Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Žánrové rodinné stříbro. Vražedná kombinatorika s překvapivou (eufemismus) pointou, kdy po unášení se na vlnách výpovědí, falešných stop, rozporů a mamutích pastí přijde rozuzlení, které vám nemilosrdně plivne do tváře, že vaše malé šedé buňky rozhodně nejedou na plný výkon a je čas na servisní prohlídku. Hvězdy září v dostatečné vzdálenosti od sebe a oslňují až ke sněžné slepotě a Oscarovým oceněním. Scénář je přesný co do dávkování i tempa. Předstartovní dopink mají ti neznalí knižní předlohy. To, jak si s vámi autor hraje na schovávanou, jak převrátíte skrýše vzhůru nohama a stejně ho nezapikáte, se dá zažít jen jednou jedinkrát. :-) P.S Jestli jste tenhle ořech rozlouskli před koncem, tak Scotland Yard stále ještě nemá plný stav. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet si tak trochu zopakoval 12 rozhněvaných mužů, i když tentokrát trochu jinak. Agatha Christie napsala spoustu výborných knih, ale málokterá byla zfilmována s takovým úspěchem jako právě Vražda v Orient Expresu. Přitom kniha je dle mého názoru netolika výrazná jako jiné, méně známé. Důvodem její výjimečnosti je osoba vraha. Lumetovi se podařilo sehnat opravdovou plejádu výtečných herců, kteří jinak byli zvyklí hrávat vždy hlavní role a zde jsou jakoby "jen" vedejší (Laureen Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Anthony Perkins, Richard Widmarck či začínající Michael York). Ten hlavní je Albert Finney jako Hercule Poirot. Z dnešního hlediska to má těžké. Protože srovnání s nedostižným Suchetem nesnese nikdo. Poirot v podání Finneyho je více emotivnější, více dramatický a také živelnější. Ale já si Poirota představuju tak jak ho hraje Suchet. To ovšem neříká nic o to, že v roce 1974 bych byl patrně spokojen. Tato adaptace je skutečně jednou z nejlepších, která byla natočena. Pro zájemce jen doporučím některá díla "božské Agathy", která sice kvalitou zůstávají za jinými, ale jsou výjimečné právě osobu vraha či způsobem spáchání zločinu: Vražda Rogera Ackroyda (asi nejlepší kniha narozdíl od velmi průměrné adaptace), Vraždy podle abecedy (naopak filmové zpracování velmi dobré), Deset malých černoušků či Hadí doupě (dle mého soukromého názoru možná vůbec její nejlepší kniha). ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

H.Poirot nieje moja šálka kávy, ale tento mi veľmi sadol. Mystérium okolo vraha bolo bravúrne, tie indície, dohady, vyšetrovacie metódy Poirota, to všetko malo neskutočné spracovanie. Vlak, jedna vražda, veľa podozrivých, vystúpenie z vlaku je v nedohľadne a tak vrah je stále medzi nimi, ale vrah mal smolu, že vo vlaku sa na poslednú chvíľu zjavil Poirot, ktorý vie indície veľmi rýchlo rozlúsknuť, len tu to bude mať ťažšie, ale jasné že nesklame. Je tu odkrývanie temnej minulosti obete a tak nepriateľov mal veľa aj keď cestoval inkognito, niekto onom vedel, aj to bol silný naznak prepracovania. Sú tu aj silno nadnesené dialógy, ktoré ma viackrát pobavili. Vo vlaku sa o cestujúcich dozviete aj to čo o nich vedieť nechcete a Poirot to vedel tiež a práve tu sa budu odkrývať aj rodinné väzby cestujucich. Neskutočné famózne, hltal som každé čo i len maličké napredovanie v príbehu.Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Největší záhadou z tohoto filmu je pro mě to, za co si pro pána Boha odnesla Ingrid Bergman domů Oscara. Za chvilkové prznění angličtiny? Spíše bych to tipoval na chvilkové olizování rozkroku některého z pánů, který má na udělování sošek vliv. Úvod byl malinko rozpačitý, ba dokonce zlehka o hovně. Od nasednutí do vlaku ovšem super věc. Opět jsem byl s předlohou pro moje štěstí neseznámen, a tak jsem mohl děj hltat plnými doušky. Finney naplňoval moji představu Poirota, kterou jsem si utvořil poslechem nějaké té knížky, více než dobře. Ostatní herci rovněž super. Předloha pro tento film má ve světě velké jméno, tudíž jsem očekával od rozuzlení něco extra, čehož se mi dostalo. Sidney Lumet opět nezklamal. Nejvřeleji snímek doporučuji všem hltačům kriminálek. Jsem si jistý, že u snímku dosáhnou vyvrcholení i bez osahávání svého těla. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice nevěrohodný přepis, pateticky rozmáchlý, ale o to víc trapnější, naivnější, nedotaženější, nechtěně komičtější. Tam, kde mají prosakovat emoce, vkrádá se nuda. Sidney Lumet až moc upřednostňuje motiv vlaku už od úvodních titulků, jenže dělá to nesmírně nešikovně, např. kakofonická hudba zcela odrazuje od nějakého pocitu. Chladné záběry a klopýtavé tempo pak při závěrečném twistu hrají onu negativní roli, kdy se divák cítí spíše unuděn a podražen. http://www.dvdextra.cz/dvd-kratke-recenze/vrazda-v-orient-expresu.html --- Když se řekne Hercule Poirot, každý si vybaví nejnovější seriál s Davidem Suchetem v hlavní roli. SLovutného belgického detektiva však ztvárnili i jiní slavní herci. Ve snímku podle románu Agathy Christie si ho specificky zahrál Albert Finney, který postavu ztvárnil jako podivně chodícího staršího muže, jenž se občas směje podivným věcem, ale přes všechno podivínství dokáže nejen vyřešit případ, ale prokázat i běžný lidský cit. A uvedený herec není jedinou hvězdou snímku, jenž režíroval Sidney Lumet - objevíme zde mladičkého Seana Conneryho tentokrát v poněkud jiné roli, než byl agent James Bond, Jacqueline Bisset, Michael York, Anthony Perkins, ale i zkušení hráři jako Martin Balsam, Vanessa Redgrave nebo Lauren Bacall. Příběh se odehrává jedné zimy ve vlaku do Paříže, kdy dojde k vraždě ne zrovna oblíbeného muže dvanácti bodnými ranami. Podezřelí jsou všichni, a jen důvtip Hercula Poirota zabrání mezinárodní ostudě. Na dnešní dobu je snímek natočen nejen pomalým temprem, ale svým způsobem i chaoticky, kdy celá plejáda hereckých hvězd zastiňuje jeden druhého. Zkrátka, každý musel dostat svůj prostor, a to někdy i zbytečně na úkor spádu příběhu. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy stojí vlak na nádraží můžeme vidět plakáty, na kterých je vyobrazen Mustafa Kemal Ataturk. Plakáty se však začaly vylepovat až po jeho smrti, která následovala přibližně až o 3 roky později, než snímek vyobrazuje. (Hopkins)
  • Richard Widmarck souhlasil s rolí v tomto filmu jen proto, aby se setkal s jinými hereckými hvězdami. (Kulmon)
  • Hudebník v restauraci v Istanbulu má na hlavě fez, který byl však v té době za vládce Kemala Ataturka zakázán. (Hopkins)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama