Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (39)

plakát

Il Boemo (2022) 

Tak nám po krátké době vstoupil do kin další nákladný český "životopisný" snímek, tentokrát však nejde o akční středověkou mlátičku, ale spíše o lyričtější drama plné hudby, vášnivé lásky a barev.  Propracované kostýmy, dobové vybavení interiérů i skvělá práce s barvami utváří uhraničivou atmosféru klasicistní Itálie, vše navíc doplňuje skvěle nahraná Myslivečkova hudba. Pro počáteční nahlédnutí do jeho díla se film skvěle hodí, co se týče detailů Mistrova života, snímek pracuje s jeho základní osnovou a doplňuje ji s ohledem na dostupné dobové prameny (bohužel se jich o samotném Myslivečkovi moc nedochovalo). Některé scény jsou opravdu výborně natočené (především setkání s mladým Mozartem), osobně oceňuji také kvalitu ztvárnění některých naturalistických detailů. Co se týče hereckých výkonů, Vojta Dyk se zhostil hlavní role se ctí, a dokonce se naučil italsky, za což pomyslně smekám klobouk. Ostatní herci ho zdatně doplňují, potěší také camea několika známých tváří. Celkově se na české poměry jedná o velmi dobrý film, menší důraz na děj a pomalejší tempo nemusí ale sednout každému. Do boje o Oscary ho můžeme vyslat s klidným srdcem, snad se mu podaří znovu oživit zájem o hudbu zdatného, leč téměř zapomenutého českého rodáka.

plakát

Magnaci i Czarodzieje (2021) 

Tak tohle je dle mého názoru jednoznačně nejlepší fantasy roku, opravdu mě tvorba našich sousedů velmi příjemně překvapila. Propracované efekty, brilantní herecké výkony a skvěle zvolená hudba společně s legendárním Stachu Jonesem dělají z filmu opus magnum polské kinematografie. Přes deset let čekání se opravdu vyplatilo. "Pozdrawiam Was wszystkich fanów, wyszkolę Was w jeden księżyc, odp***dolcie się"

plakát

Děsnej doják (2006) odpad!

Tony Cox a scéna s nailgunem jsou jediné dobré věci na této hromadě filmového hnusu.

plakát

Truman Show (1998) 

‚‚Akceptujeme svět tak, jak je nám prezentován.‘‘ Originální námět, z něhož tvůrci vytěžili maximum a přeměnili ho ve skvělý film s výborným Carreym v hlavní roli. Kdo ví, zda se v budoucnu něčeho takového nedočkáme, zatím ale beru Truman Show jen jako úsměvné varování před sílící mocí médií do budoucna.

plakát

Krvavá neděle (2002) 

Krvavá neděle z pohledu různých aktérů na obou stranách. Díky kameře, neokoukaným tvářím a absenci hudby působí film velmi autenticky, skoro až jako dokument. Film přibližuje drsnou realitu z 30.ledna 1972 obyčejnému člověku a mohu ho jedině doporučit.

plakát

Království zombie - Série 1 (2019) (série) 

Středověká Korea, dvorské intriky a zombie nákaza? Zní to jako pěkný mišmaš, ale rozhodl jsem se dát seriálu šanci. Udělal jsem dobře, překvapivě to skvěle fungovalo. Po trochu rozpačitém začátku se série rozjede a svižným tempem směřuje do překvapivého finále. Kostýmy, výběr lokací a kamera dotvářejí skvělý vizuál, herecké výkony též nejsou špatné, i když některé postavy působí trochu škatulkovitě. Neviděl jsem mnoho počinů z jihokorejské kinematografie (vlastně asi jen Parazita), ale Jihokorejci očividně točit umí. S pomocí Netflixu vytvořili kvalitní a neobvyklý zombie seriál a doufám, že si udrží kvalitu i ve druhé řadě.

plakát

The Mandalorian - Season 1 (2019) (série) 

Z první série Mandaloriana jsem upřímně nadšen. Měla sice i slabší epizody, především třetí a čtvrtou, jiné byly ale naopak vynikající. Odlišný přístup různých režisérů je někdy opravdu vidět, dává jednotlivým dílům zajímavou různorodost. Akční a místy westernová jízda s neotřelými hrdiny drsným nájemným lovcem a baby Yodou mi spravila chuť po nové triologii a solidně doplnila SW univerzum. Těším se na druhou sérii.

plakát

Věc (1982) 

Jednoznačně jeden z nejlepších horrorů, co jsem kdy viděl. Originální zasazení do Antarktidy, výborný Kurt Russell, jedinečný záporák a stále houstnoucí atmosféra, v níž si nikdo nemůže navzájem věřit. Mrazivá Morriconeho hudba dodává celému filmu správný ráz a dělá z něj ten pravý masterpiece. Při uvedení Věc v kinech sice spíše propadla, čas ale jasně prověřil její kvality a právem si vydobyla kultovní status.90%