Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Záchrana sirotčince z pera Johna Landise a Dana Aykroyda mě za srdce nechytla, proběhlo to jen tak napůl plynu, žánrový mix je hodně široký a po pravdě jen v té hudbě jsem našla zalíbení, tahle složka je parádní.. Bratři Bluesovi na cestě k vydělání peněz jsou místy zábavní, místy vtipní a musím otevřeně přiznat, že pro mě místy i nudní a délka snímku na mě byla příliš velké sousto.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekedy cítite, že ak vás do 20 minút film nechytí, tak vo zvyšku stopáže budete stratení. Pri komédii je to o to horšie, že jediným zmyslom tu je humor a vy sa stále nesmejete. Bratia Bluesovci ma občas chytili počas vystúpení, avšak to medzi tým asi aj vďaka prekladu dabingu považujem za ničnehovoriacu vatu. Teda až na záverečnú naháňačku, ktorá je sama o sebe skvelou akčnou sekvenciou, avšak po hodine a tri štvrte prišla príliš neskoro. Takže Blues brothers vlastne považujem za dobrý akčný film, priemerný hudobný film a slabunkú komédiu. Oni chcú byť všetko naraz a asi aj preto trvajú tak nekonečne dlho a pôsobia značne nekonzistentne . Potešila Carrie Fischer ako pobláznená ženská, ale jej variácia vo Why me ma pobavila omnoho viac. Prečo sa stal film takým kultom a prečo sa páči toľkým ľuďom ale napriek všetkému plne chápem. ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele

SPOILER!Bratia Bluesovci (The Blues Brothers, 1980). Bratia Jake (John Belushi) a Elwood (Dan Aykroyd) Bluesovci boli ako siroty vychovávaní rádovou sestrou. Jake sa po podmienečnom prepustení z väzenia spolu s Elwoodom vracajú do sirotinca, kde vyrastali. Tu zistia, že cirkev sirotinec už viac nechce podporovať a plánuje ho predať. Jediným spôsobom ako zachrániť miesto, kde vyrastali pod tvrdou sadistickou rukou matky predstavenej, je do 11 dní zohnať a vyplatiť daň z majetku vo výške 5.000 dolárov. Jake je pri následnej návšteve gospelového kostola, počas kázne reverenda Cleophusa Jamesa (James Brown), osvietený a „bohom poverený“, aby dal znova dokopy svoju starú bluesovú kapelu a vyrazil na koncertné turné. Je to pre bratov jediný legálny spôsob ako získať peniaze potrebné na záchranu sirotinca. Bratia Bluesovci je šialeným hudobným road movie. Plným nezabudnuteľných a nákazlivých hudobných čísel Jamesa Browna, Arethy Franklin, Johna Lee Hookera, Caba Callowaya alebo Raya Charlesa, pri ktorých si mimovoľne budete nohou dupkať to rytmu. Nechýbajú v ňom ani automobilové naháňačky v uliciach mesta alebo nákupných centrách, neonacisti z Illinois alebo rozzúrená country a westernová kapela. Maličké cameo si v ňom vystrihol aj Steven Spielberg. Renomovaný kritik novín Chicago Times, Roger Ebert popísal tento film ako „veľký, dunivý motor, ktorý napriek všetkému dokazuje, že ak ste dostatočne hlučný, vulgárny a máte dostatok surovej energie, dokážete aj z parného valca spraviť muzikál a naopak.“ Touto oslavou hudby, chaosu a afro-americkej kultúry si Landis mohol odčiarknuť vo svojej filmografii už druhý film disponujúci kultovým statusom. 87% ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal k tomuto kultovnímu filmu a rozhodně jsem nelitoval, že jsem jej viděl. Na druhou stranu ale musím říct, že jsem přece jenom asi čekal něco víc, ty čtyři hvězdičky jsou jenom s odřenýma ušima. Ovšem nejvíc musím vyzdvihnout geniálně naprojektovanou a zahranou hlavní dvojici. Především Dan Aykroyd zvládl svoji postavu opravdu skvěle a je zcela nepodobný naivkům a smolařům, které obvykle zpodobňuje. Ostatně, dokud si na chvíli nesundal černé brýle, vůbec jsem jej nepoznal. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Vo sne by mi nenapadlo, že v hudobnom filme z roku 1980 uvidím výbuchy, naháňačky áut, či zase ďalšie výbuchy. Ale jedna moja kamarátka má na chladničke napísané, že Everything is possible a zjavne má tá jej chladnička pravdu. Lebo tento film bola ťažká crossover recesia. A niektoré scény mi prišli síce zbytočne dlhé a film mohol byť teda o niečo kratší, no výsledok bol, aj vďaka mnohým celebritám vo vedľajších úlohách, celkom veľkolepý. A scéna v nóbl reštaurácii neskutočne vtipná... ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • Ze slavných hudebníků si ve filmu střihli drobné role mimo jiné: Ray Charles, Aretha Franklin, James Brown, Cab Calloway nebo Steve Lawrence. (Matty)
  • Elwood sundá svůj klobouk za celý film pouze třikrát: když jde spát ve svém pokoji, aby rozbil okno do Palace Hotelu a ke konci filmu, když se Bluesmobil rozpadne na součástky. (Matty)
  • Scéna, kdy Bluesmobil uhání ulicemi Chicaga rychlostí 115 mil za hodinu je reálná. Filmaři kvůli ní nechali vyklidit dva jízdní pruhy pro maximální rychlost 100 mil za hodinu. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama