Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 283)

plakát

Ted Lasso (2020) (seriál) 

Seriál z prostředí fotbalového týmu je něco, co bych asi nikdy nebyl ochoten sám od sebe sledovat, kdyby se kolem nepřehnala vlna pozitivních reakcí. A jsem za ní rád. Ted Lasso totiž patří ke špičce toho, čemu se teď říká "feel good". Tenhle bezelstný děj plný brutálně odzbrojující pozitivy má totiž kvality, které dokážou diváka totálně smést. Z hlediska diváckého zážitku jeden z nejpříjemnějších zážitků poslední doby.

plakát

Domek z karet (2013) (seriál) 

Vnitřek se mi svírá, když si po zhlédnutí uvědomuji, že první série může ve své dokonalosti být jen předehrou pro sérii druhou. Sžíravé drama, které postupně dávkuje napětí skrze kvalitní scénář, děj je ve své spletitosti dokonale přehledný, a zejména perfektní živé postavy. Čistá filmařina a čirá radost z jejího sledování. První snímek, u kterého mi nevadilo promlouvání hlavní postavy do kamery.

plakát

Casino (1995) 

Znáte ten pocit, kdy si po prvních pár minutách filmu říkáte, že je škoda, že snímek nemůže v podobném tempu běžet až do konce? U Casina ho mít nebudete!

plakát

Pád (2006) 

Tarsem Singh je moje krevní skupina. Můžu tu začít nadávat, že se bohužel několikrát opakuje, že struktura příběhu je téměř totožná s Celou a že vyprávění je neskutečně přímočaré, ale nechci, protože jsem s tím neměl problém. Neměl jsem pocit, že se snímek rozjíždí pomalu, právě naopak, okamžitě jsem byl okouzlen vizální stránkou, úhly kamery a podobnými titěrnostmi, které opravdu dokáži ocenit. Sice jsem se zpočátku nepříliš dobře orientoval, ale to se vzhledem k "naskočení do rozjetého vlaku" dalo očekávat. Scénář není žádná bomba a je jasné že se snaží na diváka zaútočit, skrze ověřené principy, ale i tak mě po několika minutách příběh nadchnul. První linie odehrávající se v nemocničním prostoru je perfektní, decentně nasnímaná, ovšem i tak nesmírně působivá, dokonce i dějem. Lee Pace jako Roy je nesmírně přesvědčivý a role mu padla jako ušitá na tělo, téměř to samé mohu říct o Catince Untaru, která je kouzelná svou přirozeností. Oboum se daří posouvat snímek přesně do těch míst kam patří. Ani druhá linie není špatná, i když chvíli jsem měl problém přistoupit na tu hru. Vyprávění o pomstě je vizuální žranice, ale postupem času i funkční část filmu sama o sobě. Jeho propoutanost s reálným světem, s minulostí Roye a současností 'Roye a Alexandrie' je opravdu působivé. Přestože dějovým vypravěčem je Roy, jako filmový divák musím za vypravěče/zprostředkovatele považovat právě mladičkou Alexandrii, díky čemuž se dočkáme "šílených" kostýmů (geniální Eiko Ishioka kloubí svět japonského animovaného filmu a dospělé dobrodružné podívané), zajímavých dětských představ a neotřelých nápadů. Právě Alexandria v jeden moment přebírá otěže vypravěče a přidává do příběhu své vlastní motivy. Kritizovaný konec není ničím jiným než se smířením s vlastním životem, zatímco postavy jsou nuceny umírat (a jejich smrt je vzhledem k vypravěčce drsná), Roy si mohl - za pomoci své posluchačky - uvědomit, že sebevražda není tím správným východiskem. Nepovažoval bych Fall za geniální film, ale jeho nekritické přijetí (zejména na západě) je pro mě naprosto pochopitelné. Svěží snímek, na který se rád podívám znovu, neboť na nudu jsem neměl ani pomyšlení.

plakát

VALL-I (2008) 

Letošní rok se ještě zdaleka nepříblížil svému konci, a ač nás čeká ještě spousta filmových lahůdek, nebojím se napsat, že pixarovský animák WALL-E je filmem roku. Perfektně zvolený příběh má ten pravý punc i díky skvělému načaqsování. Příběh o první lásce, dětské naivitě a fascinaci vším novým umístěný do nepříiš lákavé budoucnosti musí totiž nutně zapůsobit na každého. WALL-E totiž není jen dalším animákem, ale hlavně perfektně vymyšleným snímkem, ve kterém má každá věc své opodstatnění. Pečlivě vsunuté hrané prvky jsou do snímku naroubovány až s překvapivou precizností a jedná se kouzelně zvládnutou spojnicí mezi minulosti (v podstatě současností - dobou kdy lidé ještě žili na Zemi) a současností (dobou kdy se planeta stala definitivně neobyvatelnou). WALL-E však není jen ekologickou agitkou, jak se může vzhledem k okolním komentářům zdát. Jedná se o příběh téměř až biblický. Vždyť narážky na první příběh o lásce (Adama a Eva) nebo dokonce osidlování planety jsou více než zjevné. Tomuto snímku se podařilo představit dospělý animovaný film bez zbytečných berliček. WALL-E stírá rozdíly mezi animovaným a hraným. Miluji tenhle film.

plakát

Bílý žár (1949) 

Neskutečně akční a rychlý snímek. Jeden z těch několika filmů, ve kterém jsou hlavní postavy zločinci a my máme možnost fandit těm zlým a modlit se v poražení těch hodných. Hlavní hrdina je ukázková svině, v několika momentech jsem měl sto chutí skočit přímo do děje a pořádně ho proplesknout (a to ať v dobrém slova smyslu - "zabití kolegy", či špatném - bolesti hlavy). Děj nepostrádá byť jedinou vteřinku napětí a je stále se na co dívat. Z postav zaujala hlavně Margaret Wycherly v roli matky hlavní postavy, neboť její chování je vzhledem k věku i pohlaví nečekané, i když ne nelogické! Třešničkou na dortu je vzhledem k doposavadnímu ději velmi nečekaný konec, i když vzhledem k dalším okolnostem se jedná o ten nejlepší možný. Btw Virginia Mayo je opravdu kočka.

plakát

Seznamte se, Joe Black (1998) 

Fenomenální snímek! Tři hodiny krátká podívaná, jak trefně poznamenal Gemini. Čas s tímhle snímkem totiž utíká velmi rychle, není totiž dlouhý, pouze nikam nespěchá. Abych se přiznal, jedná se o jeden z těch filmů, které mi dlouho zůstávají v hlavě a nevím jak se k nim správně vyjádřit. Hopkins je parádní, absolutně jsem mu věřil, z jeho postavy přímo číší co si zrovna v ten který moment myslí a nemusí kvůli tomu ani nic říkat. Stejně přesvědčivý je i Pitt jeho nerozhodnost, překvapenost a zároveň vysoké sebevědomí je zahráno opravdu excelentně. Mezi všemi herci létají vzduchem emoce... Jak už jsem psal, nemám slov.

plakát

DOA: Na život a na smrt (2006) 

Britalntní a neuvěřitelně zábavný film od první do poslední vteřiny. Absolutně bezchybně načrtnutý videoherní svět, dokonalé charaktery, výborné prostředí a maximálně využitá příběhové linie. A to vše je ještě jako bonus zabaleno v neskutečně sexy hávu. Kdyby mi podobným způsobem zadaptovali Tekkena, vůbec bych se nezlobil.

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Řekl bych, že každý divák občas narazí zcela nečekaně na snímek, u kterého může jen slastně vykřiknout "To je ten film.", na snímek, který jej dokonale osloví, přičemž zcela jasně cítí, že se nejedná jen o chvilkové nadšení. U mě se tím filmem, a opravdu dost překvapivě, stává Mulholland Drive. Dokonale strhující zážitek, film vybroušený do poslední vteřinky a dokonale zábavný po celých 145 minut. Dodíval jsem se před chvílí, a ještě stále nemůžu uvěřit, že zrovna Lynch natočil film přesně v tom duchu, ve kterém jsem jej chtěl vidět. Začalo to v celku prostě a já už si pomalu v hlavě neustále opakoval, že se bude jednat o další zbytečný film od přechvalovaného Lynche, jenže ten příběh si mě podmaňoval čím dál více. Zpočátku jsem měl problém s orientací (mátli třeba policisté na začátku), ale po pár minutách jsem se cítil jako bych všechny postavy znal. Naomi Watts je opravdu skvělá herečka a opět mě oslnila, její repliky jsem hltal od první až do poslední, větším překvpaním tedy byli ostatní herci, nečekal jsem, že se bude jednat o takový herecký koncert. Ještě větší plus si zaslouží hudební doprovod, něco tak excelentního jsem jsem věru hodně dlouhou dobu neslyšel. Ty tóny jsem málem považoval za božské. O kameře nemá ani smysl mluvit, samozřejmě výborná, naprosto přirozená a hlavně plynulá. Lynchovi se podařilo všechny tyhle složky složit v úžasný zážitek zabalený v luxusním balení. Jen nechápu, jak je to s tím kovbojem ;)

plakát

Thelma a Louise (1991) 

Fascinující podívaná! Feministický film, který jasným a zcela nevybíravým způsobem křičí do světa: "My vás nepotřebujeme, ale vy nás ano." a má pravdu. Příběh je naprosto jednoduchý, nejedná se o nic víc než jednoduchou road movie postavenou na chování dvojice sympatických žen, které se pomalu, ale nezastavitelně ženou z jednoho průseru do druhého. Ale znáte to, v jednoduchosti je síla. Brilantní scénář je lehký jako pírko a Ridley Scottovi se daří jej převést na plátno v plné parádě. Nijak je nezatěžuje, nechává děj pozvolna plynout, ale přesto do něj vsouvá částečně mužský pohled na věc. Právě tohle spojení dvou 'světů' nadnáší tenhle film nad většinu ostatních. V podstatě banální film, který pro vás může být buď skvělou historkou nebo... však to znáte.