Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Velice dobré. Já naopak věřím ve hvězdné obsazení. Jako Sucheta si představuji gaunera z http://www.csfd.cz/film/14894-boeing-747-v-ohrozeni/ tam snad hrál sám sebe. V poslední době se roztrhlo nebe a padají Herculové 60´nebo 90´ až je jich příliš mnoho, že už je skoro nesnáším. PS Doufám že David Suchet nedopadne jako V. I. Lenin, za starých časů jsem otevřel noviny Lenin, pustil jsem televizi Lenin , Bojím se otevřít konzervu !? :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsadenie a réžia od skúseného S. Lumeta, to snáď nemôže dopadnúť zle. Ale...Najväčší problém vidím v pomalom rozjazde a istej nezáživnosti v prvej polovici filmu. To obrovské množstvo známych mien diváka navnadí, ale v skutočnosti veľký priestor nedostávajú. Každý si tu odkrúti svojich 5 minút slávy a predá žezlo ďalšiemu. Príbeh a dialógy fajn, ale nestačí to. Film z dnešného pohľadu dosť zostarol, navyše ten zahmlený vizuál filmu akosi nepristane. Fakt neviem, či je to len kvalitou kópie alebo vysielania na čt. Možno to bol režisérov zámer. Tak či tak, veľmi ma to nenadchlo. 60%. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně moje první setkání s nějakou filmovou adaptací detektivky Agathy Christie, jejímž dílem jsem zcela nedotčen. Film mě ale bohužel příliš neoslovil, a to i navzdory hvězdnému obsazení a hezké hudbě. V první řadě mi strašně vadil Albert Finney, který mi v roli Hercule Poirota strašně připomínal Hitlera. Ale vážně, jeho obličej, knír, dikce i gesta... celou dobu jsem měl intenzivní pocit, že je to jakási směšná karikatura Ády, nemohu si pomoci. Samotný děj mě nudil a výsledné rozuzlení je dle mého soudu za hranicí jakékoli uvěřitelnosti, s čímž se jaksi u tohoto žánru nedovedu smířit. Krom toho moc nemusím tento typ filmů, jejichž kamera mi přijde přeexponovaná - ať už je to tvůrčí záměr, snažící se evokovat jakousi retro atmosféru starých zlatých časů, nebo jen dobový trend v pojetí kamery, osobně se mi na to špatně kouká, bolí mě z toho oči a ruší mě to od soustředění na film. U mě osobně nuda a menší zklamání, takže nakonec zůstávám jen u průměrného hodnocení. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Vražda v Orient expresu je parádně vystavěná detektivka s Hercule Poirotem, který musí vyřešit záhadu muže zabitého ve vlaku dvanácti ranami nožem. Brilantní Poirot najde hned dvě řešení, jedno z nich je více než překvapivé... Režisér Sidney Lumet navíc obsadil celou řadu prvotřídních herců, takže si můžeme užívat herecký koncert celou dobu filmu s tajuplnou vlakovou atmosférou s předválečnou smetánkou na palubě, a ne jen finální rozuzlení. Podle Wikipedie jde o jednu z nejlepších adaptací jakéhokoliv románu Agáty Christie, což potvrzuje i ocenění Oscarem a pěti nominacemi na něj. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wdiUvRjKyt4 ()

woody 

všechny recenze uživatele

Bezchybné herecké obsazení,bezchybná atmosféra,bezchybné rozuzlení,Bezchybná detektivka, podle bezchybné knihy bezchybné autorky...Pamutuji se jak to dávaly opůlnoci ČT a já jako sedmiletý jsem podezříval toho bledého pána(Perkins) přepnu a na satelitu dávají nějaký černobílý film (že je to Psycho, jsem zjistil až později) a zase ten pán :). ()

Galerie (126)

Zajímavosti (28)

  • Pro Agathu Christie to byl velký okamžik, zvláště slavnostní banket v Claridge`s. Byla to také poslední veřejná událost, které se před svou smrtí v roce 1976 zúčastnila. Diváci i kritici jásali a i samotná autorka připustila, že i ji filmová adaptace potěšila. I tak si ale dovolila "protestovat" proti kníru Hercula Poirota. (Agatha)
  • Ve filmu je zmíněno, že bodnutí bylo dvanáct, stejně jako je dvanáct i pasažérů (bez Poirota a oběti). Jenže když pak vidíme flashback samotné vraždy, bodnutí bylo jen jedenáct, jelikož hrabě (Michael York) a hraběnka (Jacqueline Bisset) Andrényi bodli společně. (jlumos)
  • Princeznu Dragonmiroff měla původně hrát Ingrid Bergman. Ta však chtěla spíše roli Švédky Grety Ohlson, která jí nakonec přinesla sošku Oscara. (Kulmon)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama