natočení Enderovy hry přikročilo v době, kdy je to relativně bez potíží technicky možné. Výsledkem je film, který vypadá v mnoha ohldech technicky přesně tak, jak to bylo v knize popsáno. Nesmírně mě nadchlo vypuštění pasáží o Petrovi a Valentině a jejich mediální masáž obyvatelstva Země. Nebavilo mě to už v knize a tudíž mi to ani v nejmenším nechybí ve filmu. Fokus na Endera se mi líbil. A ten mládenec, z rodu Elijahů Woodů (bezelstná kulatá očka) to zahrál skvěle. I výběr dalších ústředních postav byl skvělý. Harrison Ford sice nepřekvapil ničím novým, ale - popravdě - od toho tam snad ani nebyl a nějak se to od něj ani nečeká. Stačí, aby byl takovej, jako je vždycky. V tomto případě ovšem bez svího jiskrného humoru. Ale takové filmy už má na kontě taky (najmě v uprchlíkovi to taky moc prča nebyla). A myslím, že se velmi pěkně povedla i hudba. Sice to není nic, co by se mi vybavilo při prvních tónech (na rozdíl od jiných podobně laděných snímků), ale svou funkci splnila do puntíku. Sečteno a podtrženo, film považuji za skvělý. Za velice povedený a za nesmírně důstojnou a povedenou adaptaci nádherné knížky.

plakát

Pět dní jednoho léta (1982) 

Tenhle film má momenty, jejichž přesnost si mnoho lidí možná asi ani neuvědomí. Dosti klíčový je ten, kdy se Douglas v dobré míře rozjaří a začne se chovat jako mladík. Ovšem jako mladík před x lety. Kdy takové chování bylo v normě. U mladíků. Jenomže ona je krapet jiná doba a především, on už jaksi mladík není. Navíc, nikdo od něj takové rozjaření nečeká a Kate ho ani vidět nechce. Nastává trapno. Na jedné straně trapno plné zhrození se, na druhé straně trapno ukřivděné. Obojí oprávněné a obojí nepřekonatelné a do budoucna už jenom destruující. Co se stalo, nemůže se odstát. Kate nikdy nechtěla vidět rozjařeného odvázané staříka. To, co na Douglasovi milovala, byl ten seriózní chlap, ke kterému mohla vzhlížet. Né trapák, za kterého se bude stydět před cizími lidmi. A naopak Douglas tím, že se s Kate a před Kate odvázal, měl pocit, že se tím více sbližují, že se jí více otevírá. Její reakce ho proto do morku kostí zraňuje. Katastrofa musí nutně přijít.

plakát

Avatar (2009) 

Nádherný film. Pandorská příroda je místo, kde by snad chtěl žít každý, komu civilizace ještě neotupila poslední pudy toužící po skutečné svobodě a kontaktu s přírodou. Je mi upřímně líto lidí, kteří jsou schopní film odmávnout rukou jako ekologickou agitku. Film je úžasný po technické stránce a má moc hezký příběh, se kterým se může normální člověk s klidným svědomím ztotožnit. Což se o mnoha jiných - rádoby uměleckých - filmech rozhodně říct nedá. U mě spokojenost. Naprostá. Takhle se mají vyprávět příběhy. Protože kvůli tomu se filmy točí. Kvůli vyprávění příběhů. A tenhle byl moc hezký.