Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný
  • Drama
  • Komedie

Recenze (9)

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Velmi příjemné překvapení. Asi se sluší napsat, že nejsem hráčem D&D, v podstatě nevím nic o tom světě. Film hodně čerpá i z něčeho jiného co všichni známe. Z Marvelu. Je to taková kombinace Strážců a Avengers. Oproti marvelu jsou zde akční scény zvládnuté na výbornou. Dobře natočené, přehledné, s choreografií. Děj není místy tak plynulý, to je ovšem nahrazeno zábavností a celkovým zvládnutím každé pasáže filmu. A když už si říkáte, že se děj trochu vleče tvůrci na vás hodí draka. Klišé? Kdepak, velmi obézního draka. Zábavné a nebezpečné zároveň. S humorem si scénáristé poradili výborně, je ho tu dost, ale nekazí to celkový zážitek a vážné scény mohou být brány seriózně. Jsou to opravdu takový Strážci galaxie, ale více pro dospělé. Není tu žádný roztomilý charakter, který má zaujmout hlavně děti a obstát v prodeji hraček. Při vší upřímnosti asi 4 hvězdy ale dávám 5, protože oceňuji snahu natočit dospělou fantasy.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

100 % pro mě téměř ano. Film je jednak perfektním pokračováním jedničky a zároveň naprosto obstojí sólo. Má v sobě dotek nostalgie a zároveň je dostatečně originální. Děj plyne, je zábavný, emoční, napínavý a má v sobě i špetku humoru. A celá závěrečná pasáž je absolutně fenomenální. Oproti jedničce je zde akce na úplně jiném levelu (včetně možných důsledků). Hudba je fantastická a zvuk ohromující.     A můžeme prosím ocenit, že si herci opravdu sedli do stíhaček a nechali se sebou lítat v opravdovém přetížení. A realismus je zde opravdu poznat, na jejich tvářích, v každém prudkém obratu, v každém stoupání. Myslím, že takhle natočený film už nikdy neuvidíme. Je daleko jednoduší to natočit před zeleným plátnem a dodělat to efekty.

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

Existuje určitá hranice kde se směšné stává stupidní. Podle mého ji v Ragnarokovi Waititi odhadl dobře a až na jednu výjimku ji nepřekročil. V Love and Thunder však skočil daleko za ní. V podstatě vše zde je nebo má být vtip. Těžko pak brát jakýkoliv emoční moment vážně. Vrcholem pak je Thor dávající motivační řeč dětem před závěrečnou bitvou – to už definitivně patří do jiného filmu.     Příběh je hodně přímočarý, možná až příliš jednoduchý (dokonce i na Marvel). Film vypadá dobře, herci odvádějí dobrou práci (Bale je famózní ve své roli), akční scény jsou typické made by Marvel. A tady se dostávám k jádru toho proč vlastně tenhle film potřebujeme. Trochu jsem doufal, že se jím definitivně uzavře celá Thorova sága (i když definitivně je v Marvel vesmíru přehnané slovo) a to se zde rozhodně neděje. Film nepřináší nic nového (jako Ragnarok) a jednoduše zapadá do kolotoče Marvel universe. Nic významného se zde nestane, kromě tedy potenciálního nastolení dalších filmů, a celé to působí dojmem – to už jsem přece viděl. Nicméně pokud máte rádi Waititiho humor, který tentokrát už nikdo nebrzdil, film si rozhodně užijete.

plakát

Zdrojový kód (2011) 

Originální námět filmu je určitě velké plus. Ano dají se zde najít nějaké nelogičnosti a na závěr filmu změníme žánr z akčního na romantický s lekcí o tom, že si máme užívat každou vteřinu života a nebýt morousy navzdory veškeré špatnosti světa. Tady to však není na překážku. Z námětu, ač originálního, se jen těžko dá udělat 90 minutový film, který bude bavit. Myslím, že tvůrci z něj vytěžili co jen šlo a raději než ho protahovat nesmyslnými zápletkámi a překážkami, rozhodli se přistát v jiném žánru. Za zmínku určitě stojí i Gyllenhaalův excelentní výkon.

plakát

Black Site (2022) 

Tak jsem se chtěl podívat na nějaký akční nářez s jednoduchým tupým příběhem, zato s pořádnou dávkou výbuchů, rvaček a přestřelek. A byť trailer nevypadá hrozně, film bohužel slíbené nedoručí. Nechápejte mě špatně příběh skutečně tupý je, akce však filmu moc nepomůže. Jednak jí je pomálu a ta která zde je, není nijak zajímavá ( až na pár výjimek, ale ty můžete vidět už v traileru). Na konci k tomu dostaneme dva CGI výbuchy (hodně špatné) a monolog, kterým se otevírá prostor pro druhý díl  (jen tak náhodou kdyby se to lidem líbilo). Až si jeden říká proč takovýto film vůbec vznikne. Pokud nemáte dobrý scénář, protože herecké obsazení je zde celkem slušné, zaměřte se alespoň na akci. Dejte lidem pořádnou řezničinu a možná vám dopadne i ta dvojka.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1 (2022) (série) 

Kvůli všem těm emocím kolem tohoto seriálu jsem se na něj nakonec podíval daleko dříve než jsem měl v plánu. A rozhodně nelituji. Vizuálně se jedná o naprosto famózní počin. Natočené je to lépe než většina současných velkofilmů, zvláště pokud jste fanoušky práce s kamerou. Dialogy jsou chytlavé a hlavně originální. Žádné stereotypní plácání tolik typické pro fantasy. Chápu, že postavy se nemusejí líbit každému. Zde bych ale bral v potaz, že se jedná o seriál a dá se tedy očekávat další rozvoj. Samozřejmě pokud vám vadí černý Elf jen proto, že je černý, tak s tím vám nikdo nepomůže. Příběh je zajímavý, pro někoho může být pomalý, ale mě tohle tempo vyhovuje více než pravý opak. Bohužel seriál musel od začátku bojovat s velkou předpojatostí některých lidí a části z nich to vydrželo do dnešního dne. Hrdě dávají každé epizodě „odpad“ či 1 hvězdu, což je samozřejmě naprosto mimo objektivní realitu (až se jeden diví, proč se na to pořád dívají anebo lépe, jestli se na to dívají). Čímž netvrdím, že se the Rings of Power musí líbit každému, první řada určitě bude i nadále rozdělovat lidi. Pokud máte rádi fantasy, svět Pána prstenů a otevřenou mysl určitě dejte seriálu šanci.

plakát

Poslední šance (2021) 

Určitě zajímavý způsob, jak natočit akční film a bezesporu lepší než „super zoom a shaky cam“. Škoda jen, že se závěrečná třetina změnila v už jen stereotypní zabíjení záporáků. Z toho důvodu bych určitě uvítal, kdyby tvůrci film přejmenovali, dali do něj dva tří viditelné střihy pro lepší rozvoj příběhu a neměl bych co vytknout. Jinak se jedná o velmi zajímavý akční kousek, ve kterém skutečně vidíte, co se děje a nemotá se vám z něj hlava. Za mě nezbývá nežli doufat, že některé metody použité v tomto filmu se stanou pevnou součástí akčního žánru.

plakát

Black Widow (2021) 

Pro mě rozhodně nadprůměrná Marvelovka, jejíž hlavní předností není akce (která je i na poměry Marvelu přitažena za vlasy), ani hlavní zápletka, nýbrž obě hlavní hrdinky Natasha s Yelenou. Jejich dynamika funguje báječně, až je mi líto, že už je (pravděpodobně) spolu nikdy neuvidíme. Jejich vztah k sobě navzájem, k „rodině“, k dětství dělá z Black Widow emočně nejhlubší film MCU. Paradoxně to je právě akce, která mu škodí. Je jí zkrátka až moc a natahuje zbytečně celý film, který by tak mohl mít příjemnější stopáž. Marvel má bohužel určitou formuli, jak točit filmy a neustoupí z ní ani když mají v ruce film s potenciálem stát emočně temným špionážním thrillerem. Je to asi začarovaný kruh, protože bez té akce by spousta lidí řekla že tohle není film z MCU. Typickým příkladem toho je scéna, kdy se Natasha s Yelenou po letech setkají. Samozřejmě musí následovat krátký souboj, o kterém divák ví, že přijde, že nic nevyřeší, a že se hlavním hrdinkám nic nestane. Je to jen další akční scéna, která má ukázat schopnosti mladší sestry (to se samozřejmě dá udělat i jinak). Florence Pugh doslova exceluje v roli Yeleny. Samotná postava Yeleny je pravděpodobně nejlepším přírůstkem do rodiny Avengers od Strážců Galaxie. Příběh je důstojný, ano jsou zde feministické prvky (což se dalo čekat), ale nejsou přehnané a nevyskytují se za každým rohem. Rozhodně se nejedná jen o příběh „pro holky“. Jako fanoušek filmové hudby se mi i moc líbí kompozice Lorna Balfa. Naprosto chápu, proč bude tento film rozdělovat lidi. Rozhodně se nejedná o skvostné dílo, na kterém se všichni shodnout, ale já si film užil a některé scény jsem nedostal z hlavy několik dní.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Snažíme se odčinit epizodu 8 – takový by mohl být podtitul E9. A já snahu JJ a ostatních oceňuji. Epizoda 9 je zábavná, a o to jde ve Star Wars především. Nejsou zde žádné zbytečné mise vedoucí nikam. Finn zde má jednoznačně svoji největší roli v celé trilogii, navíc jeho vztah s Poem je stejně tak důležitý jako zábavný. Spojení Kyla a Rey zůstalo z epizody 8 (za což jsem rád), celý koncept byl však lépe a účelněji využit. Ano, dali by se zde najít nesrovnalosti v příběhu a kontinuitě, zato však nese, podle mého největší vinu Disney a jejich neschopnost trilogii naplánovat dopředu. A upřímně ve všech filmech Star Wars se vyskytují pohodlné a příhodné zápletky, které slouží jen tomu, aby se děj posunul dál (nebo je to vůle síly?). To ovšem neznamená, že ty filmy jsou pro mě horší, když mi to nevadilo v originální trilogii, ani v prequel tr., nebude mi to vadit ani zde.  Star Wars má být vizuálně krásný a zábavný pohled na souboj dobra se zlem, a to přesně tento film splňuje. Rozhodně mi to nezkazí minulé filmy stejně jako to pro mě nevylepší E8. Já osobně mám rád styl JJ Abramse, pokud ho někdo rád nemá film se mu líbit nebude. Stejně tak pokud se vám líbila E8 pravděpodobně si tento díl moc neužijete. Já osobně jsem rád, co s tímhle filmem udělali a jako k většině ostatních se k němu budu rád vracet.