Reklama

Reklama

Proměna

  • USA Turning Red (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu pojednává o třináctileté dívce Mei Leeové, která se samovolně proměňuje v obří červenou pandu, ale jen když příliš rozrušená, což je bohužel prakticky neustále. Dívku Mei navíc silně znervózňuje její až příliš starostlivá maminka Ming, která se od své dcery téměř nikdy nevzdálí. (Falcon)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (192)

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak nejako dúfam, že tie percená pôjdu hore. A nie preto, že by som bol zastánca Pixaru a všetkého čo prinesú. Ale myslím si, že "Turning Red" je reálne skutočne dobre spracovaný film s dobrým posolstvom. Podobne ako koncom minulého roku som chválil "Encanto", tak s týmto filmom zdieľam v mnohom podobné pocity. V prvom rade ten rodinný element je tu spracovaný veľmi dobre. V druhom rade je to film, ktorý prináša dobrú lekciu nielen pre detí, ale rovnako aj pre dospelých. To finále je tak excelentne spracované, že som ostal veľmi prekvapený. Nečakal som, k čomu sa nakoniec film dostane. Rovnako aj myšlienka priateľstva, snaha nebyť perfektný, hľadanie vlastnej cesty, tyran môže byť vlastne celkom fajn... to sú všetko momentky, ktoré tomu dodávajú správnu hĺbku. A to ma teší. Animácie? Čo čakáte dnes od Pixaru? Kvalitná práca vo všetkých ohľadoch. Vyzerá to nádherne. Od pozadí, cez postavy až k tým špeciálnym efektom. Máme tu potom aj päťčlenný boyband 4-Town, čo je asi Pixarovská verzia "O-Town". Možno. Alebo podobnosť čisto náhodná. Neviem posúdiť. Každopádne film má v sebe ukrytých niekoľko skvelých prekvapení a ciest, ktoré robia z dobrého filmu pre mňa vynikajúci. A musím ho v tomto smere oceniť. Dúfam, že tie percentá pôjdu hore. A nielen kvôli tej pixarovskej animácii. Lebo si úprimne myslím, že film krásne hovorí jednu vec. Rodičia a deti sa o dôležitých veciach musia rozprávať a musia sa jeden toho druhého snažiť pochopiť. Inak budú neustále staré konflikty pretrávať aj naďalej. Film odporúčam vidieť a patrí medzi momentálne tohtoročné highlighty. Hodnotenie: A ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl animák takhle čistě targetovaný na poměrně úzkou skupinu dospívajících dívek. Vyřčené i nevyřčené dospívající problémy jsou čistě otázkou dívek a všechny očividné inspirace na tohleto cílí. Bez debat jsou nosnými motivy obsese asijských boybandů (K-Pop) také anime a obecně kawai kultury. Dětem to bude asi jedno, je to dostatečně střelené, barevné, roztomilé a stále se něco děje. Dospělí už tam tyhle věci dokáže rozklíčovat, ale pro něj tenhl film primárně není. Bohužel ničím jiným než touto stylizací Proměna nevyniká, takže se jedné o veskrze průměrný animovaný film. Na Pixar docela nuda a spíše tedy zklamání. ()

Reklama

SpeedyCZ 

všechny recenze uživatele

Je to hodně dlouho, co jsem viděl film, který mi zcela nesedl. Pixar to risknul jako vždycky po svém. Vztah matek s dcerami je napříč věkem pořád stejný a řeší se stále obdobná trable. Jenže podobně myšlený a formovaný film sedne málokterému divákovi. A to i přes to, že city a vztahy v rodině umí Pixar na jedničku. Cílovka budou asi dvanáctiletá děvčata, do kterých se jen těžko jako chlap a ještě ve svém věku vcítím. Komerční potenciál je dle mého velmi omezený a sázka na Disney+ byla od myšáka imho jediná možná. Letošní klání vyhrálo Disneyovské Encanto navzdory svému průměru. Je mi líto. Budu se ale těšit u Pixaru zase příště. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Ten film je prostě zvláštní. Odehrává se v podivném mixu současnosti a přelomu ’90 a ’00, kde holky šílí z boybandů, frčí Tamagoči, CD toho boybandu je vzácnost a zároveň existuje internet a smartphony. Vždyť dnešní děti ani pořádně neví co to Tamagoči a CD je. Děj se točí kolem dospívání, vzdoru k rodičům a problémů úzkostné traumatizované matky, která ničí své dceři sociální život naprosto bizarním přehnaným způsobem. A je překvapená, že ve 13 je moc brzo na menstruaci (tak si vysvětluje skrývanou přeměnu v pandu). Našel jsem si, že průměr je 13 let, rozsah 10 až 15 let. Ale tuhle linku film jen nakousne a dál nerozvíjí. Podstatné je to, že matka malou Mei vůbec neposlouchá a nechce jí dovolit nic z toho co by chtěla. A má panický strach z přeměn Mei, protože ona sama je děsivé monstrum velikosti Godzilly s chováním Hulka. A tím traumatizuje Mei a přenáší na ni své strachy a neurózy. Turning Red (Proměna? Proč?) nepatří mezi vrcholnou Pixarovskou tvorbu, ale pořád příběh vypráví originálně, poutavě a působí mile. Je tu spousta zajímavých scén, detailů a super nápadů, takže si to mou pozornost udrželo i přesto, že se vše točí kolem snahy dostat se na koncert skupiny, která nejen ve mně evokuje Backstreet Boys. Začátek působí jako něco strašně stupidního pro malé holčičky, ale to rychle přejde. Příběh s drtivou převahou ženských postav se odehrává v pro mě vizuálně nezajímavém Torontu a nebýt tam tolikrát zobrazena kandská vlajka (proč vlastně?), ani by mi nedošlo, že jsme v Kanadě. Není to žádný zajímavý prokreslený fikční svět, jaké Pixar umí. Ten svět není nijak představený a není na něm co představovat. Kamarádky Mei jsou občas otravné a falešné. Na ničení obřím monstrem nedojde. A taky jste dlouho přemýšleli nad tím jaké etnicity hrdinka je? Často je tahle celovečerní prvotina nekonzistentní, hlavně ve vykreslení světa a v mixu prvků pro děti a dospělé. 70 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně svižné a zábavné. Výborný animák na téma holčičího dospívání a s tím spojenými problémy, které je nenásilnou a vtipnou formou naroubováno na přeměnu dívky v obří pandu. Pixar tentokrát neměl velké ambice a chtěl jen bavit a to se mu podařilo a zároveň dokáže poučit i nefalšovaně dojmout. Bál jsem se, že čistě zábavné animaky už nevznikají ale Proměna mě vyvedla z omylu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • V den, kdy se Mei začne proměňovat, má chlapec na chodbě ve škole na sobě svetr rockové skupiny „Escápula“ z filmu Coco (2017). (BMW12)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (BMW12)
  • Meiin elektronický mazlíček Robaire Jr. je Tamagoči, velmi populární hračka na přelomu 90. let a roku 2000, kdy se film odehrává. (BMW12)

Reklama

Reklama