Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 006)

plakát

Pražský Sherlock Holmes (1968) (TV film) 

Takhle má vypadat vtipná a svižná mikrokomedie s dokonalou hereckou elitou. Naprostá bomba! Fakt škoda, že je to tak kratičké.

plakát

Revue pro banjo (1963) (pořad) 

Hudební klipovka složená z westernových šlágrů. Nejlepší číslo, baladickou píseň, zpívala Eva Pilarová, pro mě nejlepší a nejhezčí československá zpěvačka šedesátých let (pominu-li Martu Kubišovou).

plakát

Jizvy, jiskry, jistoty (1969) (pořad) 

Nedivím se, že soudruzi tuto satiru zakázali. Škoda, že televize odvysílala jen jeden díl se Zdeňkem Podskalským. Režisér kromě svých myšlenek dává prostor třeba jihočeské Putimi, kde řádil vachmajstr Flanderka, nebo obrazům Josefa Hlinomaze a Evy Švankmajerové, která svoje díla vtipně komentuje. Moc by mě zajímaly všechny epizody tohoto uměleckého pořadu.

plakát

Countess Dracula (1971) 

Hammerovská variace na grófku z Čachtic s překrásnou Ingrid Pitt v hlavní roli Alžběty, herecky je ovšem prachbídná. Chybí mě tu pochmurnější atmosféra, některé scény působí úsměvně a myslím, že i nechtěně legračně. Dramaturgie pokulhává a škodí celistvosti příběhu nesmyslnými a zmatenými zvraty. Výprava je taky slabá, kulisové ateliéry moc strašidelně nevypadají, temné nasvícení absentuje. To stejné lesní exteriéry, budící dojem městského parku. Celkově by to chtělo více krve, více hrůzy, více hororu.

plakát

Hačikó - příběh psa (2009) 

Příběh o psu, který je svému pánovi věrný až za hrob, je vyloženě okatě, až kýčovitě a samoúčelně vystavěn, že takhle na mě emoce nefungují a nemají šanci mě dojmout. Navíc Richard Gere pro mě nikdy nebyl favoritem a nikdy ani nebude. Záběry na pejska a to, jak se chová prostě čpí sentimentem a přehnaným melodramatem. Klavírní hudba, to je taky kýč jak bič.

plakát

Hrst plná vody (1971) 

Bohužel je na snímku vidět, že vznikal v napjatém období okupace v osmašedesátém a dokončen byl až v roce 1971. S oscarovým Obchodem na korze se vůbec nedá srovnat, to je jako nebe a dudy. Přesto má film zvláštní snivou atmosféru, výborné mezinárodní herecké obsazení a podmanivou Liškovu hudbu. Věřím, že kdyby Kadár nemusel během natáčení emigrovat, určitě by zpracování dopadlo mnohem lépe. Další geniální tvůrce, jakými byli Jan Kadár a Elmar Klos ti zkurvení bolševici zničili.

plakát

Místo zločinu České Budějovice - Kniha hříchů (2023) (epizoda) 

To je masakr, jak se to vždycky zvrtne do absolutní demence, kde logika dostává na prdel takovým způsobem, že mi vždycky spadne čelist dolů. A to jak u policajtů, tak u pachatele, nebo v tomto případě u většiny osazenstva filmového štábu, jenž natáčí pohádku na zámku Blatná a tvoří hlavní osu děje. Korunu tomu opět dodává David Novotný, který "s přehledem" konkuruje kaskadérům, při jeho výkopu pistole z ruky jsem se málem pochcal smíchy. Juditka taky nezklame, Leoš Noha jakbysmet a Filipa Březinu ani komentovat nebudu. Bohužel výměna na postu režie za Jana Hřebejka tenhle díl z bahna nevytáhla.

plakát

Bakaláři - Záhada u půdy (1981) (epizoda) 

Záhada u půdy znamená, že se tam valí vožralej Václav Sloup, kterej tam usnul a zpočátku je považován za mrtvolu, protože syrečky co má v brašně, smrdí ostošest. Jééé, to je ale sranda! Tohle nezachrání ani létající Čestmír.