Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (967)

plakát

Operace Spodnička (1959) 

Smál jsem se skoro půl filmu. Dost tomu pomohl skvělý dabing. Je málo válečných filmů, co jsou natočeny jako komedie (Velký flám např.) a jsou povedené. Tento také ano. Všichni herci tu odvedli maximum, aby film vyzněl sice jako komedie, ale nebyl zesměšněním válečného úsilí Američanů. Žádné takové ty kyselé hrozny aktivistů. Proto je i po tolika letech stále shlédnutelný, protože není ani směšný, ani urážlivý, je prostě hravý. Hodnotově to sice nevyzní v Oscarovou přehlídku, ale při pohledu na to, za co se dnes Oscary udělují, tak tento film získal jen nominaci, ale předčí jiné oceněné. A při druhém shlédnutí si vychutnáte i ty jemné žertíky, které jste na první dobrou propásli. Co více od zábavného filmu chtít.

plakát

Bratři Bluesovi (1980) 

Málo která parodie (navíc vyrobená v USA, kde k tomu nemají žádné vlohy), proložená skvělou muzikou (o originál zpěvácích ani nemluvě) mě tak nenadchla. Z části muzikál, komedie-parodie a jakési road movie -splácanina všeho vkusu , ale úžasná. Už vím, pro Aykroyd odešel do nebe s takovým uznáním svých kolegů. Tenhle film byl nejen brilantní oslavou skvělé muziky, ale  zakomponoval na pozadí vězeňské story, pitomé policie, šílených hudebníků a obyčejných lidí i to, co se jako úspěch hodnotí hozením flašky a neúspěch stejně. To nemělo chybu. Nic nečekejme, jde jen o skvělou zábavu a té je dnes tak žalostně málo.. kde jsou "zlatá léta" Humoru a zábavy? V minulosti? Ano tam. Tohle bylo za 90%.

plakát

Babylon (2022) 

Nakonec jsme dal vše do banku a důvody jsou asi tyto:  Margot Robbie hraje tu zoufalku skvěle, Pitt nezklamal, Maguire byl fantasticky otřesný, a film ukázal, co se stane, když potkáte svou femme fatale. Dopadnete bídně. Stopáž je sice vražedná, ale nenudil jsem se. Konec byl trochu očekávaný, ale jinak ukázka druhé strany mince továrny na sny byly skvělá a večírek velkolepý. Kamera bez chyby, některé scény velkolepé - komparz válečníků mě téměř dorazil. Co tam ale bylo doslova nadpozemské byl soundtrack. Od začátku až do konce, prošpikovaný sekvencemi ze Zpívání v dešti, ale to byl nářez. V 7.1. mi to fakt libozvučilo. V závěru obrazů jsme hádali , co vše vidíme (Ten Buňuel byla pecka) a trefili jsme z poslední doby asi všechno. Ano byla to takové svérázná pocta vývoji filmu, ale podaná stylem, který stojí za to vidět. 90% PS. Kdo má doma Olgu? Ha ha..

plakát

Nabídka (2022) (seriál) 

Tak tohle hodnotím jako jeden z nejlepších seriálů. Hltal jsem díly kontroloval údaje, obdivoval herecké výkony i zápletky, vnímal soundtrack jako skvělý odraz té doby i nakonec to, že Amerika dokázala natočit kritický film s tak velkým uměleckým přesahem, že to sbírka tehdy ceněných Oscarů správně odrážela. (Dnešní politicko-korektní Oscary mě už téměř nezajímají..). Přemýšlel jsem, kde najít chybu... a marně. Tak mě nezbylo než dát 5 hvězd, protože tohle fakt stálo za to. Samotnou knihu jsem četl před mnoha a mnoha lety, film ani jeho pokračování mě až tak neoslnilo, ale tahle série ano. Tu mophu s klidným svědomím doporučit. A výkon Tellera mi konečně odpověděl na otázku, kde se po sérii Divergence vzal v Top Gun II. Je tam správně.

plakát

Bratrstvo neohrožených (2001) (seriál) 

Dal jsme si hodně dlouho na čas, než jsem tuto sérii zhlédl. Ano, ta vysoká hodnocení jsou zasloužená. Výborný scénář, výborní herci, přesvědčivá hrůza války a kruté umírání kamarádů kolem vás. Navíc se vše promítá na osudu 101 divize, která je tím skutečným hrdinou filmu i dějin. Ocenil jsem, jak i amíkům kde co nefungovalo, jak i oni chybovali, jak film to vše přiznával. Snad jen ten německý nenávistný fanatismus tam nebyl tak krutě předveden, vyjma záběrů z koncentračního tábora. Dnes nenávistné nacisty nahradili stejně nenávistní "zelení", kteří původně skutečné ochránce přírody vytlačili a stali se a stávají se stejnými zrůdami, pro které koncentráky představovaly řešení jejich plánů. V kontextu dnešní reality je série natočená dávno před dvaceti lety pozoruhodným varováním, že zlo může mít jinou barvu a jiný název, ale zlem zůstává.

plakát

Černý Tulipán (1964) 

Alainu Delonovi tu bylo pouhých 28 let. A byl ve dvojroli skvělý už tehdy. Počítám, že film jsme viděli desetkrát...? Romantická krimi na pozadí blížící se francouzské revoluce s prvky komična dokázala oscilovat přesně na hranách dnes oblíbené udržitelnosti a vznikl tak film, který do zlaté historie patří. Co by se tomu filmu dalo vytknout? Marně hledám...

plakát

Pyšná princezna (1952) 

Přestože je ta pohádka prosákla socialismem, patří mezi jedny z nejhezčí a výkony všech herců si dodnes zaslouží obdiv, uznání i popularitu. Je pozoruhodné, že v době stalinistického temna vznikl film s takovým dobovým přesahem a s jednoduchou písničkou, kterou zná několik generací. Zápletka i její rozuzlení je půvabné, princezna má šarm, rádcové ukazují, že dnešní politici si našli vzor a král sem stal nesmrtelný výrokem: Odvolávám, co jsme odvolal. Jednoduché a umělecky skoro geniální.

plakát

Perry Mason (2020) (seriál) 

Tu skvělou muziku Terence Blancharda mám jako třešničku na dortu u obou sérií, které jsou skvělé. Obsazení, zápletky, postupné rozpracování zločinu... skvělé dialogy a to vystižení své doby! Málo kdo to umí tak dobře a kde četl originály s "velkým detektivem" Perry Masonem ví, že knihy byly jen základem k této sérii, která použila jména, místo, děj, ale osoby toho filmu žijí svůj život. Pro čtenáře trochu překvapivé, pro milovníka filmů nepodstatné, protože série jsou vynikající. A černý Paul Drake? I v Americe herci a tvůrci chtějí žít a tato doba kompromis vyžaduje, než se zase vrátí zdravý rozum. Chris Chalk je ale velmi přesvědčivý a sérii nekazí, naopak k úspěchu přispívá, stejně jako Shea Whigham, který je pomalu na Oscara. A to, že gaunera nedělá ani barva pleti ani pohlaví, to je dobrá připomínka všem, co šablonují, nálepkují a zjednodušují. Matthew Rhys přináší na plátno či obrazovku advokáta, kterého dnes nepotkáte a je to dinosaurus advokacie, který vyhynul.  Erle Stanley Gardner to nepochybně časem musel vědět také, ale jeho Nadace posledního odvolání byla útočištěm i těm, které lhostejný a líný advokát hodil lvům a sebral si svůj honorář. Myslím, že právě toto moderní pojetí jeho Velkého detektiva je i poctou autorovi, který byl i skvělý advokát a kousek Perry Masona je kousek jeho samotného. Jsem přesvědčen, že Gardner by byl sérii nadšen, stejně jako já.

plakát

The Mandalorian - Season 3 (2023) (série) 

Mě Gina Carano nechybí a jsem rád, že Grogu zůstal. Jistěže cítíme v tom filmu vedle soubojů i to národního uvědomění, že i řád je nezbytný, pro někoho i víra, že to, co je správné musí být správné, nikoliv vylhané, že to, co je špatné musí být odstraňováno a pak je komu, a pro co fandit Tady se spíše nechat vtáhnout do děje a být součástí. Doslova tisíce jmen v konci titulků prozradí, kdo všechno vyjma těch před našima očima to musel odpravovat, ale výsledek je skvělý. Po třech posledních SW, které byly zklamáním (Daisy Jazz Isobel Ridley mě ale nezklamala), tak Mandalorian série je osvěžením oka i ducha a spokojenost z filmovým zážitkem je tou odměnou tvůrcům (tady vyjma honorářů, jistěže). Série nepochybně nekončí, máme tam tajnou radu Impéria (tak úžasně připomínající nacisty), špionku v Nové demokracii, máme tam ještě hodně nedořešeného a my diváci chceme konce a vysvětlení. 5 hvězdiček zasloužených. A že je to jen pohádka? A kdo je nemá rád?

plakát

Velký flám (1966) 

To prostě můžete vidět i pětkrát...95%