Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (2 215)

plakát

El pico (1983) 

Pecka!! Fakt hodně syrovej španělskej flick o dvou mladých týpcích, kteří se dostávají do závislosti na heroinu a do všech těch sraček, které s tím běžně souvisí. Je to hodně syrový, krutý, smutný ... některý scény byly fakt dost hustý, přitom vše realistický. Kromě dramatického vykreslení závislosti na heroinu film slouží i jakási kritika sociálního systému, policie, obchodu s drogami a v některých okamžicích nabízí i docela hlubší filosofické zamyšlení. Konkurence "bezkonkurenčního" italského Amore Tossico, který vznikl ve stejném roce.

plakát

Sukeban: Tamatsuki asobi (1974) 

Klasický japonský "violence-sukeban-exploiter". Ženské gangy si to rozdávaj na férovku, hlavní hrdinka plánuje velký lup diamantů, čímž by se do smrti vyřešila její životní situace, stejně jako celé její dámské partičky. Nechybí tajemný cizinec, do kterého se hrdinka zamiluje a který gangu pomáhá. Sadističtí mafiáni, vyjebávky, podvody, rvačky ... Do polovinu mne to dost nudilo, ale pak se to rozjelo a já už asi po stopadesáté jen kroutil hlavou, co si Japonci na začátku 70. let dovolovali nacpat do svých filmů. Spousta násilí, zejména na holkách, nahota, kozičky, brutalita, čím dál víc a víc červené barvy atd. ... Fakt docela hustý ve finále... Jako film je to volovina, ale fajn volovina a určitě lepší než USA-grindhousy ze stejných let. Čistě zábavná, komixově laděná divočina pro příznivce subžánru ...

plakát

Lovci hlav (2011) 

Na jednu stranu dobré, zajímavé a zábavné, na druhou stranu tak nepředvídatelné, až to někdy bolí, "kostrbaté" a v mnoha zásadních detailech nedodělané a neuhlazené ... Začátek něco napoví, aby se film pak rázem několikrát úplně dějově přehoupl. Finále super, ale třeba ta scéna se psem a traktorem mi přišla jako špatný vtip a do tohoto filmu naprosto nepatřící. Kromě těch několika žánrů je to chvílemi také komedie. Krásná příroda je již standard. O žádnou pecku se nejedná, ale je to v pohodě ...

plakát

Luster (2010) 

Takže moderně pojatý a přepracovaný román o "Dr. Jekyllovi a Mr. Hydeovi", nebo pouhá jednoduchá vykrádačka supergeniálního Fight Clubu (1999)? ... Řekl bych že obojí a jedno nevylučuje druhé. Můj režisérský favorit posledních let, nedoceněný génius, Adam Mason a čím dál lepší herecké eso Andrew Howard opět rozehrávají šííílenou jízdu, kde utrpení hlavního hrdiny nezná mezí. A navíc je to naprosté psycho, pokud si člověk začne představovat, že by se mu tohle začalo v životě dít ... Howard mi dokazuje, že dokáže excelentně zahrát nejen cynické, násilnické hovado, jak je u něj zvykem (Pig (2010), I Spit on Your Grave (2010), Blood River (2009) atd., ale i , neustále vylekaného, nesmělého, neprůbojného slabocha. Nejdřív jsem ho ani nemohl poznat na pohled, ale podle hlasu mi asi po 5 minutách došlo, že to je on. Holt smůlu má, že mu občas přeblikne a jeho alterego je jak utržené z řetězu. Manipuluje, jde si za svým, dělá mu v životě bordel, nemá žádné hranice, nakonec i vraždí ... Slaboušek se rozhodne s tímto svým zlým opakem bojovat, ale je to hodně nevyrovnaný boj. Stále znova a znova se probírá na jiných místech a zjišťuje, jaká zvěrstva v podobě druhé "evil" osoby napáchal ... Mason tentokrát nehraje na brutalitu, gore a násilí. Ale tlačí na psychiku a emoce. Celý film je doprovázen výborným komentářem jako by z rádia, který vysvětluje jak bojovat se svým protivníkem ... Konec je úžasný, jako vždy ... Je to parádní film, opět "one man show" Andrewa Howarda, který je jako herec k neuvěření, člověk kroutí hlavou, jakých poloh dokáže před kamerou dosáhnout. V tomhle mi připomíná snad jen Anthony Wonga v jeho cat III exploiterech z počátku 90. let. Lustera se nebojte, je fajn a je s ním sranda ... :-)) Jen aby vám z něj nezačalo hrabat ... ;-))

plakát

Frostbiter: Wrath of the Wendigo (1996) 

Jedna z těch kvalitnějších a zábavnějších věcí od TROMY. Povedená parodie na Evil Dead II, nebo spíš pořádná vykrádačka. Odkazů na tento kult je zde spousta, v jednom záběru visí na chatě i plakát k E.D. II. Příšerky, hnusy, brokovnice, spálenej černoch, zmrzlej běloch, docela sranda ... Perfektní hudba!!! Za tu hudbu a odkazy na Evil Dead zvyšuju na 4*.

plakát

Jigureul jikyeora! (2003) 

Opravdu super film který diváka protáhne všemi možnými žánry a subžánry tam a zpět, a to ještě tak plynule a nenuceně, že si to ani neuvědomí. Od začátku do konce se něco děje, všechno je zábavné, zajímavé a působivé. Pokud se máme smát, smějeme se na plný pecky, pokud máme být smutní, rozesmutníme se do naprosté hloubky. Navíc naprosto nepředvídatelné. Šíílené postavy, kapitola sama pro sebe. Fakt doporučuju všem, tohle si člověk užije!!

plakát

La Petite Mort (2009) 

Tak další setkání s "porno-fake snuff-torture" exploitation subžánrem. Tentokrát z Německa. Němci jsou na tohle docela hodně ujetí a natáčej hromady nízkorozpočtových podobných prasáren. Tady mě ale docela překvapil profesionálně působící vizual, filtry, kamera a nějaký ty hrátky s ní a taky hudba a ne úplně nejhorší herecké výkony ... Každopádně ten film je to, co je. Není důvod z něj dělat cokoliv jinýho či lepšího. A bohužel na svůj rozpočet nedrží "obsah" v té řádné míře a většina z toho je jsou jen kecy a nudné pasáže, nějaké to psychické týrání ... ale pak i scény mučení a brutality. Zde pak film vyletí do naprosto pekelných obrátek, kde míra brutality a násilí je na samé hranici možného a ještě je to docela zajímavě a obstojně zpracované. Jenže, jak jsem už naznačil, je toho prostě málo ... Takže ve filmu je tak max 15 min, kdy se něco vůbec děje (a nekecaj se kraviny ...). Pro srovnání uvádím u mě 5ti hvězdičkové kousky ze stejného subžánru z různých států světa: Japonsko - Grotesque (2009), Argentína - Snuff 102 (2007), Filipíny - Vampire of Quezon City (2006)... Jinak tohle je samozřejmě film jen pro ty nejotrlejší z diváků, extrémně brutální ...

plakát

Mîtobôru mashin (2005) 

Roky opomíjeno a s tím možná souvisí i mé nízké hodnocení ... Kdysi by se mi to možná líbilo, ale dnes už to byla fakt nuda. Brutální cyberpunkový splatter tvořený jistě s velkým nadšením. A celé ještě k tomu zaobaleno do romantické zápletky nenaplněné lásky. Šílenost, jak je u Japonců zvykem. Jenom už to není ani vtipné, ani zarážející, ani nijak výjimečné, ani nápadité, a triky ... sice lepší než "terabity digi-dat", ale všelijaký plastelíny, tekutiny, hadičky co kdo z tvůrců asi našel doma v kůlně nebo na půdě (mají Japonci v baráku půdu?? ...). Prostě už to není ono, ale ze jsem rád, že jsem to viděl, ze zájmu a z nadšení ...

plakát

Věc: Počátek (2011) 

Je to zábavný, napínavý, má to spád, příšerky a jejich "anomálie" jsou docela hustý, i když digitální samozřejmě ... Akorát mi přišlo prostě jako u všech dnešních "rychloremaků" úplně prázdný prostředí, nudný herecký výkony, postavy mi k srdci nepřirostly. Jako by tomu něco chybělo a já prostě nevím proč a co? Fakt nevím, bavil sem se, neodbíhal, nepauzoval, ale nemělo to tu pravou šťávu, takový to nadšení ... s verzí z roku 1982 se nedá samozřejmě srovnávat ... Ale nedopadlo to špatně.

plakát

Warrior (2011) 

Úžasný, naprosto grandiozně emocionálně vygradovaný drama na pozadí bojových sportů. Po první hodině jsem dost nechápal vysoké hodnocení zde na csfd, protože ta první hodina je opravdu slabota a jen jakási chabá vykrádačka špičkového Fightera (2010). Jenže tam byly vztahy postav a postavy úžasně zahraný, tady je to fakt nic moc. No jo, jenže pak se to začalo tak nějak slušně vybarvovat a po 90 minutách začaly souboje. A to samotný už byla kapitola sama pro sebe ... Fakt super, perfektní techniky, extrémní napětí, hodně obstojná kamera, syrovost atd. Vyřazovací souboje v kleci o jednom vítězi, který obdrží obří finanční cenu. Dva bratry, bývalé zápasníky svede osud do tohoto jednoho turnaje. Oba mají obrovskou motivaci vyhrát, těžko říct, čí motivace by se dala pojmout jako důležitější ... Proti nim partička goril a hlavně jejich vzájemné nepřátelství z mládí. Ono ale nejde o klasické nepřátelství známé ze stovek "martial arts mlátiček" od 70. let, je to velmi složitý vztah. A zde na pozadí soubojů, obrovské barevné šou a vzrůstající obliby jednotlivých postav u diváků jako v koloseu se začne odehrávat vyhrocení bolestivých a hlubokých rodinných vztahů ... A teď už nebudu prozrazovat, jen musím napsat, že ve finále filmu jsem řval jak malý děcko a byl úplně rozsekanej obrovským přívalem emocí a furt brečel ... Přesně jako jeden z bratrů, učitel fyziky, stejně tak film si nechává ty nejsilnější trumfy do finále ... Dlouhá stopáž nevadí. Opravdu špička a pecka ve svém subžánru, tohle jo ... !!!!