Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Hamlet (1948) 

Filmařsky rozhodně nejlepší Olivierův shakespearovský počin s neopakovatelnou atmosférou.

plakát

Král Lear (1983) (TV film) 

Mé první olivierovské zklamání - i když o Larryho vlastně nejde, ten (byť bylo znát, že ho to stálo značné úsilí a vyčerpání bohužel hrát ani nemusel) byl perfektní a jednoznačně lepší, než všichni ostatní povětšinou dřevění, nezajímaví a necharismatičtí herci dohromady. Slušný byl akorát John Hurt v malé roli šaška a možná Leo McKern jako Gloucester, kdyby mu bylo přes jeho šílený hlas rozumět. Jedná se o otrockou adaptaci bez chuti a bez zápachu a vypadalo to, že zřejmě i bez režiséra a jen s člověkem ovládajícím kameru. Celkově se tedy jedná o poněkud nudnou a neskutečně dlouhou podívanou, kterou zachraňuje jen starý herecký král. U scén bez něj (a že jich nebylo málo) jsem musel bojovat sám se sebou, abych to nevypnul. A není pravda, že by mi neseděl pan Shakespeare, jelikož zůstanem-li u Sira Laurence, tak Jindřichu V., Richardu III a Othellovi jsem dal s radostí plné hodnocení. Pravda, nebyly to televizní inscenace... Zde by bez Oliviera svítily ode mě sotva 2*, protože kromě jeho výkonu zde opravdu nic za moc nestojí.

plakát

Karate Kid (2010) 

Překvapení ve všech ohledech! Dokonce si troufám přijít s myšlenkou, že by si Jackie Chan zasloužil svou první oscarovou nominaci - a dál se uvidí, jaká bude konkurence.

plakát

Hodiny zoufalství (1990) 

Pokud mám pocit, že hlavním kladem filmu byla skutečnost, že při jeho uvedení na Nova Cinema Anthonyho Hopkinse nedaboval Pavel Soukup, tak je cosi v nepořádku. V podstatě po všech stránkách se jedná i přes některé slušné momenty o nepříliš zdařilé dílo, filmařsky místy nudné a zkrátka takové... divné. Třetí hvězdička je za Hopkinse, jehož herectví byla pro tento film skoro škoda. Zřejmě jeden z nejslabších filmů, ve kterých se objevil - a že jsem jich s ním neviděl zrovna málo. Horší byl pro mě jen Freejack.

plakát

Cesta na Měsíc (1902) 

Kdy jindy má člověk při hodnocení filmu přihlédnout k době vzniku, než u počinu z roku 1902...?

plakát

Pokání (2007) 

Působivá podívaná ano, kvalitní herci také. Ale jinak se mi i přes silný příběh a přes slabší prostředek i jednoznačně pětihvězdičkový potenciál hlavou honí stádo otazníků - nebo spíš honilo, dojmy se moc dlouho neudržely. Jako by si režisér nebyl jistý, co přesně chce divákům předložit. Myslím, že bych mohl souhlasit s komentářem charlosiny - s tím rozdílem, že já to neviděl v kině a jsem o hvězdičku štědřejší hodnotitel. :-) Co nemůžu nikdy ocenit: když jednu postavu v trochu jiném věku začne hrát někdo typově zcela jiný, zatímco dvě o něco starší ústřední postavy vypadají z důvodu logického a správného ponechání hlavních, bohužel nikoli sympatických hereckých představitelů (Keira Knightley a James McAvoy), vypadají stále stejně. Těšil jsem se na výstup Vanessy Redgrave. Byla perfektní, to ano. Ukázala, že především v zobrazování emocí je podstatně lepší než velmi solidní mladší kolegové. Avšak bohužel její prostor byl asi tak třetinový v porovnání s "oscarovým cameem" Judi Dench v Zamilovaném Shakespearovi, takže filmu, který byl pak spěšně ukončen, to ani nějak výrazně prospět nestačilo. 80%, kterých se filmům za čtyři udělené hvězdičky automaticky připočítá, je zasloužených a odpovídajících - byť bych dal jinak možná jen 75, když o tom tak přemýšlím...

plakát

Vražda v Orient expresu (1974) 

Začátek mírně rozpačitý, drtivá většina filmu naprosto perfektní, ale závěr (typická překombinovanost a tahání za vlasy) se mi moc nezdál - byť připouštím, že to je spíš "chyba" paní Christie než pana Lumeta & spol... :)

plakát

Slipstream (2007) 

Asi jsem stejný magor jako Anthony Hopkins, ale mně se to FAKT líbilo......... :-) Jedná se o zajímavý experiment a Tonda prokázal, že má všestranný talent.

plakát

Dopisy pro Julii (2010) 

Jediná osoba, která odvedla výkon nad 3*, je Vanessa Redgrave. Jinak to chce trpělivost a smysl pro nadhled - pak se vám tento až příliš příjemný film může líbit.

plakát

Svět zítřka (2004) 

Nerozumím ničemu... Toto geniální dílo by mělo logicky patřit k snímkům, kdy mají jásat jak diváci, tak kritici i různé akademie. Především ale diváci. Plno blbostí má stokrát vyšší tržby a nikdo neví proč. 70% pro tento film mi přijde jako hodnocení vyloženě umrněné. Nechápu nic. Proč se tu třeba tolika lidem nelíbila Gwyneth Paltrow...??? Za trest si ji dám konečně do TOPky! :-) Neměl jsem v plánu psát komentář, ale musím vyjádřit alespoň svůj údiv. Toto je přesně novátorský a originální přístup, který žánr sci-fi potřeboval. Akorát bylo zbytečné sem cpát Angelinu Jolie, jinak opravdu nemůžu vytknout nic, ani příběhu. Každý záběr je pastvou pro oči - alespoň tedy podle mého názoru. Doporučuju každému, kdo chce vidět něco nového, ale z nějakého důvodu se tohoto snímku obává a hledí na něj se zbytečnou nedůvěrou. P.S. Laurence Olivier by měl určitě radost, co s ním provedli 15 let po jeho smrti. :)