Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (99)

plakát

Navalny (2022) 

Navalnyj nebyl dokonalý a možná ani ne tak dobrý, jak jej dokument prezentuje. Ale byl přesně takovým, jakým bylo potřeba. Byl politickým odpůrcem v zemi, která nenabízí zrovna moc možností. V zemi kde byl zastřelen Boris Němcov, kde je vězněn Ilja Jašin, kde být demokrat, znamená být zločinec. Stejně jako mnozí další, i on obětoval život bojem proti zlu. A v tom, jak daleko se dostal, mu nepomohly pouze sociální sítě, ale i obrovská podpora, kterou v Rusku získal, kterou by možná neměl, kdyby zvolil více západní postup. Jestli bych ho chtěl vidět s "korunou" na hlavě? Nevím, ale rád bych si zanechal víru v myšlenku, že byl spíše geniálním populistou, nežli odhodlaným nacionalistou. V obou případech byl tou největší osinou v Putinově prdeli. A já chci, aby v tom zadku ještě dlouho trčel. Chci na Alexeje Navalného vzpomínat, jako na silného člověka, který bojoval proti zlu, který se nezastavil a který zemřel ve víře, že pomáhá své zemi. Chci na něj vzpomínat tak, jak jej prezentuje tento dokument.

plakát

Proměna (2022) 

Emoce-vtip-akce. Emoce-vtip-akce. Emoce-vtip-akce. Emoce-vtip-akce. Už se nudíte? Na YouTube je krásný, krátkometrážní animák. Je jednoduchý, kreativní, emoční a řeší důležité téma. Dostal jednoho Oskara a to je vše. Natočila ho jedna čínsko-kanadská režisérka. Ta samá režisérka natočila ještě „velkej“ film. Víte jaký je problém velkých filmů? Potřebují být vtipný, rychlí, jednoduchý a složitý zároveň, potřebují velké finále a hromadu gagů. Potřebují se líbit všem, potřebují vydělat peníze. Já vím, ten film je normální, průměrný animák, ale podle mě, je to fakt škoda. A možná jsem jenom snílek, který vidí všechno jednoduše, ale stejně bych se chtěl zeptat. Co takhle dělat filmy míň „velký“?

plakát

Chlapec a volavka (2023) 

Fanouškovských pět. Zas jednou možnost užít si skvělou hudbu, animaci a moc zajímavý svět/y. Ve trochu komplexnějším a osobitějším podání si, myslím, každý opět něco najde. Ale je pravda, že hledat není snadný a musíte počítat i s tím, že možná nic nenajdete.

plakát

Jednorožci vs. medvídci (2022) 

OMG yes. Tahle krvavě duhová Mononoke je něco, co by měl vidět ne jen každý Španěl. Řeknete si "Hmm to vypadá, jako zajímavá, kreativní sranda." A ona je, ale hlavně je překvapivě chytrá a dospělá. Přiznávám, možná bych si přeci jen víc užil vymletou, retardovanou řežbu mezi symboly něhy, ale občas se člověk musí trochu zamyslet ne? Tak si to pusťte a ideálně to neodkládejte rok jako já, ta španělština se dá. <3

plakát

Eliška a Damián - Epizoda 1 (2023) (epizoda) odpad!

Moc dobrá akční scéna, kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat. Hej no, celkově jsem vlastně neviděl nic výjimečně špatného. Prostě normální, otřesně napsanej, strašně natočenej a hrozně zahranej televizní ODPAD. Jestli chcete opravdovej guilty pleasure, vykašlete se na 2. epizodu a přečtěte si pár komentářů s 5⁠☆. Já se za sebe i zbytek odborných pseudointelektuálů omlouvám a jdu se klouzat.

plakát

Barbie (2023) 

Barbie je fajn překombinovaná komedie, která cílí na stupidní témata a ani je neumí vyřešit. Zesložitěně řečeno: humoristicky dobrá anekdota, ale bude-li jedinec dosti hlasitě a nediegeticky vizualizovat problematiku s bodem existence rovným Aldenově teorii disproporční mutability, dojde ke sumarizaci problému a vlivem apropriace se fóma invazivně rozšíří, což ve mne indikuje nitropusid. Anebo jednoduše: IMHO celkem fajn film, ale štve mě co řeší a ještě víc jak to uchopil.

plakát

Cool Girl! (2023) 

Well, jakoby čekal někdo něco jinýho? Tvůrci a aktéři si nejspíš sebereflexí život stěžovat nebudou a cílovka taky zrovna neoplývá kritickým myšlení. No a my ostatní prostě pokrčíme rameny se slovy: "Hmm je to sračka."

plakát

Asterix a Obelix: Říše středu (2023) 

Uznávám, že jsem se při prvních zmínkách udělával nad plakáty s ksichtem Zlatana Ibrahimoviče, které oznamovali další díl mnou tak milovaných komiksů. Pak mne ovšem negativní ohlasy přesvědčili skipnout kino a díky bohu za to. Ani nevím, proč píšu recenzi, protože není fakt o čem psát. Dvě hvězdy dávám spíš z lenosti, než že bych pro ně reálně viděl opodstatnění. Jedním slovem cringe, který nenabízí nic od hudby, přes kameru a vizuál, až po herecké výkony. Nejhorší je to asi z literárního pohledu. Příběh, postavy, dialogy, emoce a „humor“ jsou vyloženě odpadní. Vše doráží otřesný dabing. UF Je ovšem pravda, že originál si nestojí o moc lépe a nadabovat tento film musel být vskutku zážitek, proto jsem k českému příspěvku lehce shovívavý, i když Kohák by si nějaký ten exemplární trest možná přece jen zasloužil. :))

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

Dobrý konec je ten, který každý očekává, ten který dobře uzavře každou jednu postavu, který dokončí dějovou linku, podtrhne prezentovanou myšlenku a splyne s tónem celého filmu. Rovněž pokud chcete špatný nebo překvapiví konec, musíte podle něj vystavět celý film. Šťastný, nešťastný i tajemný ending musí být stavěn. K dobrému směřuje špatné a k špatnému dobré, nebo silná myšlenka. U nečekaného zas zpětně jasné zřetelné schody, nikoli zmatení a nelogičnost. Skvělý seriál mimochodem, jeho konec jsem zde nevyzradil, přesto jsem ho já sám trefil takřka přesně dopředu a přesto jsem jej prožíval. Také proto jsem zde, spíše k filmu jako takovému, než ke konkrétnímu počinu, definoval dobrý konec. Protože ten dle mého netvoří napnutí: "jak to asi dopadne", ale jeho dopad na celý film. Jinak řečeno u dobrého filmu odhalí správná dedukce nejlepší možný závěr. Nepočítáme li totiž s chybou v dedukci, jiný konec by logicky v nějakém ohledu nedával smysl. Dobrý film nám může napoprvé dedukci zesložitit či úplně znemožnit, ale zpětně ji musíme být schopni vytvořit vždy.