Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 158)

RHK 

všechny recenze uživatele

Knihu velmi miluji jako jednu z nejlepších sci-fi všech dob. Film se její obdobou nestal, protože se do 115 minut vešly jen naprosto základní dějové okamžiky. I tak mne film potěšil a doporučuji jej. Mladý spasitel Ender - Asa Butterfield má oči jako Elijah Wood, potěší i zaťatý Harrison Ford v roli velitele bitevní školy a Ben Kingsley coby Enderův předchůdce v ničení Termiťanů. Trailer na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/306861-enderova-hra/videa/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle je trochu osobní záležitost, protože jsem četl nejen hlavní Enderovu sérii, ale také paralelní příběhové linie, takže mi je svět Endera, Fazolka a dalších blízký. I proto musím odhodit klasické fanouškovské růžové brýle a nehledat zbytečné rozdíly oproti předloze (to třeba ve zkratce na konci komentáře). Zfilmování Enderovy hry se jednoduše povedlo, převedlo román s několika vrstvami vyprávění do smysluplného a funkční celku. Ano, je to chladný film. Ano, musíte přijmout jeho pravidla, hlavně děti-velitele. Ano, není to typický mainstream, a právě proto chtělo výsledné ztvárnění filmu od Hooda a dalších zúčastněných velkou odvahu. Spektakulární momenty (bitvy, bitevní sál, simulátor, ten je jak mé vysněné hraní počítačových her jako byl Homeworld nebo Starcraft:)) jsou střídány intimní rovinou vyprávění (rozhovory důstojníků, "hra"). Scény se rychle střídají, příběh se odvíjí až nečekaně rychle a s postavami se nedokážete pevně sžít, takže pro vás vlastně zůstává důležitý jen Ender a Graff, na ostatní tu prostě není místo. Na jednu stranu je to krok směrem k divákovi, který nechce vidět tří hodinovou cestu do duše dětského velitele, ale současně tu chybí propojení postav, jejich vzájemná hlubší interakce a pochopení (především vztah Endera a jeho sourozenců). To je právě hlavní mojí výtkou k filmu, že neustále utíká směrem dopředu, děj není časově upevněn (ztrácíte pojem o čase, jak byl dlouho Ender u mloků? U draků?) a jako by divák přicházel o nějaké vnitřní spojitosti (vynechané další příběhové linie a vnitřní vazba postav na autoritu Wiggina - trénink draků). Do dvou hodin ale nešlo dostat všechno a to hlavní, to hlavní ve filmu je. Díky za to i tou poslední hvězdičkou v hodnocení, kterou bych jinak asi vynechal. PS: doporučuji knihu, vlastně minimálně první dvě, protože pro mě je Mluvčí za mrtvé ještě lepší než Enderova hra, jen o jejím zfilmování pochybuji opravdu hodně... PPS: teď počkejme deset let, než svět bude připraven na Mluvčího za mrtvé (a následnou Xenocidu) a herci dorostou do svých rolí:) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chytré a inteligentní scifi. Tématicky dost originální a poměrně temné. Občas mi to připomínalo svou ponurostí a odtažitostí některé neakční pasáže z Minority report. Divácky však krajně nepřívětivé. Někteří budou snímek obdivovat, většina ostatních ho uvidí jednou a dost se souhlasným pokyvem hlavy. Není to líbive scifi, je to sonda do hlavy zabijáka. Psychologie výborná, akce spíše ikonická. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem předlohu, nemám tudíž k látce žádný vztah, ovšem už z trailerů mi bylo jasné, že se mi, minimálně po vizuální stránce, bude Ender's Game líbit. A je to tak. vizuální stránka je naprosto dechberoucí a to bylo to hlavní, co mě odtrhlo od obyčejného až klišoidního příběhu. Ale co, herecké výkony, zejména Asy Butterfielda, mě velice mile překvapily a Harrison Ford po delší době nevypadá znudeně a snaží se. Mně to stačilo, blu-ray na 152cm tv mě totiž naprosto dostalo...82% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj som netušil, čo od filmu očakávať, naschvál som nevidel trailer, zrýchlene som prebehol zadný obal DVD a šiel do toho. Film sa spočiatku správa dosť povrchne a po polhodine som si myslel, že je to celé len zlý vtip. Partia tínedžerov, ktorí majú zachrániť svet, je vyslaná do vesmírnej výcvikovej stanice, aby sa s nich stali neľútostní velitelia (vo veku 8-10rokov? WTF?!) atď. Nezvyknem spoilerovať, ale takýmto pomerne lineárnym štýlom bude príbeh ešte nejakú tú dobu pokračovať. Postupom ale film naberá na obrátkach, pomerne svižne plynie hlavne vďaka akčným scénam. Veľa času sa ale stráca pomerne otrepanými motivačnými frázami a dialógy celkovo neoslnili. Navyše vodcovstvo a dominantnú pozíciu, ktorú mal Asa Butterfield stvárniť, som mu takmer vôbec neuveril, a keďže je pozornosť celého filmu upriamená práve naňho, tak tým je ovplyvnený aj môj celkový dojem. Na druhej strane záver filmu je úplne iná kapitola a prekvapujúco ma napriek predchádzajúcim dvom tretinám filmu celkom slušne zrazil do kolien. Tu sa nakoniec prejavila slabosť osobnosti Asu Butterfielda preukázala ako dobrou voľbou, pretože v závere dokázal skutočne precízne zahrať na city. Reputácia a chuť teda sčasti napravená. Samozrejme dalo sa na to pozerať aj kvôli Fordovej a Kingsleyho účasti, skvelej práci kamery a vyčančaným efektom. 60%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (30)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 110 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama