Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbení herci (10)

Toširó Mifune

Neopakovatelný suverén, vždy naprosto oddán roli, navíc obdařen neskutečnou dávkou charismatu. Herecký fenomén, který pod vedením takových veličin, jako jsou Kurosawa, Okamoto, či Inagaki, dokázal vdechnout život široké škále nezapomenutelných postav. Netvrdím, že by se bez něj Kurosawa neprosadil, ale filmová historie by se psala jinak, zvláště pak, co do vnímání japonské kinematografie západem. Expresivní výkony, které předvedl ve skvostech typu Wild Matsu - The Rickshaw Man, Samurai Saga, Samurai Assassin, Rashomon, Nebe a Peklo, Sedm samurajů atd., z něj udělaly věčnou ikonu jedné éry japonského filmu.

Takaši Šimura

Skvělý herec a krásný člověk, Kanbei - vůdce sedmi samurajů, asi nejlepší herecký partner Toshira Mifuneho. Jeho dokonale prožitá role ve snímku Žít, jednom z nejsilnějších děl Akiry Kurosawy, patří k tomu vůbec nejlepšímu, co jsem měl kdy možnost v podání filmového herce spatřit. I v sebemenší roli dokázal prozářit scénu, jeho prostředky jsou úsporné (ne však minimalistické) a výjimečně funkční, což je patrné mj. v původní Godzille, která špatnými hereckými výkony rozhodně netrpí, nicméně Shimura zde nepřetržitě dokazuje, že hraje jinou ligu...

Tacuja Nakadai

Představitel mnoha postav mnoha typů, vždy s širokou škálou jedinečných gest a grimas. Ďábelské škleby, které Nakadai předvádí v různých záporných rolích, jsou jeho nenapodobitelnou devizou. Pod taktovkou např. Kurosawy, Goshy, a především pak Kobayashiho, předváděl koncerty neskutečného formátu - jeho výkon v Seppuku hrozí divákovi udušením (jak se tají dech;) a podchlazením (jak mrazí v zádech;).

Tomisaburó Wakajama

Patrně nejlepší šermíř v historii chambary, Katsuův starší bratr, jenž propůjčil svou tvář a um mnoha skvělým ikonám žánrových filmů a sérií, v čele s Lone Wolfem. Kromě známých, drsných a akčních rolí, dokázal suveréně obstát i při "herečtějších" příležitostech, např. v Shinodově vynikajícím dílku Under the Blossoming Cherry Trees.

Raizó Ičikawa

Dobový idol žen, jehož civliní podoba má k filmové ovšem neuvěřitelně daleko a jen těžko byste za tváří obrýleného intelektuála hledali např. cynického Nemuri Kyoshira. Velký klasik žánru, s výjimkou Mifuneho snad největší synonymum pro filmového samuraje či ronina, své herecké kvality však dokázal i v jiných žánrech, mj. takových perlách, jako je třeba vynikající Enjo jeho jmenovce - Kona Ichikawy. Jeho nejsilnější hereckou zbraní je mimika.

Šintaró Kacu

Unikátní a zajímavý herecký styl dává Katsuovi schopnost vtisknout i poměrně mělkým rolím značnou životnost a plastičnost. Podobně jako Mifune umí postavám vštípit signifikantní gesta, kterými jim dodává jedinečnost a divák si je ihned zapamatuje a oblíbí. Vedle 26-ti filmů o Zatoichim má na kontě i klasické, dnes už téměř legendární, chambary s Raizo Ichikawou, dvě spolupráce s Mifunem, nezapomenutelnou roli v Kobayashiho Inn of Evil a nebýt neshody s Kurosawou, mohli bychom ho dnes namísto Nakadaie vidět dokonce v titulní roli Kagemushy.

Kó Nišimura

Známá, typově naprosto neopakovatelná tvář chambary. Byť jsou jeho role povětšinou vedlejší, jeho postavy bývají leckdy s filmem spjaty skoro více, než hlavní hrdina samotný. Neuvěřitelně obsáhlá filmografie ("atentátnická" trilogie Eichiho Kudoa, "Had" Magobei z Hanzo the Razor, řezník ze Samurai Wolf 2, Lady Snowblood, některé díly Zatoichiho, Nemuriho Kyoshira, či Shinobi no Mono, ale taky Kurosawovo Nebe a Peklo, či Barmská Harfa Kona Ichikawy...) v kombinaci s nezapomenutelným "ksichtem" (to jinak napsat nelze;) zaručuje tomuto "maskotovi žánru" naprostou nepřehlédnutelnost.

Isao Nacujagi

Mezi výrazné herce na poli chambar se zařadil Goshovým Samurai Wolf 1 & 2 a hned bylo patrné, že do žánru přibyla slibná a nová energická krev. Jeho výkony spoluutvářely takové filmy jako Goyokin, Kumokiri Nizaemon, Hunter in the Dark, Violent Streets, The Wolves, G. I. Samurai, či Shogunovi ninjové. Asi poslední podstatnější přírůstek do "rodiny opravdových žánrových ikon".

Čiezó Kataoka

Naprostý klasik, v době, kdy hvězdy jako Raizo Ichikawa či (o něco později) Shintaro Katsu teprve vycházely, on už hrál různé leadery a bosse - kromě vynikajících hereckých schopností i pro svůj zjev plný přirozené autority či výrazný hlas, který zní, jako když praská staré tvrdé dřevo. Vynikající role dokázal ztvárnit mj. pod taktovkou Tomu Uchidy či Hiroshi Inagakiho.

Sonny Čiba

Shinichi "Sonny" Chiba, "Japonský Bruce Lee", legendární postava japonských akčních nářezů, vynikající karatista a kaskadér s překvapivě obstojnými hereckými vlohami. Určitý comeback na západě zažil díky Tarantinovu Kill Billovi, který si právě z "jeho" filmů hodně vypůjčil (nejen v KB), svého času si zahrál v pár hong kongských filmech, nejlepší postavy však samozřejmě vytvořil pod vedením japonských režisérů, z nichž stojí za pozornost hlavně Kinji Fukasaku (co do množství i kvality společné práce). Z filmografie lze zmínit třeba Kyokushin trilogii o Sonnyho učiteli, samozřejmě sérii Street Fighter, vynikající verzi Golgo 13, či třeba "shogunovskou" sérii (Shogunův následník, Shogunovi ninjové...).